SUTRA JE DUHOVSKI UTORAK: Veruje se da je VAŽNO da se hranite OVAKO inače će sve krenuti NAOPAKO do kraja godine

Sutra je Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koje poštuje Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, a znamo ih kao Duhove ili Trojice

Običaji
Autor:
SUTRA JE DUHOVSKI UTORAK: Veruje se da je VAŽNO da se hranite OVAKO inače će sve krenuti NAOPAKO do kraja godine
Običaj na duhovski utorak, Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice i veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Molitva, Vera, Žena, Crkva
foto: Shutterstock

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Venčići za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju u džepove, torbe i tašne, i iako je reč o običaju novijeg datuma, on suštinski nastavlja staru tradiciju.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs