iskusite evropu na malo drugačiji način

JEDITE VRELE ĆUROSE, DIVITE SE GLEČERIMA: Ne možete ni da sanjate kakve sve prizore možete videti u EVROPI! (FOTO)

Možda je neki od ovih predloga već na vašoj listi sanjanih i priželjkivanih destinacija, a možda vas nešto tek zainteresuje. Puno je ideja šta obići i iskusiti u Evropi – naš kontinent prepun je mesta koja nude jedinstvenu atmosferu i nezaboravne doživljaje.

Destinacije
Autor:
JEDITE VRELE ĆUROSE, DIVITE SE GLEČERIMA: Ne možete ni da sanjate kakve sve prizore možete videti u EVROPI! (FOTO)
Foto: Profimedia

Prošetajte, bar jednom, stazama brda Primrouz u Londonu. Ovo brdo nalazi se severno od Ridžent parka i prelepa je zelena oaza i vidikovac sa kog se pogled širi ka čitavom gradu. U daljini se vide slavni toponimi kao što su katedrala Svetog Pavla, Milenijumski točak (London Eye), četvrt Kaneri Vorf. Na putu ka Primrouzu obratite pažnju na hrast koji je zasađen 1864, u čast stogodišnjice rođenja Vilijama Šekspira.

U prelepom primorskom baskijskom gradiću San Sebastijanu uživajte u svemu, ali posebno u pinčosima i surfovanju. San Sebastijan je nazvan najvećim gradom hrane na svetu – pinčos barovi su na svakom ćošku, a ukusne i raznolike lokalne tapase – zalogaje napravljene od svežih morskih plodova, povrća, sira… možete degustirati bilo gde. Možete ih poneti sa sobom i uz njih uživati na prelepim širokim plažama. I probati da savladate ogromne talase u društvu brojnih surfera.

Venecija, Italija
foto: Shutterstock

U Veneciji je poseban doživljaj voziti se vodenim taksijem. Venecija je prilično skup grad – vožnja vodenim taksijem znatno je skuplja od vožnje vodenim autobusom, ali ne postoji bolji način da istražite grad, i da čarobne kanale i arhitekturu Venecije doživite izbliza.

Nezaboravna je i vožnja bicikla duž kanala u Amsterdamu. Za stanovnike ovog grada bicikl je omiljeno i najčešće prevozno sredstvo. Iznajmite bicikl i vozite se duž poznatih kanala kao što je Prinsengraht, gde možete da vidite kako izgledaju kuće iz 17. veka. Ili se odlučite za mirniju vožnju kroz Vondelpark, koji je posebno lep u proleće i jesen. Gde god da vozite ne zaboravite pravila – koristite ruke kada u toku vožnje pokazujete pravac i ​​nemojte se zaustavljati nasred biciklističkih staza.

Holandija, Amsterdam
foto: Shutterstock

U Budimpešti probajte da se opustite u termalnom kupatilu. Prelepi gradski arhitektonski dragulji imaju posebnu konstrukciju – unutar njih su čitavi lavirinti koji okružuju mreže sauna, parnih soba i bazena sa toplom vodom punom minerala. Budimpešta ima mnogo termalnih banja, ali nezaobilazni su, svakako, svetski poznati Gelert i kupatila Kirali i Rudas iz 16. veka.

Sigurno je da ćete dugo pamtiti i letovanje u Grčkoj, osmišljeno na poseban način. Za takozvani Island hopping (skakanje sa ostrva na ostrvo) potrebna je izvesna doza avanturizma. Radi se o tome da samo izaberete ostrvo, a zatim, kada se iskrcate sa trajekta, pronađete smeštaj koji vam odgovara. Naime, kada siđete sa trajekta na mnogim grčkim ostrvima će vas sačekati lokalci sa informacijama o apartmanima koje izdaju. Ovakvu akciju je najlakše realizovati u junu ili septembru, van sezone. Poseban doživljaj je istražiti manja ostrva – Ios je recimo zadržao relaksiran hipi vajb, a atraktivna su i mnoga druga ostrva koja odišu posebnim mirom i nemaju mnogo turista.

Grčka
foto: Shutterstock

Probajte i vožnju bicikla duž obale u Kornvolu, na jugu Engleske. Ruta je od Vejdbridža do Padstoua, more ima hiljadu nijansi plave, a kopno je divlje i otvoreno. Na početku duge staze nalaze se prodavnice za iznajmljivanje bicikala, sa biciklima za sve uzraste. U prelepom vagonu pored puta koji je pretvoren u kafić – Atlantic Coastal Express, možete probati kafu, tortu sa limunom, lokalne kolače. A u primorskom gradiću Padstou možete zastati da odmorite u luci, i da, dok gledate čamce i galebove, degustirate lokalni specijalitet – ribu i pomfrit.

U Švedskoj obavezno probajte skinny dipping. Ova zabava omiljena je u Stokholmu, gradu koji čini više od 14 ostrva. Uranjanje u hladnu vodu lokalci često praktikuju – omiljene su i bezbedne male uvale zapadno od mosta Vesterbron na vrhu ostrva Langholmen i one na južnim obalama ostrva Kungsholmen. Voda je čista, bistra i hladna, a Šveđani ovakva spontana kupanja smatraju sjajnim načinom za potpuni psihički i fizički reset.

Švedska
foto: Shutterstock

Ako se zateknete u Irskoj, provozajte se putem Wild Atlantic – od tačke Malin Head na severu do Mizen Head na jugu. Doživećete spektakularan pogled – ovde se nalazi jedna od najlepših obala u Evropi. Obratite pažnju na Prolaz divova (Giant’s Causeway) – područje od oko 40.000 međusobno povezanih bazaltnih stubova, rezultat drevne erupcije vulkanske pukotine i na The Dark Hedges u okrugu Antrim – aveniju bukovog drveća koja formira atmosferski tunel. Duž puta su i prelepe, duge plaže.

U zanosnoj Firenci počnite dan obilaskom vrtova Boboli u palati Piti, nekadašnjoj rezidenciji porodice Mediči, u kojoj se nalaze redovi čempresa i renesansnih skulptura. Na vrhu ovih vrtova nalazi se staza do tvrđave Belvedere i vrtova Bardini, mirnog utočišta iznad grada. Strmi put odvešće vas dalje do brda na kom se nalazi crkva San Miniato al Monte. Odavde se pruža najlepši pogled na Firencu.

Pariz, Ajfelova Kula
foto: Profimedia

U Parizu možete obići toliko toga, ali neizostavno istražite kraj blizu kanala Sen Martin. Ulica Rue de Marseille idealna je za šoping – ovde ćete naći proizvode francuskih zanatlija i elegantnu konceptualnu prodavnicu Center Commercial. Svratite obavezno i u Du Pain & des Idées, čuvenu zanatsku pekaru u kojoj je najtraženije pecivo sa čokoladom i pistaćima, brioš od cveta narandže ili poseban hleb – Pain des Amis.

U Norveškoj se – divite glečerima. Obiđite Svalbard, prelep arhipelag duboko unutar Arktičkog kruga. Budite deo posade ekspedicijskog broda. Ova plovidba će vam omogućiti da se približite glečerima, vidite morževe sa džinovskim kljovama ili polarne medvede. A razgovori sa naučnicima i prirodnjacima na brodu pomoći će vam da razumete realnost klimatskih promena.

Norveška
foto: Profimedia

U Pragu je prelepo vreme oko Božića, a poseta tamošnjim Božićnim bazarima je nezaboravno iskustvo. Jedan od omiljenih organizuje se ispred srednjevekovnog Astronomskog sata na raskošno osvetljenom Starogradskom trgu. Ovde možete probati razne lokalne poslastice ili kuvano vino i uživati u prazničnoj atmosferi. Severno od trga, nedaleko od španske sinagoge, nalazi se popularni bar Tretter, raj za ljubitelje koktela – u ponudi je oko 200 različitih koktela. Nedaleko od trga je još jedno veoma popularno mesto koje vredi posetiti – apsint bar Green Devil’s.

Finska
foto: Shutterstock

Bar jednom u životu morate videti i čarobno polarno svetlo u finskoj Laponiji. Ili se provozati sankama koje vuku irvasi. Uživajte u bojama i atmosferi, a nakon toga se možete zagrejati u jedinoj sauni-gondoli na svetu na skijalištu Elasto.

U Madridu probajte ćurose i to u čuvenoj čokolateriji San Gines koja je otvorena 24 sata. Popularna poslastičarnica otvorena je u 19. veku, 1894, i ima najbolje ćurose u gradu. Reč je o vrelim zalogajima od testa, nalik duguljastim krofnicama, koje se umaču u istopljenu čokoladu. Vreli ćurosi su idealan predah tokom razgledanja grada ili desert nakon večere ili noćnog provoda.

Madrid
foto: Shutterstock

U Evropi ima mnogo prelepih, osamljenih plaža, ali plaža u italijanskom zalivu San Frutuozo ima zaista specifičnu atmosferu. Ovde, na stenovitoj italijanskoj rivijeri nalazi se crkva iz 10. veka i restoran sa izvanrednom, ručno pravljenom testeninom. Trajekti do plaže voze iz grada Kamolji, ali je bolje ići peške. Na dvosatnom pešačenju od San Roka prolazi se kroz hladan potok i pored grmova divljih kupina. Hoda se vijugavim stenovitim stazama sa kojih se pruža veličanstven pogled – sve do strme staze kojom se dolazi do plaže.

U Stokholmu uđite u metro i ostaćete zadivljeni umetničkim prizorima. Stokholmski metro sistem je največa umetnička galerija na svetu – duga je preko preko 60 milja, a 90 od 100 stanica ukrašeno je muralima, pločicama, mozaicima, skulpturama… Možete da provedete sate obilazeći sve stanice, ali one koje svakako morate videti su T-Centralen i Kungstradgarden na plavoj liniji, kao i Stadion, Morbi Centrum i Tekniska Hogskolan na crvenoj liniji.

Rim, Večni Grad
foto: Shutterstock

U Rimu, kada obilazite ruševine Foruma ili Koloseuma teško je zamisliti da se ispod površine krije još jedan grad. Ali ako se spustite ispod zemlje videćete manje poznate rimske ruševine, kao što su ostaci Domicijanovog stadiona i Hadrijanovog hrama. Posebno je uzbudljivo lutati po drevnim i slabo osvetljenim podzemnim hodnicima, zamišljajući život Rima od pre par hiljada godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs