Ne kročiti

Na Svetu goru ne može svako: Evo kako da posetite Hilandar!

Po drevnoj tradiciji na Svetoj Gori je na snazi avaton (ne kročiti)
Lifestyle
14:02h Autor: ,
Na Svetu goru ne može svako: Evo kako da posetite Hilandar!
Foto: Profimedia

Hilandar je srpski manastir koji se nalazi u severnom delu Svete gore Atonske, države pravoslavnih monaha koja postoji više od hiljadu godina. Sveta gora je smeštena na Atosu, trećem kraku poluostrva Halkidiki u severnoj Grčkoj, a manastir se nalazi na 2,5 kilometara od mora.

Hilandar predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti. Kroz vekove, relativno zaštićen od napada i pljačkanja, u sigurnosti Svete gore Atonske i njene autonomije, bio je pošteđen sudbine koja je zadesila skoro sve druge srpske manastire. U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Po jednoj legendi, ime srpske carske lavre Hilandar nastalo je po reči hili – hiljadu ili mnoštvo i andara – magla, nakon što je Bogorodica čudom spasla Hilandar, koji joj je posvećen, od najezde krstaša koji su 1204. godine spalili i opljačkali Konstantinopolj.

Po predanju, kad su dve grupe napadača počele da nadiru sa severa i juga prema manastiru, Bogorodica je poslala magle iz šuma Mileja da ih okruže. Dezorijentisani razbojnici su naleteli jedni na druge i počeli da se ubijaju međusobno.

Trojica latinskih krstaša koji su preživeli napad predali su se i zatražili da ostanu kao pravoslavni monasi u Hilandaru.

Procedura za ulazak na Svetu Goru i posetu njenim manastirima, naročito onome ko prvi put dolazi, može izgledati komplikovana. Posete Svetoj Gori su ograničene i manastir Hilandar je dužan da se pridržava odgovarajuće procedure. Međutim, danas je ona znatno lakša i jednostavnija nego što je bila ranije. O tome svedoči i sve veći broj poklonika koji tokom cele godine, a posebno leti, posećuju Svetu Goru.

Veoma je važno da se vekovni poredak i poseban način života prilagođen monaškom podvigu očuva. Zbog svega toga, kodeks ponašanja i oblačenja se mora poštovati.

Kako doći do čudotvorne loze sa Hilandara: Daruje decu onima koji iskreno mole!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sveta carska srpska lavra Hilandar nalazi se na Atosu (Sveta Gora), najistočnijem od tri poluostrva na Halkidikiju u Grčkoj. Na Svetoj Gori postoji 20 manastira, 12 skitova i mnoštvo manjih monaških naseobina.

Administrativno sedište Svete Gore je u mestu Kareja na Svetoj Gori gde se nalazi Sveštena Opština u kojoj borave predstavnici (antiprosopi) svih 20 svetogorskih manastira. Na čelu Svete Gore se nalazi Prot Svete Gore, jednogodišnja funkcija na koju se redom bira predstavnik iz jednog od sledećin pet manastira: Velika Lavra, Iviron, Vatoped, Hilandar i Dionisijat.

Sveta Gora je u sastavu grčke države, ali ima autonomiju u okviru nje, zagarantovanu Ustavom Republike Grčke.

Savet sa Hilandara: Ako te neko uvredi, ovako odgovori i nećeš se pokajati!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Igumanijom Svete Gore se smatra sama Bogorodica Djeva. Po drevnoj tradiciji na Svetoj Gori je na snazi AVATON ("ne kročiti"). U muške manastire u kojima važi "avaton" ne može da kroči ženska noga.

Ne samo ženska noga, nego niko ko nije najavljen za ulazak na Svetu Goru. Onima koji nisu pravoslavne vere treba posebna dozvola za posetu.

Na Svetu Goru se ulazi brodom, iz pristaništa koja se nalaze u Jerisosu i Uranupolisu. Da bi se došlo na Svetu Goru, potrebno je da prethodno tražite i dobijete blagoslov za posetu i boravak u manastiru, a zatim na dan dolaska preuzmete dozvolu za boravak na Svetoj Gori - diamonitrion (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

Ono što je veoma značajno za posetu Svetoj gori je da morate da dugo planirate put. Da budete toliko spremni i odlučni da posetite ovo sveto mesto da na karaju kada dođete tamo u potpunosti osetite svrhu svog puta i molitve.

Cilj je da istrajete u svojoj odluci da odete na Hilandar. Takav put se dešava samo jednom u životu.

Momo Kapor o tome kako ga je Hilandar naučio životu: To putovanje se ne planira!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs