Svet je zaista neverovatan

SELO S DESET PUTA VIŠE STRAŠILA NEGO LJUDI: Svaka lutka napravljena je po uzoru na nekog od preminulih stanovnika

Posećuje ga nekoliko hiljada turista godišnje, a ukoliko žele, mogu da nauće da prave ovakve lutke

Destinacije
Autor:
SELO S DESET PUTA VIŠE STRAŠILA NEGO LJUDI: Svaka lutka napravljena je po uzoru na nekog od preminulih stanovnika
Foto: Profimedia

Japanski Nagoro, smešten uz reku u dolini Ija na jugu zemlje, selo je kao i svako drugo - mirno i pomalo uspavano. Kako mu se budete približavali, učiniće vam se da vidite stanovnike koji okopavaju bašte, piju kafu ispred kuće, razgovaraju i žive uobičajen seoski život. Ali kad priđete bliže, shvatićete da to nisu živi ljudi, već - strašila. Ima ih deset puta više nego stanovnika, a svako je drugačije i prikazuje nekog od preminulih stanovnika. Zbog njih je selo postalo zanimljivo i turistima.

selo Nagoro, selo strasila
foto: Profimedia

Zašto ih ima toliko

Ove neobične kreacije od slame i pamuka ideja su ljubiteljke ručnih radova Cukimi Ajano, koja se vratila u selo 2002. godine, nakon što je veći deo života provela u Osaki. Dok je kao devojčica živela tu, mesto je imalo oko 300 stanovnika. Danas ih je samo 27.

selo Nagoro, selo strasila
foto: Profimedia

Prvo strašilo izradila je iz praktičnih razloga, da otera ptice da ne kradu seme u polju, a napravila ga je tako da liči na njenog oca. Kako su seljani umirali ili se selili u gradove u potrazi za boljim životom, došla je na ideju da svakom od njih posveti jedno strašilo i tako sačuva uspomenu na njih. Iako ih je bilo sve više, selo i dalje nikome nije bio zanimljivo, sve dok nemački reditelj Fric Šuman 2014. godine nije snimio kratki dokumentarac o njemu pod naslovom "Dolina lutaka". Nakon toga su turisti počeli masovno da dolaze.

selo Nagoro, selo strasila
foto: Profimedia

Poze koje imitiraju svakodnevni život

Svi koji dođu mogu da vide strašila kako provode svoj svakodnevni život na otvorenom: zagrljeni par koji sedi na klupi i posmatra reku, ribara u čizmama kako se odmara na tremu, poljoprivrednike koji rade u bašti... Jedina škola u selu, koja je zatvorena pre nekoliko godina, kad su poslednja dva đaka maturirala, pretvorena je u neslužbeni "muzej strašila", u kom su prikazani učenici, učitelji i roditelji.

selo Nagoro, selo strasila
foto: Profimedia

Održavaju se radionice i veliki festival

Zahvaljujući strašilima koja su zamenila stanovnike, seoce Nagoro je živnulo. Posećuje ga nekoliko hiljada turista godišnje, a svake godine u oktobru tamo se održava i vrlo posećen festival strašila. Cukimi Ajano drži i radionice za one koji žele da nauče da ih prave, ponekim posetiocima čak otvori i vrata svog doma da im pokaže gde ih stvara, ali i jedno sasvim posebno strašilo, koj prikazuje njenu pokojnu majku, s kojim svakodnevno razgovara.

Stil/Putnikofer.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs