Nova sezona u znaku jubileja

Sterija otvara novu sezonu Pozorišta na Terazijama

Nova sezona u Pozorištu na Terazijama biće otvorena premijerom predstave "Ženidba i udadba" Jovana Sterije Popovića, a u planu je za kraj decembra i brodvejski klasik-mjuzikl "Viktor Viktorija"
Događaji
22:26h Autor:
Sterija otvara novu sezonu Pozorišta na Terazijama
Foto: Www.pozoristeterazije.com

Nova sezona 2013/14 u Pozorištu na Terazijama biće otvorena premijerom predstave Ženidba i udadba Jovana Sterije Popovića u režiji Vladimira Lazića, za koju će muziku pisati Momčilo Bajagić Bajaga, a u planu je za kraj decembra i brodvejski klasik-mjuzikl Viktor Viktorija, najavio je v.d upravnika tog pozorišta Aleksandar Đaja danas na konferenciji za novinare.

Takođe, nova sezona biće i u znaku jubileja - 200. izvođenje mjuzikla Čikago i 50. izvođenje Grka Zorbe. Đaja je rekao da će nagrađivani mjuzikl Zona Zamfirova 16. septembra nastupiti na festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu.

Lazić je za Ženidbu i udadbu rekao da je to manje reprezentativan Sterijin komad, koji govori o temi koja je bitna za naše živote.

"Radnja komada prati nešto što nam se dešava i što nas čeka", ocenio je reditelj, dodajući da je polazište priče sentimentalna sapunica, ali da je njegova želja da se ispriča groteska o vremenu u kom živimo, o licu i naličju našeg života. On je naglasio da je ovo priča o obećanjima, o onome što smo maštali, o tome šta nam je stvarnost donela.

Bajagić, koji će prvi put pisati muziku za mjuzikl uz pomoć svog kolege Saše Loknera, rekao je da je "to lepa tema, koja ima miris Vojvodine", ali da će se muzika najverovatnije raditi i sa nekim savremenim instrumentima. On je rekao da još nije razmišljao u kom pravcu će muzika da ide, ali da će biti elemenata etna, ali i nečeg savremenog.

U postavci će igrati: Duško Radović, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Dušan Kaličanin, Miroljub Turajlija, Elizabeta Đorevska, Milan Milosavljević...

Rezimirajući rad u prethodnoj 2012/13 sezoni Đaja je podsetio da je ona završena u nedelju mjuziklom Producenti u režiji Juga Radivojevića na matičnoj sceni, a da će krajem jula ansaml pozorišta gostovati na Festivalu mjuzikla u Opatiji sa predstavama Glavo luda (10-13. jul) i Čikago (24.-27. jul).

"U ovoj sezoni izvedeno je 188 predstava koje je pogledalo 68.200 posetilaca, a ostvarena su brojna gostovanja i osvojene su važne nagrade", istakao je Đaja.

Prethodna sezona je otvorena premijerom mjuzikla Glavo Luda u režiji Nikole Bulatovića u Čačku 21. septembra i Beogradu 28. septembra. Mjuzikl Zona Zamfirova (režija, tekst, songovi Kokan Mladenović) premijerno je izveden 9. novembra, pogledalo ga je do sada više 16.000 ljudi, a u kratkom periodu osvojio je čak 15 nagrada na dva prestižna pozorišna festivala, što je prema rečima Đaje, potvrda "superiornosti do skora podcenjenog žanra".

On je podsetio da je mjuzikl Zona Zamfirova osvojila osam nagrada na 42. festivalu Dani komedije u Jagodini u martu među kojima je nagrada žirija Mija Aleksić za najbolju predstavu, kao i sedam nagrada na 58. festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu ovog meseca, među kojima je i Sterijina nagrada za najbolju predstavu.

Mart je bio mesec jubileja u kom je obeleženo 50. izvođenje brodvejskog blokbastera Producenti, 100. izvođenje obnovljene verzije Neki to vole vruće, ali i decenija igranja kabarea Radeta Marjanovića Nova dobra stara vremena i postojanja kabaretske scene Pozorišta na Terazijama.

Jun je bio mesec mjuzikla, pa su karte mogle da se kupe 50 odsto jeftinije, a prema rečima Đaje važan je postignuti efekat, a akcija će se najverovatnije ponoviti i naredne godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs