Na najgorem mestu na planeti

Najstrože zabranjena ljubav: Ozloglašeni nacista spasao Jevrejku sigurne smrti! (FOTO, VIDEO)

Iako se Helena Citronova upustila u vezu sa ozloglašenim SS-ovcem Francom Vunšom prvenstveno da bi preživela Aušvic, ona se na kraju zaista zaljubila u njega
Lifestyle
16:50h Autor:
Najstrože zabranjena ljubav: Ozloglašeni nacista spasao Jevrejku sigurne smrti! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / World War II Channel

Bila je to najstrože zabranjena moguća ljubav pod okriljem nacizma.

Kada je Adolf Hitler 1933. godine postao nemački kancelar, vlast je počela rad na nacrtima nirnberških antisemitskih zakona. Jedna od zabrana u okviru ovih zakona ticala se veza između Arijevaca i Jevreja.

Skandal trese Veliku Britaniju: Kraljica Elizabeta u stavu nacističkog pozdrava! (FOTO, VIDEO)

Međutim, takve veze su postojale u Trećem rajhu, čak i među najmonstruoznijim slugama nacističkog režima i njihovih žrtava. U koncentracionom logoru Aušvic, ljudi su činili sve kako bi preživeli i kako bi izbegli odlazak u gasnu komoru. Helena Citronova je bila među malobrojnim srećnicima koji su uspeli da prežive tako što nije odolela udvaranju jednog pripadnika ozloglašenih SS jedinica. Iako se Helena upustila u vezu sa svojim spasiocem Francom Vunšom prvenstveno da bi preživela, ona se na kraju zaista zaljubila u njega.

Ova slovačka Jevrejka je radila u magacinu "Kanada" u kojem su se sortirale stvari logoraša, a koje su slate u Berlin da bi se iskoristile kao gorivo. U tom magacinu je Helena upoznala Vunša 1942. godine.

Bilo je to u jednoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu: Fotografija koja je sve rasplakala! (FOTO)

Niko nije mogao ni da pomisli da bi u tako groznom mestu koje je progutalo 1,2 miliona ljudskih života mogla da se rodi tako čista emocija kao što je ljubav. Presudni momenat u njihovoj vezi desio se kada je od Helene zatraženo da peva na Vunšovom rođendanu. Ranije tog dana je odlučeno da će biti ubijena u gasnoj komori.Vunš joj je nakon rođendana poslao kutiju keksa na kojoj je napisao: "Ljubavi, zaljubio sam se u tebe".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pomislila sam da bih radije umrla nego bila u vezi sa jednim SS-ovcem. Dugo nakon toga sam osećala mržnju. Nisam mogla ni da ga gledam", izjavila je mnogo godina kasnije Helena, a prenosi Daily Mail.

Međutim, Helena je priznala da su se tokom vremena njena osećanja prema Francu promenila, pogotovo kada je njena sestra sa svojom decom stigla u logor. Čak je njenu sestru Rozinku spasao sigurne smrti. Helena je saznala da će Rozinka sa decom biti poslata u gasnu komoru nakon čega je Vunš pokušao da im sačuva živote.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

" 'Reci mi brzo kako ti se sestra zove dok nije kasno', rekao mi je Franc, na šta sam mu odgovorila: 'Ne možeš ništa da učiniš, ona ima dvoje male dece' ", sećala se Helena.

"Deca - to menja stvar. Deca ne mogu ovde da žive", rekao je Vunš, nakon čega je otrčao u krematorijum i našao Heleninu sestru. Spasao ju je tako što je drugim pripadnicima SS jedinica u logoru rekao da ona radi za njega. Ali za decu ništa nije mogao da uradi.

Jovan Jovanović Zmaj: Teška sudbina čoveka koji je nadživeo svoju decu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Helena i njena sestra su preživele Aušvic, i iako se njen odnos sa Francom nikada nije razvio, ipak je svedočila u njegovu korist 1972. godine kada mu je suđeno za ratne zločine.

"Uradio je nešto veliko. Bilo je momenata kada bih zaboravila da sam Jevrejka i da on nije Jevrejin, i iskreno, na kraju sam ga zavolela. Ali to nije bilo moguće", izjavila je u jednom intervjuu Helena, koje je preminula 2005. godine.

Kobna noć 1903. godine: Kako su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga! (FOTO)

"Ni minut vremena provedenog tamo nisam zaboravila. Svega se sećam. Bila sam posebna i svi su znali za ovu priču. Bila sam obeležena jer je on bio SS-ovac. Činjenica je da je moj život bio sačuvan zahvaljujući njemu. Nisam ja to odabrala, jednostavno se desilo. Bila je to veza koja je mogla da se desi samo na takvom mestu - poput druge planete", rekla je Helena 2003. godine u dokumentarcu "Drugačija ljubav" (A Different Love) i dodala:

"Kada sam bila mlađa, bila sam preokupirana i nisam se previše bavila svojom prošlošću. Sada mi sećanja naviru, kao bumerang".

U vrtlogu ljubavi i rata: Dinastija Romanov, tragična sudbina ruskih princeza! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mnoga pitanja ostala su bez odgovora - kako su drugi SS-ovci, ali i Jevreji u kampu reagovali na njihovu vezu i kako su njih dvoje ostajali u kontaktu? Helena je izjavila da je u pitanju bila prava ljubav sa njegove strane i da je Franc čak bio spreman da rizikuje sopstveni život zarad nje. Međutim, ona je upražnjavala seks sa njim samo zbog uslova u kojima se nalazila.

Vunš je preminuo pre 6 godina, a na suđenju u Austriji 1972. godine je opisan kao tipičan "mrzitelj Jevreja". O njemu se govorilo kao o grubijanu, koji je podjednako tukao i žene i muškarce. Takođe, ispuštao je i otrovni gas u komore.

Ukleti klan Kenedijevih: Rabin prokleo svu decu da umru pre majke! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Strast je promenila moje brutalno ponašanje. Zaljubio sam se u Helenu Citronovu i to me je promenilo. Postao sam druga osoba zahvaljujući njenom uticaju", izjavio je Vunš.

Uprkos svim očiglednim dokazima, nije odgovarao za svoje postupke jer je na skandaloznom suđenju sud oslobodio njega i još neke naciste svih optužbi.

Heleninu priču možete da pogledate na snimku od 6:30:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs