BOGOJAVLJENSKA NOĆ JE NAJMOĆNIJA NOĆ U CELOJ GODINI: Bog će saslušati vaše želje, dovoljno je samo da uradite OVO

Srpska pravoslavna crkva i vernici upravo proslavljaju Bogojavljenje, praznik za koji se veruje da se nebesa otvaraju i da Bog uslišuje želje

Običaji
Autor:
BOGOJAVLJENSKA NOĆ JE NAJMOĆNIJA NOĆ U CELOJ GODINI: Bog će saslušati vaše želje, dovoljno je samo da uradite OVO
Foto: Shutterstock

Veruje se da se na Bogojavljensku noć nebesa otvaraju i Bog uslišuje želje svima, zato budite posebno pažljivi šta se tog dana želite.

Na ovaj dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani i u crkvama se osvećuje voda koja se nosi u domove i koristi se tokom čitave godine.

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Krst, Molitva, Pravoslavlje
foto: Shutterstock

Otvaranje nebesa

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Kako zamisliti želju?

Otvorite um, zatvorite oči, skoncentrišite se i u sebi ponovite želju. Želju birate na osnovu onoga šta vam je najviše važno u životu. I budite strpljivi, Bog daje tačno onda kada je pravo vreme za to.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs