3 NAJBOLJA IZLETIŠTA U SRBIJI ZA 1. MAJ KOJA UVEK BUDU REKORDNO POSEĆENA: Najlepši uranak ćete imati upravo OVDE

Ukoliko vam je dosadilo da prvomajske praznike provodite uvek na istoj lokaciji i želite da uživate u prirodi u nekom novom okruženju pogledajte naše predloge.

Događaji
Autor:
3 NAJBOLJA IZLETIŠTA U SRBIJI ZA 1. MAJ KOJA UVEK BUDU REKORDNO POSEĆENA: Najlepši uranak ćete imati upravo OVDE
Koja su najbolja izletišta u Srbiji za Prvi maj?, Foto: Shutterstock

Kuda za Međunarodni praznik rada? Teško je izabrati najbolje izletište u našoj zemlji, jer zaista postoji veliki broj prelepih mesta od planina preko reka, banja, etno sela, salaša ali i mesta od istorijskog i kulturnog značaja.

Zbog svoje raznovrsnosti, naša država nudi za svakoga po nešto: od klasičnog roštiljanja, preko kulturno-istorijskih obilazaka, spa odmora do rekreativnih planinarskih tura. Ukoliko se pitate gde za prvi maj, izdvojili smo tri predloga gde otići na izlet za Prvi maj u Srbiji, sjajno se provesti i opustiti.

Kako mlađa, tako i starija populacija sa nestrpljenjem očekuje lepe dane i sunčano vreme. Jedan od omiljenih praznika u Srbiji, sa sigurnošću je i proslava praznika rada, odnosno Prvi maj. Prvomajski uranak, tradicionalno se proslavlja na brojnim izletištima po zemlji.

Priroda, Roštilj, Meso, Prvi Maj, Uranak
foto: Thinkstock

Borsko jezero

U podnožju planine Crni vrh blizu grada Bora, nalazi se ovo veštačko jezero. Predstavlja omiljeno odmaralište Borana. Na svojoj obali poseduje četiri veće i nekoliko manjih plaža. Tempertura vode tokom letnjih dana je 26 stepeni što je idealno za kupanje.

Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži.

U okolini Borskog jezera, na samo 7 km nalazi se Brestovačka banja poznata po svojim termomineralnim izvorima. Nedaleko od Bora i Borskog jezera nalaze se i: planina Crni Vrh, Zlotske pećine, kao i Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića.

Na 400m ispod zemlje u Borskoj jami , nalazi se kafić, pa ukoliko želite da popijete kafu na nekom drugačijem, neobičnom mestu, obavezno ga posetite.

Gamizgrad, arheološko nalazište antičke rimske palate. nalazi se na 40ak kilometara od Bora. Palata je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, koji je bio zet poznatog Dioklecijana.

borsko jezero
foto: Shuterstock

Planina Goč

Iznad Vrnjačke Banje nalazi se jedna od nižih planina Srbije. Planina Goč, zbog svojih mnogoprojnih prirodnih lepota, predstavlja jedan od specijalnih rezervata prirode. Možete pronaći raznovrsnu floru i faunu, bogate šume, kao i izvore vrelih lekovitih mineralnih voda.

Na ovoj planini postoje dva planinarska društva koja se, između ostalog, bave i obeležavanjem pešačkih staza, tako da je najveći deo planine dobro obeležen. Tako da ukoliko želite da aktivirate svoje telo i okrepite dušu tradicionalni prvomajski roštilj zamenite jednom turom rekreativnog planinarenja po Goču.

U svoju pešačku rutu, obavezno uvrstite i odlazak do Drveta ljubavi koje se sastoji od dva drveta, dve bukve, koja se sa svojim stablima uvijaju, prepliću i spajaju u zajedničko drvo ljubavi. Pešačke staze su obeležene bojama, a na plavoj stazi se nalazi Velika livada dugačka 10 km i vodi do istoimenog mesta sa koga se pruža pogled na planine Željin i Kopaonik.

Planinarenje
foto: Shutterstock

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera nalaze se u Južnom Banatu, nedaleko od istoimenog naselja Bela Crkva. Sedam veštačkih jezera, sa kristalno čistom vodom i prelepim plažama mame posetioce. Najpopularnija su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ovaj gradić se često zbog toga naziva i ,,Vojvođanskom Venecijom“.

Ovo područje je bilo naseljeno još u kamenom dobu, a danas se ovde nalaze brojna arheološka nalazišta: Dupljaja, Siglova ciglana, Kapija beskraja… Pored ovoga u Beloj Crkvi nalaze se i brojni parkovi: Gradski park, Trg ruskih kadeta, Železnički park.

Nedaleko od grada, prositire se i najveća peščana pustinja u Evropi, "Evropska Sahara" - Deliblatska peščara.

Pored ove netaknute prirode ova destinacija nudi i brojne aktivnosti kojima možete upotpuniti vreme a to su: vožnja pedalinom, jedrenje, veslanje, lov i ribolov, kampovanje, biciklizam…kao i lepi kafici sa pogledom na jezera.

Bela crkva
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs