Lekar monstrum

Ovo je najokrutnija doktorka svih vremena: Ne možete ni da zamislite strašni zločin koji je počinila

Herta Oberhauzer je doktorka iz Aušvica i Ravenzbrika - koncentracionog logora naročito upamćenog po strašnim zločinima koje su počinile žene čuvari
Lifestyle
16:10h Autor:
Ovo je najokrutnija doktorka svih vremena: Ne možete ni da zamislite strašni zločin koji je počinila
Foto: Wikipedia

Verovatno najpoznatiji lekar-monstrum koji je svojim eksperimentima nad ljudima dao jednu potpuno novu dimenziju užasa tokom Drugog svetskog rata bio je Jozef Mengele. Ipak, on nije bio jedini! Bilo je još nacističkih lekara za koje Hipokratova zakletva nije značila ništa i koji su bili odgovorni za smrt stotine hiljada ljudi. Među njima, po zverstvima i okrutnosti, isticala se i jedna žena.

Među lekarima monstrumima bilo je i žena. Jedna od najozloglašenijih bila Herta Oberhauzer, doktorka iz Aušvica i Ravenzbrika - koncentracionog logora naročito upamćenog po strašnim zločinima koje su počinile žene čuvari.

Gazila je preko svih da bi ostvarila cilj: Gospodari imperijom od 100 milijardi dolara! (FOTO)

Ono po čemu se Herta isticala jesu eksperimenti nad ženama, u najvećem broju slučajeva Poljakinjama kojima je vadila organe, često dok su još uvek bile žive. Ispitivala je mogućnost regeneracije organa, ako i transplantacije kostiju. Ipak, Herta se ovde nije zaustavila.

Ubijala je zdravu decu tako što bi im injekcijama ubrizgavala otrove koji čine da osoba umre u roku od 3 do 5 minuta, ali da sve vreme bude svesna. Nakon toga je pacijentima vadila pluća i druge vitalne organe i ispitivala dejstvo otrova. Herta je bila jedina žena na lekarskom suđenju nacistima u Nirnbergu i osuđena je na 20 godina zatvora.

Kazna je kasnije smanjena na 10 godina i ova doktorka je dočekala da ponovo ugleda slobodu - puštena je 1952. godine zbog dobrog vladanja. Šokantno je što je i nakon toga radila kao porodični lekar u Nemačkoj.

Izgubila je dozvolu za rad tek nakon što ju je prepoznala jedna od žrtava iz logora 1958. Preminula je u januaru 1978. u 66. godini života.

Pravo lice Krvave Meri: Okrutna engleska kraljica sejala strah!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs