Staro verovanje

Danas je Biljni petak: Uradite ovo uoči Đurđevdana i bogatstvo će vam doći!

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva
Lifestyle
08:54h Autor:
Danas je Biljni petak: Uradite ovo uoči Đurđevdana i bogatstvo će vam doći!
Foto: Thinkstock

Današnji dan u srpskoj tradiciji je poznat kao Biljni petak i imamo za vas jedan "zadatak" - otiđite u prirodu, naberite što više cveća i biljaka! Ono danas ima veliku moć... ili, tako bar narod veruje.

U narodu se od vajkada veruje da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva. Zato mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari su naročito aktivni. U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju da bude korišćena samo u posebnim slučajevima. Ona će se upotrebiti tek ako se stoka razboli i tada će poslužiti kao lek.

Staro narodno verovanje o stvarima koje ne smete raditi: Slute na sirotinju, nesreću i samoću!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna. Iz istog razloga, u nekim krajevima Srbije se bere maslačak, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću. U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

8 znakova da ćete uskoro dobiti novac: Smeši vam se obilje ako stalno viđate ovo!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Recept" za bogatstvo

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva. Zato su se od njega nekada pravili venci koji su stavljani ovcama oko vrata, ali je ovaj običaj danas mnogo "osavremenjen". Potrebno je da uberete kukurek, a onda ga ispresujete u knjizi, udžbeniku ili čak i pod tastaturom. Ovi predmeti simbolizuju alatke koje pomažu u sticanju materijalnog bogatstva.

Tokom večeri, treba ponovo otići na mesto gde je ubrana ova biljka, zapaliti vatru i čekati ponoć. Tada se, priča narod u istočnoj Srbiji, na nebu pojavi kratka blješteća svetlost koja svakoga ko je vidi učini bogatim. Ipak, ako rešite da se upustite u sakupljanje ove biljke, obavezno na mesto odakle je iščupate stavite parče hleba. Tako ćete, veruje se, zemlji "platiti" za ono što ste iz nje uzeli.

Nadaleko čuveni melemi iz manastira Temska: Lekoviti preparati pomažu kod najtežih bolesti! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs