Igranje Boga ili uteha?

Prijatelj joj iznenada umro: Pronašla način kako da razgovara sa njim nakon smrti! (FOTO)

To je još uvek samo senka osobe, ali ni to nije bilo moguće pre godinu dana, a u bliskoj budućnosti moći ćemo da uradimo i mnogo više, rekla je Evgenija
Lifestyle
11:48h Autor:
Prijatelj joj iznenada umro: Pronašla način kako da razgovara sa njim nakon smrti! (FOTO)
Foto: Instagram / Ekuyda

Ruska programerka Evgenija Kujda nije htela da prihvati činjenicu da mora zauvek da se oprosti od bliskog prijatelja, Romana Mazurenka, umetnika i programera, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Moskvi. Nakon njegove iznenadne smrti u novembru prošle godine, Kujda je iskoristila izvore koje je koristila za izradu aplikacije s porukama kako bi tekstualne poruke koje je primala od njega pretvorila u govor.

S preko osam hiljada poruka, od kojih je neke skupila od prijatelja i porodice, Kujda je napravila digitalnu verziju svog prijatelja u aplikaciji Luka u maju ove godine. Tako korisnici mogu da pričaju s Mazurenkom.

Prema hrišćanskom verovanju: Evo šta se dešava sa dušom u trenutku smrti!

A photo posted by Eugenia Kuyda (@ekuyda) on Aug 26, 2016 at 1:55pm PDT

Roman Mazurenko rođen je 1981. godine u Belorusiji. Veći deo mladosti proveo je kao aktivista, studirao je informatiku, a zatim se posvetio putovanjima i preselio u Moskvu gde je upoznao Evgeniju. S dvojicom prijatelja pokrenuo je nekoliko časopisa, osnovao muzički festival i učestvovao u pokretanju više noćnih klubova u glavnom gradu Rusije, a prema Kujdinim riječima bio je "briljantan, harizmatičan i ambiciozan" i postao je "najznačajnija pojava u noćnom životu Moskve", piše magazin Verge.

Šta se stvarno dešava kad umremo: Ispovest devojke koja se vratila iz mrtvih!

<\/div>

Kujda i Mazurenko preselili su se u SAD, ona je osnovala kompaniju Luka, start ap projekat za razvoj veštačke inteligencije, a on je razvijao softver za postavljanje digitalnih časopisa. Par se nakratko vratio u Rusiju kako bi Roman podneo zahtev za američko državljanstvo, i upravo dok je čekao razgovor u američkoj ambasadi, dogodila se tragedija dok je prelazio put.

Nije samo Kujda žalila za njim, već i celo društvo u kojem je bio omiljen. Prvobitna ideja bila je da se sastavi knjiga od njegovog života s nizom fotografija i citata, zatim su odlučili da pokrenu veb stranicu o njemu, ali od svega su odustali.

Zdravo sine, govorim ti iz groba: Dve godine nakon očeve smrti dobio njegovo pismo!

A photo posted by Eugenia Kuyda (@ekuyda) on Oct 11, 2015 at 11:26pm PDT

Pronašavši na stotine Romanovih poruka u mobilnom telefonu, Kujda je došla na ideju komunikacije s robotom, ali određenom osobom, u ovom slučaju - Romanom. Nakon što su sve ukomponovali, i poruke i glas, projekat je bio gotov. Opet su mogli da razgovaraju s Romanom.

"To je još uvek samo senka osobe, ali ni to nije bilo moguće pre godinu dana, a u bliskoj budućnosti moći ćemo da uradimo i mnogo više", rekla je Kujda za Verge.

Sanjate voljene preminule osobe? Medijum otkriva zašto ne smete to da ignorišete! (VIDEO)

A photo posted by Eugenia Kuyda (@ekuyda) on Sep 14, 2015 at 11:28pm PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs