Čudotvorno

Svi nose srednjovekovnu odeću i pevaju na sav glas: Ovo je najbajkovitiji grad Evrope! (FOTO)

Poznavaoci tvrde da niko na svetu nema takav spa centar kao ovaj grad
Destinacije
10:28h Autor:
Svi nose srednjovekovnu odeću i pevaju na sav glas: Ovo je najbajkovitiji grad Evrope! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ovde vas neće dočekati zmajevi, veštice, prinčevi, kraljice i slična stvorenja iz bajki, ali pri samom ulasku u ovaj grad, dočekaće vas devojke i mladići odeveni u srednjovekovnu odeću, ali i širok osmeh budući da Estonci poseduju izuzetnu ljubaznost i prijateljski stav.

Ubrzo ćete doći do zaključka zašto je ovaj gradić toliko poseban i drugačiji od svih mesta koja ste do sada posetili. Prekrasan i očuvan, Talin je glavni grad Estonije, malene države smeštene daleko na severu Evrope, tačnije, na najsevernijem delu Baltika.

Tiho je evoluirao u pravo središte umetnosti, a među njegovim kamenim uličicama naići ćete na skrivene i neverovatne restorane, umetničke galerije, živu muziku, pozrišta i odlične barove. Dobro čuvane tajne Talina, kriju se upravo ovde, u Starome gradu, čija se srednjovekovna gradska jezgra ujedno nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Kako biste što pre krenuli u otkrivanje ove živopisne bajke, u nastavku smo vam pripremili par zanimljivosti, zbog kojih ćete se rado uputiti u Estoniju.

Snimak Beograda iz 1961. godine ostavlja bez teksta: Grad koji više ne postoji! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. Da li ste znali da Talin ima plaže?

Iako nije poznat kao grad s plažama, letni siti brejk u Talinu može ubrzo postati opuštajući odmor na plaži. Pirita District nudi 2 kilometra netaknutih peščanih plaža s čarobnim pogledom na Baltičko more.

2. Šta piti u Talinu?

Svaki grad ima svoje autohtono piće, pa tako i Talin. Vana Talin je slatki liker osmišljen 60-tih godina, a možete ga popiti toplog ili hladnog, samog za sebe, u koktelu, pa čak i u kafi. Sačinjen je od prirodnih sastojaka, glatkog je i pomalo gorkog ukusa, s aromom cimeta, karamele, limuna i toplih začina. Živeli!

3. Najviša zgrada Estonije – pogled vredan penjanja

Teletorn, TV toranj, ne samo da je najveća zgrada u Talinu, već i u čitavoj zemlji. Na 314 metara visine, imate priliku uživati u panoramskom pogledu na Stari grad, Baltičko more, ali i na obale Finske ukoliko vas posluži dobro vreme.

Ruski voz, avantura koja se pamti: Put dug 7 dana i noći, kroz 8 vremenskih zona! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Mesto za ljubitelje slatkih nota

Posetite Maiasmok, najstariji kafić u Estoniji, koji je svoja vrata otvorio još davne 1864. godine. Ime kafića u bukvalnom prevodu znači "sladokusac“, što ne čudi, s obzirom da ćete upravo ovde moći da uživate u pravim domaćim slatkišima. Unutrašnjost kafića je ostala nepromenjena gotovo celi vek, a ljubitelji marcipana ovde imaju priliku da posete i istoimeni muzej, koji se nalazi u sklopu ovog šarmantnog kafića.

5. Dimnjačari i u Talinu donose sreću

Dimnjačari u Talinu nastavili su da nose uniforme još iz 19. veka. Ukoliko ih sretnete, svakako dotaknite njihova dugmad, jer mit kaže kako upravo dugmad talinskih dimnjačara donose sreću.

6. Čovek u crvenom plaštu

U srednjem veku, grad je imao svog krvnika. Legenda kaže kako je loša sreća ići mu ususret, stoga mu je napravljen crveni plašt, kako bi se isticao u gomili. Pazite da ga ne sretnete.

Stan, kola, novac dobijaju od države, posao imaju svi: Ova zemlja neodoljivo podseća na Jugoslaviju!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Najstarija zgrada u Talinu

Najstarija zgrada u Talinu je Dominikanski manastir Svete Katarine, koji datira iz 1246. godine. Uprkos činjenici da se nalazi u samom centru, ovo je jedna od najbolje čuvanih tajni u gradu, dok za letnih meseci imate priliku da posetite i muzej unutar dvorišta.

8. Velnes na estonski način

Posetite Kalmu u Kalamaji – najstariju gradsku saunu koja datira još od 1928. godine. "To je sauna s dušom, ali i dugom istorijomi“, reći će domaćini, ali ovde vas neće oduševiti samo ambijent, već atmosfera koja vlada prostorom. Takvu saunu, tvrde znalci, nećete pronaći niti u jednom velnes i spa centru.

9. Zavisnisi od muzike – 12 bodova ide Estoniji

Pevanje je za Estonce nacionalna opsesija, stoga ne čudi kako su 2001. godine pobedili na Evrosongu s pesmom "Everyobody“. Postoje i džez događanja tokom jeseni, a ako se nađete ovde 1. oktobra, proslavite s domaćinima "Dan muzike“, kada se pop nastupi održavaju na neobičnim mestima kao što su vojarne, trgovački centri ili javni prevoz.

Ovde žive provereno najsrećniji ljudi na svetu: Evo u čemu je njihova tajna! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs