Jedini ispravan način razmišljanja

Oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo najjači: Kako nas praštanje oslobađa!

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povredila da to uradi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu
Lifestyle
13:28h Autor:
Oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo najjači: Kako nas praštanje oslobađa!
Foto: Thinkstock

Praštanje vas oslobađa! Sve dok nekome ne oprostite vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogrešila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Kada oprostite oslobađate se te osobe. Kada oprostite oslobađate se agonije.

Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvek očigledno. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je na primer vrlo kritična prema drugima verovatno je vrlo kritična i prema sebi. Ako oprostite sebi nešto što ste nepromišljeno uradili pre 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukoreniti u vama, te ćete lakše praštati drugima.

Oprostite svima

Ponekad lakše opraštamo velike i krupne greške, a zbog sitnica znamo da se durimo godinama.

Nije posao drugih da vas vole, to je vaš posao: 10 životnih istina koje morate da znate!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada oprostite, stvarno oprostite

Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti da se omotavate lošom vezom s tom osobom. Možete na praštanje da gledate kao na takmicenje između dve osobe i misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane i time pokazivati svoju superiornost. Ali od veće je koristi da na praštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

Praštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sećanja, i kreirati još više patnje za sebe.

Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

Umesto da brišeš suze obriši iz života one koji su te naterali da plačeš: 10 zapovesti jakih žena!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uz praštanje vam je budućnost bolja

Ako praštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava. Praštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati da žalite za onim što je već u prošlosti i poštedeti se nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U praštanje ne treba da uključite drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Praštanjem treba da se oslobodite negativnih veza s tom osobom, a ne uspostavljati nove izjavama o praštanju. Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi da više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti i jednostavno cete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

Kada vas neko uvredi: Mudre poruke Bude kako da reagujete!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oprostiti ne znači nastaviti tamo gde ste stali

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povredila da to uradi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu. Ponekad je moguće, ako obe strane žele, da nastavite tamo gde ste stali, ali praštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije greške, priznavši da svi grešimo te krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili.

Šta god da se događa, događa se u pravo vreme: Životne istine koje će doneti mir vašoj duši!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs