VERUJE SE DA SVETI JOVAN BOGOSLOV IMA VELIKU MOĆ DA IZLEČI BOLESNE: Danas mu se obratite sa OVOM molitvom

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Jovanu Bogoslovu, svetom Hristovom učeniku

Običaji
Autor:
VERUJE SE DA SVETI JOVAN BOGOSLOV IMA VELIKU MOĆ DA IZLEČI BOLESNE: Danas mu se obratite sa OVOM molitvom
Molitva svetom Jovanu Bogoslovu, Foto: Profimedia

Sveti Jovan Bogoslov je bio omiljeni Hristov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to: 9. oktobra kada se sećamo njegova upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba poče da se širi neki čudesni prah, koji leči bolesne, koji je mirisan i lekovit.

Postoji predanje koje kaže da je sveti Jovan imao već više od sto godina, kada je izašao sa svojih 7 učenika iz Efesa i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Potom je starac legao u grob i njegovi učenici su ga sahranili. Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali telo nije bilo u njemu. Jedino se, svake godine 21. maja, od njegovog groba dizao neki sitni prah, mirisan i lekovit. Tim prahom narod je lečio mnoge bolesti.

Veruje se da će Sveti Jovan Bogoslov izlečiti bolesne, pa vernici ovog dana izgovaraju ove moćne reči.

Žena, Devojka, Molitva
foto: Shutterstock

Molitva Svetom Jovanu Bogoslovu:

"O, veliki apostole, gromoglasni evanđeliste, preizvrsni bogoslove, nedostižnih otkrivenja tajnovidče, devstveniče, i mili ljubimče Hristov Jovane, primi sa svojstvenim ti milosrđem nas grešne koji pribegavamo tvojoj moćnoj zaštiti i pokroviteljstvu. Izmoli u svemilosrdnog čovekoljupca Hrista i Boga našeg, koji pred tvojim očima proli Svoju sveskupocenu krv za nas nepotrebne sluge Svoje, da ne pomene bezakonja naša, nego da se smiluje na nas, i da postupi sa nama po milosti Svojoj, da nam daruje duševno i telesno zdravlje, svaku blagodat i izobilje, učeći nas da sve to upotrebljavamo u slavu tvoga Tvorca, Spasitelja i Boga našeg; i da po završetku privremenog života izbegnemo, sveti apostole, nemilosrdna istjazavanja koja nas očekuju na vazdušnim mitarstvima, i da pod tvojim rukovodstvom i pokroviteljstvom stignemo u nebeski Jerusalim, čiju si slavu ti video u otkrivenju, a sada se naslađuješ onom radošću koja je obećana izbranicima Božjim. O, veliki Jovane, sačuvaj sve gradove i zemlje hrišćanske, i sve pravoslavne hrišćane, od gladi, pomora, zemljotresa, poplave, požara, pokolja, najezde tuđinaca i međusobnog rata; izbavi nas od svake nevolje i napasti, i molitvama svojim odvrati od nas pravedni gnjev Božji, i izmoli nam Njegovu milost. O, veliki i nedostižni Bože, Alfo i Omego, izvore i uvore vere naše! evo za molitvenog posrednika svog mi Ti predlažemo Svetog Jovana, koga si Ti udostojio da putem neizrecivih otkrivenja pozna Tebe, neiskazanog Boga: primi posredovanje njegovo za nas pred Tobom, ispuni molbe naše na slavu Tvoju; no svrh svega usavrši nas duhovnim savršenstvom, da bismo uživali beskonačni život u nebeskim obiteljima Tvojim. O, nebeski Oče, Tvorče svega, svemoćni Care! prstom Svojim dodirni srca naša, i ona će se kao vosak rastopiti i razliti pred Tobom, i zemljana tvar postaće duhovna, u čast i slavu Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs