Obavezno pročitajte

Uživajte u pričama za sva vremena: 7 klasika koji se mogu pročitati u jednom dahu!

Čitanje knjige uvek je dobra ideja, ali ponekad nismo u mogućnosti tome posvetiti puno vremena. Ali postoje kratki književni klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu, odnosno danu...

Knjige
11:55h Autor:
Uživajte u pričama za sva vremena: 7 klasika koji se mogu pročitati u jednom dahu!
Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija", Foto: Profimedia

1. Antoan de Sent Egziperi : Mali princ

Tokom Drugog svetskog rata pilotov avion srušio se u pustinji te upoznaje princa koji nije s ove planete.

Dok planiraju svoj beg iz pustinje, princ opisuje svoje putovanje i kako želi da se vrati na svoju planetu i cvetu koji voli. Ovo je knjiga za decu koju svaka odrasla osoba treba pročitati.

2. Vilijam Šekspir: Makbet

Reč je o najkraćoj tragediji koji je slavni Šekspir napisao. Škotski general Makbet prima proročanstvo od tri veštice da će jednog dana postati kralj Škotske.

Nakon toga njegova ga žena savetuje i on ubija kralja Dankana i preuzima škotski tron. Ali, postaje paranoičan pa se stvari tada još više zakomplikuju.

3. Truman Kapoti: Doručak kod Tifanija

Roman, unikatan baš kao i njen glavni lik – Holi Golajtli. Holi voli da šokira ljude svojim stavovima i fragmentima svoga života, ali to radi vrlo promišljeno.

Tokom godine dana ona se sve više otkriva jednom mladim piscu koji postaje vrlo fasciniran njenim životnim stilom..

4. Ernest Hemingvej: Starac i more

Za ovaj roman Hemingvej je dobio Pulicerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči da zaplovi u svom čamcu prema okeanskoj pučini u nadi da će imati uspešan ulov.

Ali, odlazi puno dalje nego inače pa tada njegova borba sa morem započinje.

5. Robert Luis Stivenson: Neobičan slučaj dr. Džekila i gospodina Hajda

Ovo je jedna od najboljih alegorija o ljudskoj prirodi i naravi. Naučnik Henri Džekil odluči da napravi napitak kako bi zamaskirao svoju zlu unutrašnju narav, ali to mu ne polazi po planu. Njegova druga ličnost, Edvard Hajd, samo još više dolazi do izražaja pa započinje preovladavati njime.

6. Džordž Orvel: Životinjska farma

Reč je o još jednoj alegoriji, ovoga puta o Ruskoj revoluciji. Životinje na jednoj farmi odluče svrgnuti i proterati svoje ljudske vlasnike i mučitelje. One zavladaju farmom, ali polako se gubi jednakost među njima pa dolazi do razdora i odvajanja.

7. Albert Kami: Stranac

Jedan od najznačajnijih romana u francuskoj, ali i u svetskoj književnosti. Bavi se apsurdom ljudske egzistencije i besmislenim nizom slučajnosti pred kojim ne možemo pobeći.

Glavni lik okružen je ljudima koji ga zapravo ne razumeju, i nizom nesrećnih okolnosti život mu bude strašno zagorčan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs