REČ JE O VAŽNOJ ODLUCI KOJA UKLJUČUJE DRUGO ŽIVO BIĆE: Obratite pažnju na ove stvari ako nameravate da nabavite LJUBIMCA

Nemojte srljati i birati ga po izgledu jer je reč o drugom živom biću koje takođe ima svoje potrebe i osećanja.

Ljubimci
Autor:
REČ JE O VAŽNOJ ODLUCI KOJA UKLJUČUJE DRUGO ŽIVO BIĆE: Obratite pažnju na ove stvari ako nameravate da nabavite LJUBIMCA
Nameravate da nabavite psa ?, Foto: Shutterstock

Pre nego što se odlučimo da u kuću dovedemo ljubimca, potrebno je da dobro razmislimo i uzmemo obzir sve što takva odgovornost podrazumeva. Kao što ćemo pre kupovine automobila dobro proučiti njegove karakteristike i troškove.

Često se dešava situacija da se ljudi opredele da nabave kućnog ljubimca bez mnogo razmišljanja. Zbog toga morate imati na umu da je to živo biće koje će uskoro postati i član porodice.

Žena, Devojka, Pas, Mačka, Ljubav
foto: Shutterstock

Autorka se u svojoj kolumni konkretno osvrnula na pse.

Pas je jedini prijatelj kojeg možemo "kupiti". Čovek i pas međusobno jedan drugom puno daju. Prijatelji su koje povezuje mnogo istog, ali i različitog. Kada imate psa, niste sami, imate verno biće koje vas čuva i neizmerno voli.

Oni nam pomažu da lakše prebrodimo stresan i naporan život i uvek su spremni za igru. Detetu je pas pre svega zahvalan partner i oslonac pri socijalizaciji, dok starijim ljudima pruža životnu radost, povezuje ih sa spoljašnjim svetom, uklanja usamljenost i omogućava zbližavanje s drugim osobama.

Žena, Devojka, Pas, Mačka, Ljubav
foto: Shutterstock

Voditi povesti računa o načinu stanovanja, da li je to stan ili kuća sa dvorištem, koliko spratova ima, da li postoji lift ili ne, o našem slobodnom vremenu, o našem uzrastu, o finansijskoj situaciji i mogućnostima.

Nikako psa nemojte kupovati ili udomljavati po izgledu ili trenutnoj modi. Zbog ovakvih površnih razmišljanja i želja oni vrlo često završe na ulici ili u nekom azilu.

Pas
foto: Sandra Marisol Del Ro Mendoza / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada štene ili pas dolazi u kuću, morate se pripremiti za njegov dolazak. Što se tiče hrane, najbolje da se raspitate kod uzgajivača ili veterinara.

U uzrastu oko dva, do tri meseca, štene odvajamo od majke, a ono može jesti već gotovu hranu za pse. Već sa tri nedelje starosti uzgajivač mu može dati gotovu pseću hranu. Ukoliko udomljavate psa nepoznate starosti konsultujte se sa veterinarom.

Pripremite mu posudu za hranu i vodu, mesto za spavanje, igračke, možda pelene za trening mokrenja ( ukoliko je štenac) češalj i eventualno šampon za pse, prenosi Jutarnji.hr .Svoje mišljenje o ovoj temi podelila je dr.sc. Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi.

Svakako je najbitnije da mu pružite dovoljno pažnje, vremena i ljubavi jer ipak je to vaš novi član porodice koji će vam pružati bezuslovnu ljubav.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs