Genijalnost jednog od najvećih svetskih naučnika biće prikazana na filmskom platnu

Američki režiser Majkl Enton: Tesla je bio Srbin, zato ću deo filma o njemu snimiti u Srbiji

Siguran sam da tako veliki čovek kao Tesla ne zaslužuje ništa manje - ističe Enton, koji priprema film o Nikoli Tesli pod nazivom Ludi naučnik
Filmovi
06:52h
Američki režiser Majkl Enton: Tesla je bio Srbin, zato ću deo filma o njemu snimiti u Srbiji

"Nikola Tesla je izvan Srbije i dalje misterija, dok su Ajzak Njutn, Bendžamin Frenklin i Albert Ajnštajn poznati ne samo u SAD, već i širom sveta, uprkos tome što ima tvrdnji da su postignuća Tesle ne samo jednaka, nego u većini slučajeva i veća u odnosu na pomenute naučnike", izjavio je američki režiser Majkl Enton, koji priprema film o Tesli pod nazivom "Ludi naučnik" (The mad scientist).

"Ovaj film treba da stane na kraj misteriji zvanoj Tesla. Moja je namera da predstavim ko je on bio i odakle je potekao. Što je najvažnije, priču o Tesli i njegovom nasleđu ćemo predstaviti novoj generaciji, koja je rasla u neznanju o njegovom uticaju na svet tada i sada", rekao je Enton nekoliko dana uoči godišnjice Teslinog rođenja, 10. jula.

Entonu je toliko stalo da film bude što verodostojniji da će, pored toga što je za ulogu Nikole Tesle u filmu izabran srpski glumac rođen u Nemačkoj, Branko Tomović, deo filma biti sniman i u Srbiji.

"Mislim da bi se građani Srbije složili sa tim da bi film o Nikoli Tesli trebalo da se snima u Srbiji, ili bar deo filma", rekao je američki režiser i dodao da će se ključne scene snimati u Srbiji.

"Nije bilo lako dobiti sve neophodne dozvole i finansijsku podršku da bi deo snimanja bio realizovan u Srbiji, ali je bilo važno da preduzmemo korake da do toga dođe. Nadamo se da će velike srpske kompanije i vlada Srbije shvatiti važnost ovog filma i da će nam pomoći da Teslu "vratimo kući". Sigurno je da to dugujemo Tesli", istakao je Anton.

On je naveo da će, netipično za američke filmove, neke scene biti snimljene na stranom, odnosno u ovom slučaju srpskom jeziku.

"Tesla je bio Srbin. Sa svojom porodicom je pričao srpski i ja verujem da bi on želeo da njegov jezik bude tačno predstavljen u ovom filmu. Za mene nikad nije bilo sumnje da tako treba da bude", navodi režiser.

To takođe znači da je Enton trenutno u potrazi za srpskim glumcima koji bi igrali neke od ključnih uloga u filmu, uključujući ulogu Tesline majke i sestre.

"Autentičnost mi je veoma važna. Želim da "Ludi naučnik" bude što više baziran na činjenicama, tako da želim da i glumci u filmu budu Srbi", istakao je on.

Za Entona, "Ludi naučnik" predstavlja priču o velikom čoveku koji je zaslužio daleko veće međunarodno priznanje nego što ga je dobio, a on je veoma svestan i sa koliko strasti Srbi pričaju o Tesli, čija slika i dalje visi u učionicama škola i svi u detinjstvu slušaju mnoge priče o njemu.

"Želim da se Srbija ponosi ovim filmom. Važno je da Srbija stekne jednako poštovanje prema ovom filmu kao što ga ima prema svojim udžbenicima istorije, koji tačnije predstavljaju Teslu, nego što je to slučaj sa bilo kojim američkim udžbenikom istorije", rekao je Enton i dodao da će njegov uspeh kao scenariste i režisera zavisiti o tome kako Srbi budu reagovali na njegov prikaz priče o Tesli.

Čini se da je došlo pravo vreme da se na međunarodnom nivou ponovo proceni sam Tesla i njegov značaj, a Majkl Enton se nada da će "Ludi naučnik" poslužiti kao dokument za nove generacije.

"Tokom proteklih godinu dana je Tesla na internetu bio jedan od pet najtraženijih naučnika, čak ispred Njutna. To mi govori da je sad pravo vreme da ispričamo istinitu priču o Tesli, pre nego što ona bude izvitoperena do apsurda", navodi režiser.

On je dodao da je jedan od razloga zašto raste interesovanje za Teslu i to što ljudi danas tragaju za pričama o ljudima koji nisu živeli samo za novac ili slavu, a Tesla je bio jedan od onih koji nije tome težio.

Enton je naveo da je najava snimanja filma o velikom srpskom naučniku privukla veliku pažnju ne samo srpske, već i međunarodne štampe, pa su se za film zainteresovale mnoge producentske firme, distributeri, pa čak i neki od najpoznatijih Photo: Wikipediaameričkih glumaca.

"Brzo smo shvatili da naš relativno nizak budžet više ne odgovara potrebama, ukoliko želimo da održimo korak sa rastućom važnosti i pažnjom koju je privukao ovaj projekat. Na meni je odgovornost da proizvedem film sa dobrim šansama za Oskar, a to je u potpunosti realno. To je jedini način da Teslu i njegovo veliko nasleđe zauvek približimo masama", izjavio je Majkl Anton.

Da bi se dobilo na vremenu i prikupila sredstva za povećanje budžeta filma na dva miliona evra, snimanje je pomereno za kraj ove godine, rekao je režiser "Ludog naučnika" i pozvao srpske poslovne ljude, investicione grupacije i zvaničnike vlade da se uključe u finansiranje projekta, kako bi priča o Tesli dospela do što većeg broja ljudi.

U Americi će dan rođenja Nikole Tesle obeležiti i njujorški Hol nauke u Kvinsu, koji je najavio da će od 10. jula do 20. oktobra ugostiti izložbu Muzeja Nikole Tesle - "Teslin čudesni svet elektriciteta".

Izložba će biti otvorena na dan Teslinog rođenja, 10. jula, a realizuje se u saradnji sa njujorškim muzejom i uz podršku Skupštine grada Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Posle više od 100 izložbenih postavki, održanih u poslednjih nekoliko godina u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, ova izložba prvi put gostuje u Njujorku, gradu u kome je veliki naučnik, inženjer i pronalazač proveo gotovo šest punih decenija i ostvario sva svoja otkrića i izume koji su promenili tehnološku sliku 20. veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs