Tragično potonuće

Poslednji čamac sa Titanika: Putnici doživeli goru sudbinu od onih na brodu! (VIDEO)

Nedavno su slike poslednjeg čamca za spašavanje sa Titanika isplivale na internet i tako skrenule pažnju javnosti na priču o zaboravljenim žrtvama ove katastrofe
Lifestyle
20:00h Autor:
Poslednji čamac sa Titanika: Putnici doživeli goru sudbinu od onih na brodu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Kada je olupina Titanika prvi put otkrivena 1985. godine, započelo je novo istraživanje o katastrofi. Ovo je donelo više detalja o kobnoj nesreći i događajima iz noći 15. aprila 1912. godine, a slavni reditelj Džejms Kameron napravio je sa svojim kultnim filmom neraskidivu vezu između Titanika i savremene kulture.

Nedavno su slike poslednjeg čamca za spašavanje sa Titanika isplivale na internet i tako skrenule pažnju javnosti na priču o zaboravljenim žrtvama ove katastrofe čija je sudbina u mnogome bila još strašnija od onoga što su doživeli putnici koji su ostali na brodu. Čamac "Collapsible A" bio je poslednji čamac za spasavanje koji je napustio Titanik.

Tragično potonuće: 5 činjenica koje niste znali o Titaniku! (FOTO, VIDEO)

Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE
Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE

Zapravo, on nikada nije spušten u vodu već je u panici bačen nakon što je brod počeo da tone vertikalno stvarajući smrtonosan vrtlog. Prilikom pada jako je oštećen i uskoro je i sam bio polupotopljen. Čamac je nekontrolisano počeo da pluta dok su desetine ljudi očajnički pokušavali da se popnu u njega. Ironično, troje on onih koji su u tome uspeli, zapravo su se našli u smrtonosnoj zamci. "Collapsible A" je otkriven kako pluta okeanom tek mesec dana nakon što je Titanik potonuo, i to od strane posade broda Okeanik.

Oko 300 kilometara daleko od lokacije na kojoj je Titanik potonuo, posada Okeanika 13. maja 1912. godine, primetila je plutajući komad drveta. U čamcu su otkrili tela dvojice vatrogasaca koji su radili u mašinskom odeljku Titanika i jednog putnika prve klase koji je još uvek bio u svečanom odelu. Taj putnik kasnije je identifikovan kao Tomson Bati. Ustanovljeno je da su svi preminuli od hipotermije. U donjem delu čamca za spasavanje posada je našla burmu na kojoj je bilo ugravirano "Edvard i Gerda". Detaljan prikaz njihovog otkrića i fotografije misije u kojoj je pronađen čamac, pomogli su istraživačima da identifikuju tela i na taj način saznaju deo priče o utopljenicima.

Kako je potonuo srpski Titanik: Najveća tragedija u istoriji jugoslovenskog brodarstva!

<\/div>

Edvard i Gerda Lindel

Priča o paru Edvardu i Gerdi Lindel možda je jedan od najpotresnijih ljubavnih tragedija sa Titanika. Edvard, inače radnik u fabrici cipela, u nadi za boljim životom, odlučio je da sa svojom suprugom Gerdom ode put obećane Amerike. Pošto su doputovali u Sautempton, rezervisali su kartu za treću klasu na Titaniku. Te kobne noći nalazili su se na palubi zajedno sa dvojicom prijatelja Šveđana. Pošto je brod počeo da se uspravlja dok je tonuo, paluba je postala toliko strma da su se svi zajedno uhvatili za ruke i tako otklizali pravo u ledenu vodu.

Edvard se zajedno sa prijateljem Venerstromom popeo na spasilački čamac. Njegova supruga zauvek je nestala u talasima okeana. Od užasa, Edvard je posedeo u roku od 30 minuta i nedugo zatim umro. Ostali putnici su telo bacili u vodu kako bi olakšali čamac. Njegov venčani prsten sa natpisom "Edvard i Gerda" mora da mu je spao u nekon trenutku. Nakon što je otkriven predat je Gerdinoj porodici.

Žena koja je imala mnogo, mnogo sreće: Preživela najgore, ništa nije moglo da je zaustavi! (FOTO)

Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE
Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE

Tomson Bati

Bogati neženja iz Kanade, gospodin Bati, došao je u Francusku u potrazi za blažom klimom. Oštre kanadske zime mu jednostavno nisu odgovarale. Njegov plan bio je da ostane duže u Francuskoj, ali pošto mu se jedan prijatelj sa kojim je putovao razboleo, morao je da rezeriše kartu za Titanik u poslednjem trenutku.

Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE
Foto: Printscreen Youtube / LOOK ALIVE

Gospodin Bati je napisao pismo svojoj majci obavestivši je o svom ranom odlasku iz Evrope navodeći da se vraća kući na "neuništivom brodu". Tomson Bati je platio ogromnu sumu da bi mu u poslednjem trenutku našli kabinu u prvoj klasi. Svakako je bio jedan od najbogatijih putnika na brodu. Nakon što je Titanik udario u ledeni breg, Bati je bio među prvim ljudima koji su se našli u jedenoj vodi Atlantika. U nekom trenutku je očigledno uspeo da se popne u "Collapsible A" očekujući da će tu biti siguran. Međutim, nije dočekao spasilački brod. Umro je od hladnoće od koje je celog života bežao stotinama kilometara daleko od Titanika.

Misterija Bermudskog trougla: U poslednjih 100 godina nestalo 1.000 ljudi! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs