VERUJE SE DA SAMO OGNJENA MARIJA DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Ko na sutrašnji dan prekrši pravilo, crno mu se piše

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Ognjenu Mariju, praznik prema kojem se gaji posebno strahopoštovanje

Običaji
08:19h Autor:
VERUJE SE DA SAMO OGNJENA MARIJA DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Ko na sutrašnji dan prekrši pravilo, crno mu se piše
Ognjena Marija, Foto: Printscreen/youtube

Ako se na Ognjenu Mariju nešto desi - ne možeš se izbaviti, ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. Ako se baš toga dana naoblači, sevne munja, upali žito - izgoreće do poslednje slamke - U ovo se čvrsto veruje u Srbiji još od pamtiveka.

Zbog toga i krilatica koja se prenosi s kolena na koleno:

"Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija, Mirom miri Mirnosna Marija…"

Sveta velikomučenica Marina, poznatija u narodu kao Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru je obeležena crnim slovom, ali se u narodu strogo poštuje. Od pamtiveka postoji predanje koje kaže da sveta mučenica Marina pali i kažnjava ognjem, zato je u narodu poznata kao Ognjena Marija.

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Crkva, Vera, Molitva
foto: Shutterstock

Žene posebno praznuju dan Ognjene Marije, te su tog dana kućni poslovi svedeni na minimum.

U svojoj knjizi Ognjena Marija Livanjska, čiji je sadržaj nastao na osnovu dokumenata, a prevashodno svedočenja preživelog srpskog stanovništva livanjskog područija stravično postradalog u masovnom zločinu 29. i 30. jula 1941. godine, podgorički novinar i publicista, Budo Simonović, o ovom prazniku zabeleženo je i ovo:

"Među vernicima - pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje.

Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu:

"Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva", kaže Sava Petrović iz livanjskog sela Gubin, jedna od retkih srpskih duša iz ovih krajeva koja je leta gospodnjeg 1941. preživela Ognjenu Mariju. A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne - kazna strašna stigne bezgrešnike..."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs