STATUA BIKA ISKRCANA JE NOĆU NA ULICE NJUJORKA, ONDA JE SVE KRENULO NIZBRDO: Autor do kraja života TO nije prežalio

Trebalo je da predstavlja optimizam i snagu, a pretvorio se u simbol pohlepe i turističku atrakciju koju svi hvataju za intimni deo

Destinacije
Autor:
STATUA BIKA ISKRCANA JE NOĆU NA ULICE NJUJORKA, ONDA JE SVE KRENULO NIZBRDO: Autor do kraja života TO nije prežalio
Foto: Profimedia

Jedan od najfotografisanijih simbola Njujorka svakako je ogromna skulptura, teška 3.200 kilograma, duga skoro pet metara i visoka više od tri. Reč je kipu "Razjareni bik", koji je poznat kao "bik s Vol strita". S raširenim nozdrvama i preteći nagnutom glavom, on izgleda pomalo zastrašujuće, ali svi se s njim slikaju i dodiruju ga, uvereni da će im to doneti sreću.

Autor skulpture je italijanski umetnik Arturo di Modika, koji ju je izradio i postavio pred berzu 1989. godine kao odgovor na finansijsku krizu koja je tamo vladala dve godine. Sam je finansirao njegovu izradu, stavio ga na javnu lokaciju bez dozvole, noću, iskrcavši ga iz kamiona. Pošto je i sam bio imigrant koji je u Americi uspeo kao umetnik, želja mu je bila da taj bik bude simbol optimizma i blagostanja, snage i da tako pošalje poruku da je sve moguće kad verujete u sebe.

Bik s Vol strita, Vol strit
foto: Profimedia

Šest dana nakon postavljanja, policija je skulpturu sklonila i s privremenom dozvolom je postavljena na novu lokaciju u parku Bouling grin. Bik je ubrzo postao velika atrakcija. Već više od 30 godina turisti se fotografišu s njim, deca se penju na njega, a postoji i teorija da neki njegovi delovi donose sreću. Konkretno, svako ko ga uhvati za testise može da se se nada prosperitetu. Da to svi ljudi rade, vidi se po svetlijoj boji tog dela njegovog tela. Trljaju se i njegov nos i rogovi, ali ako je suditi po manjoj izlizanosti, mnogo manje. Di Modika je više puta pokušavao da skulpturu proda da bi bar povratio troškove izrade, ali grad nije dao ponudu, piše Putnikofer.hr.

Zaradio je na nekoliko njegovih replika koje su kupili privatni kolekcionari, a sve koji su pokušali da koristite motiv njegovog bika na suvenirima je tužio i dobio odštetu.

Postao simbol pohlepe

Percepcija pozitivnog simbola ove bronzane statue počela je da se menja tokom poslednje velike krize koja je počela 2008. godine. Njujorčani su u besnom biku videli svakog gramzivog, pohlepnog finansijera koji ne preza ni pred čim da bi uspeo, pa je na protestima 2011. koji su se održavali baš na tom mestu, on postao simbol mrskog im finansijskog sistema. To nije ugrozilo status skulpture kao turističke atrakcije, ali nestao je pozitivan imidž koji je autor želeo da ona ima.

Bik s Vol strita, Vol strit
foto: Profimedia

Neustrašiva devojčica "prkosila" je biku

U martu 2017. godine pred bika je povodom Dana žena postavljena skulptura "Neustrašiva devojčica", koja s rukama na bokovima i prkosnim izrazom lica stoji pred njim. To je bio novi simbol otpora "malih" prema "velikima". To se nije svidelo Di Modici jer je mislio da se tako kvari bikova originalna vizija. Zapretio je tužbom i tražio je od grada da devojčicu uklone, što su i učinili, a na mestu na kojem je stajala ostavljeni su otisci njenih stopala. Umetnik je preminuo 2021. u rodnoj Siciliji u 80. godini života, a "bik s Vol strita" je i dan-danas simbol velikog Njujorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs