Veliko priznanje

Filip David dobitnik 61. Ninove nagrade

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman Kuća sećanja i zaborava, a u najužem izboru za ovu nagradu bili su Oto Horvat (Sabo je stao), Filip David (Kuća sećanja i zaborava) i David Albahari (Životinjsko carstvo)
Knjige
11:22h Autor:
Filip David dobitnik 61. Ninove nagrade
Foto: Kurir Arhiva

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare nakon završne sednice u prostorijama kompanije "Ringier Axel Springer" koja izdaje NIN.

U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat "Sabo je stao", Filip David "Kuća sećanja i zaborava" i David Albahari "Životinjsko carstvo".

Književna nagrada kritike za najbolji roman godine NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine i prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za roman "Koreni". O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

David je izjavio danas da je NIN-ova nagrada i dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu.

"Ona je opasna po zdravlje pisca jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor pa sve do ovog trenutka tenzije stalno rastu, pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi", izjavio je David.

"Knjiga sada ima svoj samostalni život, svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i čitaoci pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju sudbinu knjige", dodao je David.

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je bio urednik Dramskog programa Televizije Beograd do devedesetih godina, kada mu je Miloševićevim dolaskom na vlast, zabranjen ulazak u zgradu televizije. Rođen je 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost i dramaturgiju. I njegov roman "Hodočasnici neba i zemlje" naišao je na izuzetan prijem kritike i čitalaca, objavljen je i izvan Srbije.

Kao dramaturg i profesor dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, sarađivao je na više scenarija, iz kojih su nastali poznati filmovi jugoslovenske kinematografije: Ko to tamo peva, Slobodana Šijana, Okupacija u 26 slika, Lordana Zafranovića i Bure baruta Gorana Paskaljevića. David, koji je u međuvremenu otišao u penziju, posvetio se pisanju proze. Pripovetke i roman Hodočasnici su dobili nagrade: Nagradu Mladosti, nagradu Milan Rakić, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs