uzmite kokice i ušuškajte se

Predlog za vikend filmski maraton: Grejs Keli (VIDEO)

Predstavljamo vam 5 njenih najpoznatijih filmova koji su odlični ako ste planirali da provedete dan u toplini svog doma

Filmovi
14:12h Autor:
Predlog za vikend filmski maraton: Grejs Keli (VIDEO)
Foto: Profimedia

Princeza Grejs od Monaka (1929–1982) bila je Oskarom nagrađivana američka filmska i pozorišna glumica koja je, nakon udaje za princa Renijea III od Monaka 1956. postala Princeza od Monaka, iako se češće nazivala Princeza Grejs od Monaka.

Grejs Keli je bila žena o čijoj se lepoti i eleganciji i dan danas govori. Njen život izgledao je baš poput bajke, ali istina nije bila toliko čarobna. Grejs je osvojila filmska platna i zavela brojne muškarce. Bila je miljenica publike. Veliki Alfred Hičkok ju je obožavao i bila mu je inspiracija.

Tužna princeza Grejs Keli: Mrzela svaku sekundu svog kraljevskog venčanja!

foto: Profimedia

1982. Grejs je poginula u saobraćajnoj nesreći u Monaku navodno zbog moždanog udara. To objašnjenje nije zadovoljilo brojne obožavatelje, pa su se razvile brojne teorije o njenoj smrti. Bio je to tužan kraj nesretne princeze.

Predstavljamo vam 5 njenih najpoznatijih filmova koji su odlični ako ste planirali da provedete dan u toplini svog doma.

1. Prozor u dvorište je kriminalistički film Alfreda Hičkoka koji je zasnovan na priči autora J. M. Hajsa i C. Vulriča Moraloa. Mnogi kritičari smatraju da je ovo jedan od Hičkokovih najboljih filmova. L.B. Džef Džefris je poznati fotoreporter koji je u nesrećnom slučaju polomio nogu. Grejs ovde glumi Luiz, njegovu devojku. Nenaviknut na mirovanje, prisiljen je da ograniči svoj svet na prostor koji obuhvata pogled sa prozora sobe. Na sopstevno čuđenje, on ubrzo otkriva da dešavanja u jednom malom dvorištu mogu otkriti mnoge tajne i izazvati uzbuđenje. Primećuje čudna dešavanja u stanu u kom sa bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars. Da li je slučajno svedočio okrutom ubistvu ili ne, Džef se pita da li je počeo da uviđa stvari dok je prikovan za invalidska kolica.

L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter kojega je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim utrkama stajalo teškoga prijeloma noge. Nenaviknut na mirovanje, prisiljen je ograničiti svoj do jučer neomeđeni svijet

2. Tačno u podne je američki je crno-beli vestern iz 1952. godine, reditelja Freda Sinermana, sa Gerijem Kuperom i Grejs Keli u glavnoj ulozi. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprotstaviti bandi ubica. Na dan svog venčanja i poslednji dan u službi, Vil Kejn, šerif grada Hadlivila saznaje da se Frenk Miler, čovek kog je pre nekoliko godina poslao u zatvor, vraća vozom u podne kako bi se osvetio. Premda isprva napušta grad s novom suprugom Ejmi, Kejn se, gonjen jakim osećajem odgovornosti, ipak vraća i suprotstavlja Mileru. No, kad od građana koje je godinama štitio zatraži pomoć, oni mu redom okreću leđa i savetuju ga da pobegne. Njegovu odluku o ostanku ne razume ni vlastita supruga, a zamenik Harvi Pel ga napušta. Jedinu podršku Kejn ima u nekadašnjoj ljubavi, Meksikanki Helen Ramirez.

3. Visoko društvo je američki mjuzikl snimljen 1956. godine, poznat po poslednjem glumačkom nastupu Grejs Keli. Predstavlja adaptaciju pozorišnog komada Priča o Filadelfiji Filipa Berija. Keli u filmu tumači lepu pripadnicu otmenog društva koja se sprema za svoj drugi brak. Radnja prikazuje kako je njen bivši muž, džez muzičar, želi sprečiti u tome. A i u nju se zaljubi novinar (koga tumači Frenk Sinatra) koji je došao da prati dešavanja oko venčanja.

4. Drž'te lopova je američki triler iz 1955. reditelja Alfreda Hičkoka. Zasniva se na istoimenom romanu Dejvida F. Dodža, a po žanru je mešavina trilera i ljubavnog filma. Glavni glumac, čiji lik tumači Keri Grant, je bivši vrhunski provalnik koji postane glavni osumnjičeni za seriju provala čija su meta domovi otmenog društva na jugu Francuske. Radnja prikazuje kako tamo odlazi kako bi pokušao pronaći pravog krivca, te kako upoznaje ćerku američke bogatašice, koju počinje da privlači upravo zbog svoje uzbudljive kriminalne prošlosti.

5. Četrnaest sati, manje poznat, ali izvrstan Hetavejev film iz 1951. snimljen je prema drami Džona Pakstona, ima napetu priču i psihološki izvrsno profilisane likove. Bio je nominovan za niz prestižnih nagrada - Zlatnog lava i BAFTA-u za režiju, a drama Džona Pakstona bila je nominovana za godišnju nagradu Udruženja američkih pisaca. Kao zanimljivost može se spomenuti da je u ovom filmu prvi put nastupila - u jednoj maloj ulozi - Grejs Keli. Na visokoj zgradi u središtu grada stoji mladić koji se očigledno namerava ubiti. Ispred zgrade okupljaju se brojni znatiželjni, mediji, lekari i konačno policija. Policija će pokušati da ga odgovori od samoubistva. S njim će razgovarati zahtevna majka, hladni otac, bivša devojka, ali i jedan strpljiv i dobronamerni policajac koji ne želi odustati. Drama će trajati 14 sati...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs