Pogledajte

5 svetskih metropola koje bukvalno nestaju: Uskoro bi mogle da potonu kao Atlantida! (FOTO)

Preporučujemo da posetite Veneciju što pre
Destinacije
12:04h Autor:
5 svetskih metropola koje bukvalno nestaju: Uskoro bi mogle da potonu kao Atlantida! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Širom sveta geolozi uočavaju fenomen subsidencije, odnosno tonjenja tla.

Osim tektonskim činiocima, odgovornost za to pripisuju ispumpavanju podzemnih voda za potrebe domaćinstava, industrijskih postrojenja i poljoprivrede. Na taj način menja se sastav slojeva tla i oni postaju zgusnuti, a površina iznad njih tone.

Subsidencija je posebno velik problem u gradovima blizu obale ili na ušćima velikih reka, jer ovde postoji veća opasnost od poplava. U najgorem slučaju, mogu da potonu čitavi gradovi, a ovo su neke od ugroženih metropola.

Ho Či Min

Najveći grad Vijetnama u delti reke Saigon svake godine spusti se za dva centimetra. Prošle godine grad su pogodile velike poplave, delom izazvane obilnim kišama.

"Tonjenje tla otežava uklanjanje vodenih masa. Zbog toga poplave duže traju, nanoseći više štete nego u prošlosti", objašnjava holandski geograf Žil Erkens, koji na Naučnom institutu u Utrehtu istražuje subsidijenciju u gusto naseljenim područjima. Vlada u Vijetnamu je, doduše, ograničila ispumpavanje podzemnih voda, ali efekti su za sada slabi.

Okružena sa 5 mora, u njoj ljudi žive dugo i bez bolesti: Ovo je najzdravija zemlja na svetu!

A post shared by Jens (@jensi_around_the_world) on Aug 15, 2017 at 10:23am PDT

Tokio

Glavni grad Japana primer je uspešne borbe protiv tonjenja tla. Japanska vlada je još 1960-tih godina počela da ograniča korišćenje podzemnih voda za privatnu upotrebu, a korak po korak namerava i da je potpuno zabrani u industrijske svrhe. Za snabdevanje grada danas se uglavnom koriste rezervoari u planinama. Trud se isplatio, pa tako ne samo da je zaustavljeno tonjenje, već se u novije vreme tlo čak blago podiglo.

"Tokio se spustio za oko četiri metra, ali otkad su uvedene protivmere, grad se podigao za oko 25 centimetara", objašnjava Erkens.

Ovde ne može da preživi ni čovek, ni biljka: Prava vrata pakla na zemlji! (FOTO)

A post shared by Juan Muniz (@juanthatsme) on Aug 15, 2017 at 11:54am PDT

Daka

Prestonica Bangladeša, koja broji oko 17 miliona stanovnika, najkraće je na popisu gradova koji tonu, jer su naučnici tek nedavno pomoću satelitskih snimaka dokazali postojanje ove pojave. I ovde je uzrok ispumpavanje podzemnih voda - oko 87 odsto potreba grada pokriva se na ovaj način.

Od ovih prizora ćete ozdraviti: Najšareniji gradovi na svetu! (FOTO)

A post shared by @bengali_muslimaah on Aug 14, 2017 at 12:20pm PDT

Venecija

Venecija je klasičan primer grada koji tone. Subsidencija izazvana ispumpavanjem podzemnih voda jedan je od razloga što je Trg svetog Marka redovno poplavljen. Kao i Tokio, Venecija je reagovala i zabranila velikim industrijskim preduzećima korišćenje podzemnih voda. Time je spuštanje tla znatno usporeno, ali grad ipak i dalje tone, a razlog je velika težina grada na mekanom tlu.

Najlepše italijanske rivijere: Mesta koja oduzimaju dah! (FOTO)

A post shared by Jorinde (@golden.jorinde) on Aug 15, 2017 at 12:24pm PDT

Šangaj

U Kini su vlasti takođe shvatile da su podzemne vode i subsidencija direktno povezane. U Šangaju, koji broji 25 miliona stanovnika, primenjuju se aktivne i pasivne mere za zamenu ispumpane vode. Zahvaljujući tome, stabilizovan je nivo podzemnih voda, a subsidencija ograničena.

Ovako izgleda rafting u Kini: Neponovljivi prizor, nezaboravno iskustvo (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs