Iz prve ruke

Vratili se sa onog sveta iako je tamo predivno: Ispovesti koje su uzdrmale javnost! (VIDEO)

Pored mene se pojavio stari čovek, u beloj halji i s belom bradom. I on je bio okupan belim svetlom. Rekao mi je da ne mogu ovde da ostanem, da još nije došlo moje vreme, priča jedna od žena koje su osetile iskustvo bliske smrti

Lifestyle
12:38h Autor:
Vratili se sa onog sveta iako je tamo predivno: Ispovesti koje su uzdrmale javnost! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Kerolajn Kuk je imala samo 16 godina kad je pokušala da izvrši samoubistvo. Istraumatizovana razvodom roditelja i teško se noseći s mentalnom bolesti svoje majke, progutala je šaku tableta.

Nakon tri dana u komi, probudila se u bolnici s neverovatno bistrim sećanjima kojih se podjednako dobro seća i danas.

"Odjednom sam se našla na ivici prekrasne, bujne, zelene šume s pogledom na pašnjak pun cveća i na planine u daljini prekrivne snegom, sve ispod predivnog plavog neba", priseća je danas šezdesettrogodišnja Kerolajn.

"Boje su bile izvanredno jake i blistave, a ipak sve je bilo okupano u belom svetlu, čak i nebo. Pored mene se pojavio stari čovek, u beloj halji i s belom bradom. I on je bio okupan belim svetlom. Rekao mi je da ne mogu ovde da ostanem, da još nije došlo moje vreme", prepričava Kerolajn.

Kako preminuli provode prve minute nakon smrti: Novi podaci će vas zapanjiti!

foto: Shutterstock

Alison Li Sag imala je slično iskustvo.

Tokom izuzetno teškog porođaja s drugom ćerkom 1999. godine, došlo je do teškog krvarenja, zbog čega je Alison izgubila svest. Srčani ritam je prvo usporio, a zatim u potpunosti nestao.

Dežurna doktorka nije mogla da nastavi s operacijom dok se u Alison ne upumpa dovoljno krvi, pa je odlučila da se kratko pomoli sa svojim timom:

"Molim Te, vodi nas u pravom smeru kako bismo uspeli da ozdravimo Alisonino telo. Molim Te, pomozi njenom duhu da ponovo pronađe svoje telo."

Iako je Alison bila u nesvesti, osetila je da njena životna energija na dva mesta napušta njeno telo: kroz usta i nos i kroz tačku između obrva. Ova energija kao da se skupljala iznad nje, do trenutka dok nije osetila da ona sama gleda odozgo na svoje telo istovremeno saosećajući i osećajući se ravnodušno.

Druga energija se pojavila oko nje koja kao da ju je obuzela i odnela negde drugde. Osećala je kao da plovi u vazduhu i uskoro je stigla u potpunu tamu, pre nego što je ugledala, kako je sama opisala "čudesno biće koje se sastojalo od svetla i zvuka i emitovalo sveobuhvatnu ljubav."

Nije mogla da opiše te osećaje koji su je obuzeli, ali je osetila kao da joj biće šalje poruku: "Imaš izbora". U tom trenutku je shvatila da bi bila velika greška da ignoriše ovo biće te je odlučila da se vrati natrag u svoje telo.

3 nedelje nakon smrti javio mi se brat: Otkrio kako izgleda zagrobni život! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Ove žene su ispričale svoje jako lične priče autoru Eben Aleksanderu nakon što su pročitale njegovu knjigu "Dokaz raja" koja je objavljena 2002. godine, u kojoj je pisao o svom iskustvu bliske smrti.

"Ono što se meni dogodilo je potpuno drugačije - ali sećanje na to je jako čisto. Probudio sam se u 4.30 ujutro s užasnom glavoboljom. Žena je pokušala da mi pomogne masirajući me, ali bol se tada već proširio i niz leđa. Petnaest minuta kasnije bol je bio toliko jak da nisam mogao ni korak da napravim", ispričao je dr Aleksander za Daily Mail.

"Odvela me je u bolnicu u kojoj sam radio. Doktori su otkrili da imam meningitis i ubrzo su mi bakterije nagrizle deo mozga koji kontroliše misli i osećanja te je on prestao da funkcioniše. Nakon što su me priključili na respirator, odozgo se polako pojavilo svetlo bacajući niti kao okupane u živi i zlatni sjaj."

Ovako se javljaju duhovi preminulih: 10 znakova da su pored vas!

Pogledajte intervju:

"Iskristalizovalo se okruglo biće koje je emitovalo nebesku muziku koju sam nazvao "Vrtećom melodijom". Svetlo se odjednom otvorilo poput reza u tkanini i shvatio sam da prolazim kroz taj prorez i ulazim u dolinu prepunu raznih biljaka, u kojoj su se spuštali vodopadi u predivan bazen prepun kristala.

Oblaci na nebu su izgledali poput ružičastih i belih kolačića, a iza njih je nebo bilo bogate plavo-crne boje, prepuno ljudi, životinja, drveća i polja. Bilo je i mnogo vode, u obliku reke ili kiše. S površine reka se dizala maglica, a ispod površine je plivalo bezbroj riba.

Skeptici će reći da zbog razlika u našim iskustvima, sigurno nismo u pravu. Ali kao naučnik, neurohirurg i akademik koji je podučavao studente na Harvardu o funkcionisanju mozga, fasciniran sam načinom na koji smo svi mi doživeli taj život posle - jako "živ" i kristalno jasan u našim sećanjima, ali težak za opisati."

Postoji mnogo dokaza o iskustvima bliske smrti, ali ne postoji nijedan dokaz koji otkriva kako se ona događaju. Kako je moguće da smo bili svesni svega što se događa kad su naša tela bila mrtva, a u mom slučaju, i mozak bez vidljivih funkcija? I gde su uskladištena ta živa sećanja?

"Za istraživanje ovih nepoznanica potrebno je mnogo hrabrosti i velika žeđ za znanjem. Ovih devet godina, otkako sam se probudio iz kome, moja mantra je bila "veruj u sve što ti se dogodilo, barem za sad". A moj savet za tebe, dragi čitaoče, je isti: za sad otpusti svoje kočnice i otvori svoj um što šire možeš. Bio sam u komi nedelju dana s meningoencefalitisom i samo 2 odsto šanse da preživim, a kad su doktori nakon nedelju dana razgovarali s mojom porodicom, savetovali su da me isključe s aparata i puste me da umrem. Kad je to čuo moj desetogodišnji sin, zatrčao se u moju sobu, otvorio mi kapke i rekao: "Ozdravićeš". Preko cele te daljine spiritualnog sveta u kojem sam se nalazio, jasno sam osetio njegovu prisutnost... i počeo da se budim.

Da li verujete u život nakon smrti: Evo zašto je to važno!

foto: Shutterstock

U prvim nedeljama oporavka osetio sam kao strujanje energije kroz moje telo, buđenje te energije života, koju sam osećao svakim delom svog bića. Samo dva dana nakon buđenja iz kome došao mi je stariji sin, koji je student neurohirurgije, i ostao paralizovan tim talasom energije koji se oko mene širio", ispričao je Eben Aleksander.

"Tako si fokusiran, jasnog pogleda, toliko si jako tu priseban, više nego ikad pre. Izgledaš kao da iz tebe isijava svetlost", rekao mi je.

Oko mene su se počele da se događaju čudne stvari, hodao bih putem i odjednom iznad mene je noćna lampa počela da treperi, laptop mi se stalno gasio, čak tri sata su mi se pokvarila pre nego što sam pronašao jedan koji još uvek nosim. I imao sam velikih poteškoća sa spavanjem, iako je na kraju to ispao blagoslov jer sam imao puno slobodnog vremena koje sam iskoristio za istraživanje toga što mi se dogodilo", dodao je.

"Promena u mom poimanju sveta mi je donela brojne probleme. Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto brakova propada nakon što je jedan od bračnih partnera imao iskustvo blisko smrti. Za moju tadašnju ženu i mene je ubrzo postalo jasno da smo stigli na kraj zajedničkog puta i da je vreme da se rastanemo", priča Aleksander.

"Moja novoprobuđena energija se ponekad činila van kontrole, iako mi nikad nije naškodila. Dok sam pisao knjigu "Dokaz Raja", s drveta pored moje kuće se odlomila debela grana i pala tik uz kuću. Sa sinovima sam iscepao drvo na manje delove i spremio ga za grejanje. A onda se odlomila još jedna ogromna grana i skoro pogodila kuću. Tad sam nazvao vrtlara koji je pregledao drvo i utvrdio da nije napadnuto termitima i da nije bolesno.

Taman negde u to vreme mi je jedan prijatelj rekao da sedim na vrtlogu energije. A otprilike koliko su mi se pojačala čula, toliko mi se poboljšalo i pamćenje. Kako bih imao nekakvu kontrolu nad tom energijom, počeo sam da istražujem mozak na drugačije načine, osim na medicinski, strogo naučni način.

Otkrio sam da je u osamdesetima Dalaj Lama počeo da radi sa zapadnjačkim doktorima kako bi povezao medicinsko i spiritualno te je tu metodu proučavanja mozga nazvao kontemplativnom neuronaukom. Proučavajući sve što je radio, otkrio sam dobrobiti joge i počeo da je praktikujem.

Njegova religija je ljubaznost: Jedan dan u životu Dalaj Lame!

foto: Profimedia

Praktikujući jogu shvatio sam da sam nesvesno uvek usmeravao svoj um na zadatak koji treba obaviti, isključujući u potpunosti sve oko mene kako bih se u potpunosti posvetio svom zadatku. Na drugu stranu takva potpuna usmerenost traži od čoveka da ponekad treba skroz da se prepusti.

Naučnici, propovednici i razni mistici su od početka vremena vežbali jogu, tačnije otvaranje uma. Moguće je da to "otvoreno" stanje uma najbolji mogući temelj razvoja religija, a nakon čitanja moje knjige Dalaj Lama me pozvao na razgovor o pogledu moderne nauke na reinkarnaciju.

Rekao mi je da postoji tri vrste fenomena. Prvi je onaj očigledni - događaji koje percipiramo sa svojih pet čula. Zatim, drugi, dosta suptilniji, prikriveni fenomen koji doživljavamo zahvaljujući dokazima oko nas da se nešto dogodilo.

Treći fenomen je najmučniji jer je skriven i bazira se na ličnom iskustvu. To je vaš san, tajna želja ili iskustvo bliske smrti - njega možete da ispričate, ali je pitanje hoće li vam ljudi verovati. Takvo iskustvo je nemoguće naučno istražiti, potvrditi ili negirati. A, osim ako takvo iskustvo čovek nije i sam imao, ne može sa sigurnošću da potvrdi da se dogodilo.

Ali iskustva iz prve ruke su važna za naše razumevanje ovih fenomena. Moramo da se oslonimo na iskustva drugih istovremeno kultivirajući vlastita iskustva, tako da ih možemo uporediti.

I to je ono za šta sam, kao naučnik, najviše zainteresovan. Tajne ovog sveta se nalaze iza svakog ugla, samo moramo da naučimo da ih prepoznamo."

Štetni običaji koji su se odomaćili kod Srba: Ovo su nedopustivi gresi prema pokojniku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs