SUTRA SLAVIMO SVETOG JELISEJA: Svako ko ima problema sa očima, treba da uradi ovo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave svetog Jeliseja

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETOG JELISEJA: Svako ko ima problema sa očima, treba da uradi ovo
Običaji na dan svetog Jeliseja, Foto: Printscreen/youtube

Biblija kaže da, kada je bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika mu je odredio Jeliseja. Ilija je Jeliseju preneo božju volju, ogrnuo ga svojim ogrtačem i izmolio od boga proročki dar za Jeliseja.

Hrišćanske priče kažu da je po čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka. Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i još mnogo čuda izveo je na korist naroda.

Preminuo je u dubokoj starosti, a SPC ga proslavlja 14. juna po crkvenom i 27. juna po gregorijanskom kalendaru. Narod veruje da je ovaj dan zavetni za sve koji pate od bolesti očiju i oni tog dana odlaze u crkve i manastire, gde noktima malo zagrebu zid i malterom protrljaju oči.

Verovanje kaže da se sutra ne radi u polju osim setve prosa, i zato se kaže: „Jelisije proso sije, ide Vida da obiđe.“ Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs