Valja ih ispoštovati

Stara verovanja i običaji za decembar: Od davnina poštovani u našem narodu!

Sneg može da napada i ranije, ali prava zima počinje u decembru, pa po velikim vejavicama i smetovima koji su zasipali i zatrpavali naselja ,ovaj mesec je nazvan snežnim

Lifestyle
09:40h Autor:
Stara verovanja i običaji za decembar: Od davnina poštovani u našem narodu!
Foto: Shutterstock

Po velikim hladnoćama decembar je nazvan i studenim, po obrednim povorkama koledar, a po velikom božićnom postu, koji traje od prvog do poslednjeg njegovog dana, i božićni mesec. Međutim, u ovom hladnom, snežnom i monotonom mesecu, narod je negovao običaje koji su razbijali njegovu jednolikost.

Ti običaji su vezivani za praznike u decembru: Vavedenje, Varicu, Savicu i Svetog Nikolu. Ova tri potonja praznika su dan za danom, pa je u narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa. Mislilo se pritom na varenje-kuvanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije. Inače, dok je u novembru najviše srpskih slava, u decembru je sveti Nikola najčešća slava u Srba.

Kako se pravilno čestita slava: Ovo treba da znate, da se ne obrukate!

foto: Profimedia

Po svetom Nikoli počinju pripreme za Božić. Dolaze i praznici koji su direktno vezani za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, najveći posle Vaskrsa: Detinjci, Materice i Oci. Ovim se praznicima, zbog običaja i sadržaja, posebno raduju deca, koja za poslednja dva dobijaju od roditelja poklone na ime otkupa za simbolično vezivanje majke, odnosno oca.

Među Slovenima je u posebnom poštovanju Andrej Prozvani, prvi međi apostolima koga je Hristos pozvao da ga sledi u njegovom učenju, pa je zbog toga i nazvan Prvozvani. On je, kao prvi Hristov sledbenik, širio hrišćanstvo na tlu Trakije i Rusije, a u prošlom veku je njegov kult bio naročito jak u našem narodu, jer je smatran zaštitnikom Srbije. Ovaj se praznik u narodu praznuje još i kao Mečkindan, jer je, po predanju, ukrotio i jahao mečku, pa je za njega vezan i kult medveda.

Veliki ljubavni horoskop za decembar 2017. upozorava: Kontrolišite ljubomoru!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs