Imaće zalihe za 10 godina

Bogataši se obezbedili, vi ne možete ni da kročite: U ovakvom luksuzu će čekati smak sveta! (FOTO)

Vlasnicima na raspolaganju biti podzemni vrt, bazen za plivanje, bioskop i vinski podrum, a bunkere će moći da opremaju po sopstvenoj želji
Lifestyle
16:58h Autor:
Bogataši se obezbedili, vi ne možete ni da kročite: U ovakvom luksuzu će čekati smak sveta! (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen / Forbes

Kad spomenete podzemni bunker, prva asocijacija je sive betonske građevine s minimumom stvari dovoljnih samo za preživljavanje.

Međutim, kako danas sve više bogatih razmišlja o svom preživljavanju, kompanije im nude luksuzna skloništa za kraj sveta.

"Bunker vašeg oca ili dede nije bio preterano udoban. Bili su sivi. Bili su metalni, kao brod ili nešto vojne namene. Istina je da čovečanstvo ne može dugoročno da preživi u takvoj spartanskoj okolini", priča Robert Vićino, šef kompanije za gradnju i upravljanje skupim skloništima širom sveta.

Sve više bogataša odlučuje se za kupovinu, a navodno i Bil Gejts ima posebne bunkere u blizini svih svojih nekretnina, piše CNN.

Dok neki žele da prežive kraj sveta u samoći, neki drugi se okreću zajednicama. Tu na scenu stupa Vićino i njegova kompanija Vivos sa skloništem xPoint izgrađenim u brdima Južne Dakote. Istini za volju, Vivos je samo preuredio bivše skladište streljiva američke vojske napušteno od kasnih šezdesetih godina prošlog veka.

Po završetku radova, pružaće sklonište za oko 5.000 osoba, a svaki bunker novi vlasnik može da preuredi po svomom nahođenju. Trošak preuređenja kreće se od 25.000 do 200.000 dolara po bunkeru, a sve zavisi od toga koji nivo luksuza žele da imaju.

Jevrejsko proročanstvo potvrđeno: Rabin otkriva tačno vreme Isusovog povratka na zemlju!

Foto: Youtube printscreen / Forbes
Foto: Youtube printscreen / Forbes

Podzemni kompleks sastoji se od oko 600 bunkera, a u planu je gradnja zajedničkog bioskopa, učionice, ambulante i teretane. Za klijente koji žele još više luksuza, Vivos nudi Europa One.

"Nojeva Arka modernog doba", kako se hvale iz Vivosa, preuređeno je sklonište streljiva zaostalo od nemačke vojske iz Hladnog rata. Ogroman kompleks uključuje i sistem vozova za prevoz stanovnika kroz čitavo sklonište. Tako stanovnici mogu da posećuju restorane, kazalište, bazen i brojne kafiće predviđene za izgradnju.

Ako želite da provedete smak sveta sami ili u probranom društvu, razmislite o Oppidumu u Češkoj. Nekada je to bio tajni projekat Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, a potrošena je čitava decenija na njegovu izgradnju. Sada ga promovišu kao "najveći bunker za milijardere na svetu".

Gradnja još uvek nije završena i podložna je promenama prema željama kupaca, ali preliminarni projekti kažu da će vlasnicima na raspolaganju biti podzemni vrt, bazen za plivanje, bioskop i vinski podrum.

Bunkeri će imati zalihe apsolutno svega za narednih 10 godina. Pogledajte video:

Mesto koje svi obilaze u širokom luku: Ovde je mrtvima bolje nego živima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs