da li ste pogledali baš svaki?

Najlepši božićni crtani filmovi kojima se uvek vraćamo: 6 klasika koje nikako ne smete da propustite! (VIDEO)

Nezaobilazan deo decembra svakako je i uživanje u božićnim animiranim filmovima, i to ne samo kod dece. Često i mi odrasli volimo da uživamo u klasičnim crtićima koji nas podsećaju na naše detinjstvo i neke manje stresne dane.

Filmovi
Autor:
Najlepši božićni crtani filmovi kojima se uvek vraćamo: 6 klasika koje nikako ne smete da propustite! (VIDEO)
Foto: Profimedia

I baš zato u nastavku donosimo neke od najboljih animiranih božićnih filmova svih vremena koji vrve božićnom čarolijom, ali ujedno preispituju pravu vrednost Božića, poučavaju o važnosti prijateljstva, humanosti, porodici i veri u čaroliju. U njima će uživati i veliki mali.

1. Božić Čarlija Brauna

Božić Čarlija Brauna“ animirani je film temeljen na stripu Pinats Čarlsa M.Šulca. Nastao je davne 1965. godine, ali savršeno opisuje današnju komercijalizaciju Božića.

Iako je decembar već u punom jeku, a Božić sve glasnije kuca na vrata, glavni lik Čarli Braun ne oseća uzbuđenje.

Ne može da shvati što ljudi oko njega vide u ukrašavanju, takmiče se za najbolje dekorisanu kuću, poklanjanju materijalne stvari kojima je retko kada ko zadovoljan i slično. Iako je tek dete, shvata da je komercijalizacija Božića uzela maha pa kreće u traženje pravog smisla Božića. Prijateljica Lusi predlaže mu da učestvuje u božićnoj predstavi, ali ni to mu ne donosi zadovoljstvo. Kada već pomišlja da je sve uzaludno, Linus mu otkriva pravo značenje Božića.

Sve do današnjih dana deo je božićne tradicije mnogih poroduce, a o njegovom kvalitetu svedoči i osvojena nagrada Emi za najbolji kratkometražni animirani film, kao i redovno uvrštavanje u liste najboljih animiranih filmova svih vremena.

2. Kako je Grinč ukrao Božić

Kada su božićni filmovi u pitanju, nemoguće je ne pomisliti na Grinča. Lik nastao iz pera Dr. Susa postao je sinonim za one koji preziru Božić.

Tokom prošlog i ovog veka nastalo je nekoliko animiranih i igranih verzija ovog filma, alijoš se uvek najboljom smatra ona iz 1966. godine reditelja Čaka Džonsa. Šta više, 2002. godine ta je verzija uvrštena na listu pedeset najboljih animiranih filmova svih vremena.

Prerušen u Deda Mraza, mrzovoljni Grinč spušta se u grad s namerom da meštanima ukrade sve božićne ukrase. Ogorčen je na njih jer su ga još davnih dana proterali na planinu, ali je još više ogorčen na Božić.

Ne može da podnese okićene ulice, materijalizam i lažni sentimentalizam koji se tada, prema njegovom mišljenju, ušunja među ljude.

U njemu se ipak javlja senka nade u ljude kada ga devojčica Sindo Lu pozove na lokalnu božićnu svečanost, alisvi građani počinju javno da ga ismevaju, što je Grinču kap koja je prelila čašu. Zato kuje plan kojim će im uzeti ono što najviše vole – Božić...

3. Polarni Ekspress

Animirani film „Polarni Express“ nastao prema knjizi Krisa Van Alisburga u svega nekoliko godina postao je klasik koji filmski kritičari ne prestaju da hvale, a koji je idealan za celu porodicu. Nominovan je za tri nagrade Oskar, Zlatni globus i druge, a osvojio je Gremi za najbolju muziku i brojne vokalne interpretacije glumaca.

Priča oživljena animacijom prati trinaestogodišnjeg dečaka po kojeg na sam Badnje veče, tik pre nego što zaspi, dolazi magični voz naziva Polarni Ekspress pun dece u pidžamama koja putuju prema domu Deda Mraza.

Putovanje je puno prizora izvanredne animacije, a kako se voz približava domu Deda Mraza, uzbuđenje među decom sve je veće.

Deda Mraz glavnog junaka izabere kao onog koji će primiti prvi poklon, a iako može izabrati bilo šta na svetu, on bira zvono. Dobija željeni poklon i stavlja ga u džep, ali na povratku kući ga gubi. Ipak, na božićno jutro pronašao ga je ispod jelke. Njegov su zvuk mogli da čuju samo on i njegova sestra, dok su odrasli mislili da je zvono pokvareno...

4. Predbožićna noćna mora

Ni genijalni Tim Barton nije odoleo stvaranju božićnih animiranih filmova pa nam je na sebi svojstven način doneo naslov koji jednako dobro funkcioniše i za Noć veštica i za Božić. Svakako, reč je o Predbožićnoj noćnoj mori iz 1993. koja i danas jednako oduševljava, a uz to je i prvi animirani film ikad napravljen tzv.stop animacijom.

Do ideje za film Barton je došao dok je gledao zaposlene u jednoj prodavnici kako zamenjuju proizvode za Noć veštica s onima za Božić. Iz toga su nastali crteži i pesma a potom i ovaj antologijski praznični film.

Inače mračan bartonovski stil ogrnut je u božićno ruho koje prati Džeka Skelingtona, omiljenog u gradu Noć veštica, u potrazi za nečim što će mu dati novu motivaciju za život.

Razočaran monotonijom Noći veštica, sasvim slučajno saznaje da postoji nešto što se zove Božić te čini sve kako bi svojim sagrađanima predstavio svoju novu ideju. Međutim, oni nisu baš oduševljeni. Šta će Džek učiniti kako bi im pokazao čaroliju Božića?

5. Božić dolazi jednom godišnje

U decembru davne 1936. sjetlo dana ugledao je kratkometražni animirani film Božić dolazi jednom godišnje. Radnja prati siročiće koja se bude na božićno jutro, uzbuđena i srećna, ali veselje se naglo prekida kada shvate da oni nisu, poput ostale dece, dobili nove igračke.

Njihove su stare, oronule, već viđene i s pokojim rasklimatanim delovima. Uz to putem prolazi profesor Grampi koji začuje dečji plač iz sirotišta. Duboko potresen, na sebe stavlja svoju tzv. misleću kapu da bi se dosetio kako da deci ulepša Božić.

Uskoro mu na pamet padne ideja – od predmeta iz domaćinstva napraviće nove igračke, od starih kišobrana jelku, a sebe obući u odelo Deda Mraza.

6. Božićna priča

Nastala prema delu Čarlsa Dikensa, koji ju je pisao prema porudžbini, Božićna priča postala je nezaobilazan deo mnogih filmskih večeri.

Dikens ju je napisao u decembru 1843. kako bi otplatio dugove, ali nije ni mogao da zamisliti da će upravo njegovo djelo postati jedan od najboljih božićnih klasika svih vremena te inspiracija za brojne igrane i animirane filmove, od kojih je posljednja nastala 2009.

Radnja prati starog, bogatog i pohlepnog Skrudža koji živi jedino za zgrtanje još većeg bogatstva.

Kada ga nećak koji radi za njega upita da li može da dobije slobodan dan na Božić, Skrudž mu ispunjava želju uz uslov da mu to bude neplaćeno. Međutim, na Badnje veče Skrudža posećuju duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Potresen slikom svoje sahrane kojoj se svi raduju, Skrudž se počinje da se menja pa Božić proslavi sa svojim najmilijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs