Magično mesto

10 razloga da posetite baš ovaj grad, a nikad vam ne bi palo na pamet: Ne znate šta propuštate! (FOTO)

Ova prelepa prestonica retko kojem ljubitelju putovanja uopšte padne na pamet

Destinacije
15:40h Autor:
10 razloga da posetite baš ovaj grad, a nikad vam ne bi palo na pamet: Ne znate šta propuštate! (FOTO)
Park minijatura u Kijevu, Foto: Shutterstock

Grad u kojem je dom pronašlo tri miliona ljudi, nakon nekoliko burnih godina ušao je u mirnu fazu, a mi u nastavku teksta navodimo 10 razloga zašto bi trebalo da posetite baš - Kijev!

1. Bezbedan je

Ukrajina je u poslednje vreme doživela mnogo neprijatnosti, od revolucije do rata, ali se Kijev smatra dovoljno bezbednim gradom za posetu. Zato slobodno obiđite prestonicu.

Mesto gde se diše najsvežiji vazduh, nema gužve i cene su niske: Ovde ćete se stvarno odmoriti!

2. Veliki broj predivnih crkvenih građevina

Najviše se izdvaja Katedrala Svete Sofije, sagrađena u 11. veku, koja predstavlja prvu građevinu u Ukrajini koju je Unesko stavio pod svoju zaštitu. Naročito je lep i manastir Svetog Mihovila, koji su Soveti uništili tridesetih, ali je 1999. potpuno obnovljen.

3. Od Kijeva do Černobilja

Grad duhova, koji je prije 31 godinu zadesila nuklearna katastrofa, u posljednjih nekoliko godina postao je mesto koje posećuju radoznali turisti. Svake godine 10.000 turista poseti Pripjat, napušteni grad iz kojeg su stanovnici izbegli nakon katastrofe. Naravno, ako se već odlučite za ovaj izlet, nipošto ne ignorišite stroga uputstva vodiča.

5 svetskih metropola koje bukvalno nestaju: Uskoro bi mogle da potonu kao Atlantida! (FOTO)

A post shared by Alex (@alex4all) on

4. Pijaca na kojoj ćete "okusiti" grad

Svaki veliki grad po pravilu ima slavnu pijacu na kojoj ćete probati najfinije i najsvežije proizvode. U Kijevu se ona zove Besarabka, smeštena je na istoimenom trgu, a ako ste gurman, nemojte da preskočite ovo mesto.

A post shared by Ikigai (@ikigai_pictures) on

5. Stari grad

Stari deo grada podseća na one koji mogu da se vide u baltičkim zemljama. Kamene ulice, šarene kuće, trgovi dominiraju svuda naokolo. Iako je deo grada uništen u mongolskoj invaziji u 13. veku, očuvan je deo koji je sagrađen još u 9. veku, a pre 200 godina urađeno je i veliko renoviranje.

Ko ovde nije letovao, ne zna šta je pravi odmor: Mesto na kojem duša uživa! (FOTO)

6. Groblje bogato istorijom

Zaljubljenici u istoriju obavezno bi trebalo da posete groblje Baikove, mesto večnog počinka nekih od najvažnijih ljudi u istoriji zemlje, i posebno po ogromnom broju spomenika od kojih neki potiču iz ranog 19. veka.

A post shared by Lika (@likamoonson) on

7. Količina zelenila je neverovatna

Kijev je takođe i zeleni grad. Toliko je zelen da vam se čini kao da celog možete da ga obiđete u hladu, s obzirom na ogromnu količinu zasađenog drveća. Najpopularnija mesta za rekreaciju i odmor su Park pobede i Venecijanski park, u kojima najčešće uživaju džogeri i biciklisti, dok zimi na zaleđena jezera odlaze ljubitelji klizanja.

Kada ovde padne noć, u moru nastaje magija: Zvezde i na nebu i u vodi! (VIDEO)

8. Piće koje morate da probate

Poseta Kijevu neće biti potpuna bez čaše pića poznatog kao horilka pertsivka. Iako naziv zvuči egzotično, zapravo je reč o votki sa dodatkom čilija, a piće možete da kupite gotovo u svim restoranima i kafićima u gradu.

9. Najniža metro-stanica

Stanica Arsenalna - najniža metro-stanica na svetu, nalazi se 105,5 metara ispod zemlje.

Destinacija broj 1 na planeti: Ceo svet želi ovde da dođe, bar na jedan dan! (FOTO)

10. Nacionalni muzej ukrajinske istorije

Grad je imao prilično burnu istoriju. To se naročito odnosi na period Drugog svetskog rata, kada se pune dve godine nalazio pod okupacijom Nemačke. Tada je porušen njegov dobar deo, a priču o ovim događajima priča Nacionalni muzej ukrajinske istorije.

A post shared by lbarocio (@lbarocio) on

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs