Najsiromašnija među siromašnima

Priča o sandalama Majke Tereze: Zašto je važno biti čovek!

Svako od nas može biti još bolji čovek ako otvorimo svoja srca baš kako je čitav život činila ikona 20. veka
Lifestyle
22:46h Autor:
Priča o sandalama Majke Tereze: Zašto je važno biti čovek!
Foto: Profimedia

U vreme kada svedočimo potresnim životnim sudbinama u jeku izbegličke krize, pokazati ljudskost i pomoći drugima neizmerno je važno. Svako od nas može biti još bolji čovek otvorimo li svoja srca baš kako je čitav život činila ikona 20. veka, blažena Majka Tereza.

Majka Tereza život je provela služeći siromašnima, bolesnima, siročadi i onima koje je ceo svet zaboravio i odbacio - svi osim ove izvanredne žene albanskog porekla rođene pre tačno 105 godina u Skopju. Širom sveta gradila je kuće.

Pitali su Dalaj Lamu šta ga najviše iznenađuje: Njegov odgovor je oduševio!

Kao devojčica školovala se u Zagrebu gde živi i jedan od njenih najboljih prijatelja i čovek koji je bio, kako on sam kaže, njen materijalni pomoćnik, monsinjor Mijo Gabrić. On u kapeli svetog Dizma na zagrebačkoj Novoj Vesi čuva sandale koje je Majka Tereza ostavila u Zagrebu kada je 1979. godine putovala na dodelu Nobelove nagrade za mir u Oslo.

"Pre puta u Oslo Majka Tereza navratila je u Zagreb. Kada sam video njene istrošene sandale stare valjda 20 godina rekao sam joj da ne može u njima primiti Nobelovu nagradu i odlučio sam joj kupiti nove", započinje priču monsinjor Gabrić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"U Astrinoj trgovini koja se tada nalazila na uglu Bakačeve i Pod zidom, kupili smo joj nekoliko novih sandala od kojih je ona izabrala jedne, a ostale smo dali siromasima. Te sandale nosila je do svoje smrti 1997. godine ", dodaje Gabrić.

Časne sestre koje su živele u Frankopanskoj 17 su joj pak poklonile džemper kako joj u Oslu ne bi bilo hladno. Ali stare sandale Majke Tereze nisu završile u smeću.

"Sačuvao sam ih i to sa svetom pobožnom lukavošću jer sam znao da će ona jednog dana biti sveta", smeška se Gabrić.

Priča o cipelama patrijarha Pavla: Evo zašto su ga prozvali sveti siromah!

Kada se kapelica sv. Dizm obnavljala, monsinjor je sandale odlučio onde da ostavi za večnost. Nikada se neće raspasti jer, pre nego što su bile stavljene u hermetičkoj vitrini ispunjenoj azotom, tretirane su Ks zracima u institutu Ruđera Boškovića.

Mnogi ljudi, naročito teški bolesnici dolaze u kapelicu da se mole uz sandale i svedoče da su im molitve bile uslišene. Kolika je bila duhovna moć Majke Teree Gabrić je osetio čim se prvi put rukovao sa njom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kada mi je u Indiji pružila ruku imao sam osećaj kao da me je neko dotakao čarobnim štapićem! Život bih od tada dao za nju. Zračila je tolikom harizmom, sugestijom i svetošću. Za nju nije postojao nijedan zao čovek, svi su bili dobri. Mi obično ljudi imamo neku računicu, možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ona ne samo da je sve opraštala, nego nikome nije ništa mogla ni zameriti i to je njena veličina", zaključio je Gabrić.

Pre depresije, obavezno proverite da niste okruženi idiotima: 10 citata Sigmunda Frojda!

Majka Tereza govor tokom primanja Nobelove nagrade održala je pre 36 godina, ali njene reči uvek će biti aktuelne, inspirativne i neverovatno snažne.

"Ovo je predivna prilika u kojoj svi zajedno možemo proglasiti veselje zbog širenja mira, veselje ljubavi koju dajemo jedni drugima i veselje i znanje da su najsiromašniji od siromašnih naši braća i sestre", rekla je tom prilikom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs