5 dobitnika Oskara za najbolji strani film koje morate da pogledate: Niko nije ostao ravnodušan na ova ostvarenja!

Južnokorejski film Parazit je na ceremoniji dodele Oskara ove godine dobio četiri nagrade Američke filmske akademije, uključujući i onu za najbolji film. Doskora nije bila praksa da filmovi van engleskog govornog područja budu u trci za najprestižnijeg Oskara, već su oni bili isključivo nominovani u kategoriji „Najbolji film na stranom jeziku“.

Filmovi
Autor:
5 dobitnika Oskara za najbolji strani film koje morate da pogledate: Niko nije ostao ravnodušan na ova ostvarenja!
Scena iz filma "Sve o mojoj majci", Foto: Profimedia

Ovu nagradu su tokom godina dobila mnoga vredna ostvarenja svetske kinematografije. Sledećih 5 filmova su samo neki od njih, koje bi obavezno trebalo da pogledate ako volite sedmu umetnost.

Kradljivci bicikla (1948)

Film Kradljivci bicikla Vitorija de Sike je jedno od najpoznatijih ostvarenja italijanskog neorealizma. To je priča o nezaposlenom radniku Antoniju Ričiju koji dobija šansu da nađe posao, ali samo pod uslovom da ima bicikl. Ubrzo nakon što ga nabavi, međutim, neko će mu ga ukrasti, što će ga navesti da u nedostatku adekvatne policijske reakcije zajedno sa sinom Brunom krene u potragu za lopovom i svojim biciklom.

Diskretni šarm buržoazije (1972)

Teško je opisati o čemu se radi u ovom nadrealnom filmu Luisa Bunjuela. Diskretni šarm buržoazije prati grupu ljudi koja neuspešno pokušava da organizuje večeru. Svaki put ih nešto prekine u tome, uključujući i vojsku, dilere, špijune i još štošta drugog bizarnog. Kao i mnogi drugi Bunjuelovi filmovi, i ovaj je kritika srednje i više klase u posleratnom periodu u Evropi.

Fani i Aleksandar (1983)

Fani i Aleksandar je istorijska drama koja je fokusirana na život sestre (Fani) i brata (Aleksandar) i njihove bogate porodice Ekdals u švedskom gradu Upsali tokom prve dekade 20. veka. Priča filma sadrži dosta autobiografskih elemenata iz života njenog autora, proslavljenog reditelja i scenariste Ingmara Bergmana.

Sve o mojoj majci (1999)

Sve o mojoj majci je tipičan film iz opusa španskog reditelja Pedra Almodovara, toliko da je on čak njegov scenario napisao po uzoru na svoj raniji film Cvet moje tajne. Sesilija Rot tumači glavnu protagonistkinju Manuelu, argentinsku medicinsku sestru i samohranu majku koja živi u Madridu. Kada njen sin Esteban tragično nastrada u saobraćajnoj nesreći, ona kreće na put u Barselonu, u potragu za njegovim ocem Lolom, koji je u međuvremenu postao transrodna osoba.

Razvod (2011)

Razvod je prvi iranski film nagrađen Oskarom u kategoriji „Najbolji film na stranom jeziku“, ali ne i poslednji budući da je je film Trgovački putnik istog reditelja (Ašgara Farhadija) trijumfovao na ceremoniji 2016. Priča Razvoda fokusirana je na Nadera i Simin, muža i ženu koji ne mogu da se slože oko toga šta je najbolje za njihovu porodicu u narednom periodu. Simin želi da se iseli iz Irana, smatrajući da je to bolje za budućnost njihove ćerke, dok Nader insistira da ostanu u zemlji jer on želi da bude pored oca koji pati od Alchajmerove bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs