Podignut 1350. godine

Pravoslavni dragulj u sred Dalmacije: Zavirite u lepotu manastira Krka! (FOTO, VIDEO)

O bogatstvu manastira svedoči manastirska riznica. Po dragocenosti, broju istorijskoj i umetničkoj vrednosti ovo je jedna od najbogatijih u okviru Srpske Pravoslavne Crkve
Destinacije
18:40h Autor:
Pravoslavni dragulj u sred Dalmacije: Zavirite u lepotu manastira Krka! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Manastir Krka se nalazi na desnoj obali reke Krke, nedaleko od Kistanja u Dalmaciji. Prema letopiscima i istoričarima manastir je podignut 1350. godine, tačno na mestu gde je apostol Pavle propovedao hrišćanstvo.

Manastir je tokom vekova svoga postojanja rušen i obnavljan, a tek u XVII veku je uobličen manastirski kompleks, kada je manastir doživeo veliku obnovu. Manastirska crkva, trpezarija, konaci i pomoćne zgrade zatvaraju i čine malo pravougaono dvorište, koje je sa svim strana okruženo tremovima.

Glavna manastirska crkva posvećena je arhanđelima Mihailu i Gavrilu i ostalim bestelesnim silama. Ova crkva sagrađena je iznad krečnjačke pećine koja je nastala prirodnim putem, sa malim udelom ljudi koji su napravili pregradne zidove sigom. Unutrašnjost nije ukrašena. U ovim podzemnim prostorijama pronađeno je nekoliko grobnica i par predmeta iz rimskog perioda i ovo može da ide u prilog legendama da su one korišćena u vreme kada je hrišćanima bilo zabranjeno da propovedaju Hristovo učenje. One su mogle da posluže i kao skrovište od Turaka.

Stefan Knežević episkop je deo te pećine 1876. godine preuredio u manastirku kapelu i posvetio je Svetom Savi.Sadašnja crkva ima oblik sažetog upisanog krsta. Istočni deo čini oltarski prostor, a centralni deo je nadvišen kupolom. Zapadni deo je uži od istočnog, a pripratu čine tri traveja, srednji je najširi u on čini glavni ulaz u crkvu. Ikonostas ove crkve nije hronološki ni stilski jedinstven. On se sastoji od 55 ikona koje su nastale od XV do XVII/XIX veka.

Tajne manastira Gornjak: Čudotvorne mošti Svetog Grigorija leče bolesne i neplodnost! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Manastir sadrži i biblioteku koja čuva preko 50 bogoslužnih knjiga od XII do XVIII veka. I ovde se čuva jedno od najvrednijih i najstarijih srpskih srednjovekovnih rukopisa Mikropoljsko četvorojevanđelje.

Nadaleko čuveni melemi iz manastira Temska: Lekoviti preparati pomažu kod najtežih bolesti! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

O bogatstvu manastira svedoči i manastirska riznica. Po dragocenosti, broju istorijskoj i umetničkoj vrednosti ovo je jedna od najbogatijih u okviru Srpske Pravoslavne Crkve. U riznici se čuvaju ikone nastajale od XV do XX veka, kao i veliko broj crkvenih predmeta i svešteničkih odeždi.

Bog uvek ima plan za vas: Kad vam stvari ne idu na ruku, ovoga treba da se setite!

Od 1615. godine ovde postoji i bogoslovska škola koja je iznedrila na stotine pravoslavnih sveštenika, monaha i na desetine uglednih episkopa. Sa manjim prekidima, škola radi i dan danas.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs