Ovo su 10 najboljih krimi filmova svih vremena

Londonski "Telegraf" nastavio je danas sa objavljivanjem lista 10 najboljih filmova po izboru kritičara, a ovoga puta je Dejvid Griten sastavio svoju listu deset najboljih "krimića" svih vremena
Filmovi
02:02h Autor:
Ovo su 10 najboljih krimi filmova svih vremena

Na listi naboljim krimi filmova u istoriji našli su se "Boni i Klajd", "Kum 2", "Lice sa ožiljkom" Hauarda Hoksa i "Poverljivo iz L.A.

Listu predvodi "Boni i Klajd" iz 1967. godine. Film inspirisan francuskim "novim talasom" režirao je Artur Pen. Naslovne uloge u filmu koji je izazvao kontroverzu zbog glamurizovanja kriminalaca i sa lakoćom se kretao od brutalnosti do komedije tumače Voren Biti i Fej Danavej.

"Kazino" Martina Skorsezea iz 1995. godine je, prema rečima Gritena, potcenjeno ostvarenje u kome Robert de Niro igra kladioničara koji postaje menadžer kazina u Los Anđelesu i nepromišljeno se venčava bivšom prostitukom Šeron Stoun.

"Kum 2" Frensisa Forda Kopole je, prema mišljenju mnogih, bolji od prvog dela, a prikazuje uspon imigrantske porodice Korleone i zastrašujuću transformaciju Majkla (Al Paćino) u mafijaškog bosa.

"Dobri momci" Skorsezea iz 1990. takođe su se našli na listi kao prikaz mafijaške kulture viđen očima mladića koga igra Rej Liota. Zlo gotovo nikada nije izgledalo toliko glamurozno, piše "Telegraf".

Izvanredni film iz 1997. "Poverljivo iz L.A." pružio je zabavan, "fensi" uvid u korpciju u policiji El Eja. Gaj Pirs igra pravednog policajca koji istražuje greške u redovima "plavaca". Izvanredan zaplet rađen prema romanu Džejmsa Ilroja iziskuje pažnju od gledaoca. Za ulogu prostitutke Kim Bejsindžer je dobila Oskara, dok je Rasel Krou "zacementirao" svoj status holivudske zvezde.

"The Long Good Friday" iz 1980. predstavlja pokušaj da se gangsterski žanr iz SAD prebaci u London, a Bob Hoskins je izvanredan kako "kokni Skarfejs".

"Bilo jednom u Americi" iz 1984. je epska labudova pesma Serđa Leonea, priča o dvojici gangstera (Robert de Niro, Džejms Vuds) od adolescencije do poznog doba.

"Rififi" iz 1955. je sa detaljnom 25-minutnom scenom pljačke, snimljenom gotovo bez tona, ušao na listu 10 najboljih.

"Lice sa ožiljkom" ali ono iz 1932. godine je možda najbolji (sasvim sigurno najrealističniji i nasilni) gangsterski film 1930ih sa Polom Munijem kao surogatom Al Kaponea.

Poslednji na listi je "Belo usijanje" iz 1949. sa Džejmsom Kegnijem koji je prevazišao samog sebe svojom ulogom neurotičnog, sadističkog mafijaša opsednutog svojom mamom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs