DEVOJKE DOBRO PAZITE KOGA ĆETE SUTRA PRVOG DA POGLEDATE: Na SRETENJE GOSPODNJE veruje se da vam ONI određuju sudbinu

Saznajte neke od običaja i verovanja koje treba ispuniti na Sretenje ili bar tako narod kaže

Običaji
10:09h
DEVOJKE DOBRO PAZITE KOGA ĆETE SUTRA PRVOG DA POGLEDATE: Na SRETENJE GOSPODNJE veruje se da vam ONI određuju sudbinu
Foto: Printscreen Youtube / Manastir Sretenje

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će sutra mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike. Po verovanju, ako pada sneg ili kiša - zime više neće biti, a ako sija sunce - biće još hladnog vremena.

Ponegde se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u leto. Zato se priča da kad se sretnu zima i leto na Sretenje, onda zima kaže letu: "Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene", a leto odgovara: "Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi."

Medved
foto: Shutterstock

Međutim oni koji žive u blizini šume ili ako su u gradu, zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvedima! Naime, veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još 6 nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

I druge životinje nose simboliku na ovaj dan, pa tako vrapci do Sretenja biraju svoje neveste, a na taj dan se venčavaju i tada su najglasniji i najbučniji, a pošto oni ne žive dugo, brak im traje kratko, pa mladenci izbegavaju da se venčavanju na Sretenje.

mladenci sa pticama
foto: Shutterstock

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledaju koga će prvo ujutru sresti, jer se veruje da će i budući mladoženja ličiti na mušku osobu koju su prvu tog jutra srele.

Crkva, Molitva, Sveća, Vera
foto: Shutterstock

Postoji običaj da se na Sretenje pale sveće kao simbol svetlosti i zaštite doma od negativnosti. Valja se odneti i nekoliko sveća u crkvu da se osveštaju, te sveće se čuvaju u kući i pale u slučaju neke nevolje. Pale se ako se razboli ukućanin ili domaća životinja, i veruje se da njen plamen i dim momentalno leče. Takođe, ovog dana u kućama gori niz sveća, da bi po verovanju osvetlili put pokojnicima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs