BLAGOVESTI - DAN KADA MISLI TREBA DA NAM BUDU BLAGE, A DELA JAKA: Na ovaj praznik obratite pažnju na 1 važan znak

Srpska pravoslavna crkva sutra, 7. aprila, praznuje svetkovinu poznatu kao jedan od najradosnijih praznika, poznat u narodu kao Blagovesti

Običaji
Autor:
BLAGOVESTI - DAN KADA MISLI TREBA DA NAM BUDU BLAGE, A DELA JAKA: Na ovaj praznik obratite pažnju na 1 važan znak
Značenje praznika Blagovesti, Foto: Wikipedia

7. aprila proslavljamo dan posvećen velikim, blagim vestima - u narodu poznat kao Blagovesti. To je dan kada je Arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista.

Jasno je da je Marija bila izvanredna žena. Kao prvo, zaista je razumela šta znači žrtvovati se radi Božje volje. Očigledno u to vreme niko, uključujući ni nju samu, nije očekivao da će se Mesija roditi od device. Zbog toga je pitala anđela Gabriela kako će nositi Mesiju kad nije u braku i nije polno aktivna (Luka 1, 34). Znala je da će prihvatanje trudnoće od Boga izazvati previranja i bol njoj i njenim najmilijima, ali je poslušno prihvatila Božji plan za svoj život, piše Novi život.

"U šestome mesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k devici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a devica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: “Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se reč ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega." (Luka 1, 26-32)

Iako se smatra da se do Uskrsa ne valja veseliti, običaj je da se na Blagovesti ustaje u ponoć ili veoma rano. U praskozorje bi se pevala devojačka pesma, a završavalo bi se sveopštim veseljem.

Bogorodica, Isus
foto: Profimedia

Marija je možda bila zbunjena anđelovim pozdravom i očito prestrašena, jer je anđeo nastavio govoreći joj da se ne boji, da će začeti i roditi sina kojeg će nazvati Isus. Marija je postavila sasvim normalno pitanje: “Kako to može biti, jer ja ne poznajem muža?” Nije ga poznavala po pitanju bračne intime. Nen odgovor ne ukazuje na sumnju ili nevericu u poruku, kao što je to učinio Zaharija (Luka 1, 18), već na nedoumicu u pogledu načina ispunjenja.

Bez obzira na sve što je anđeo rekao, Marija odgovara s čistom verom i poslušnošću rekavši:

"Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči!" (Luka 1, 38)

Najinteresantnije verovanje vezano za Blagovesti je svakako ono koje kaže da, gde se uoči noći Blagovesti pojavi vatra ili manji požar, da se na tim mestima nalazi zakopano blago.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs