Obratite pažnju

Znakovi su svuda oko nas: Šta nam duša poručuje strahom?

Dušu treba puniti neizrecivom količinom ljubavi i svetlosti i tada će vam dati sve što je jedino potrebno za kompletnu, istinsku sreću jednog ljudskog bića, a to je mir sa samim sobom
Lifestyle
13:24h
Znakovi su svuda oko nas: Šta nam duša poručuje strahom?
Foto: Shutterstock

Prošlost, sadašnjost, budućnost … Zbunjeni smo onim što se dogodilo, što se upravo događa i iščekivanjem u strahu onoga što će se tek dogoditi, a ipak jednim delom sebe se potajno nadamo da će se dogoditi neko ushićenje koje će nam pokazati da naš život ide u dobrom pravcu i da nije sve izgubljeno.

Ujutro se budimo neorganizovani, rastrojeni i nezadovoljni raznovrsnim poslovima kojima žurimo u susret, kojima smo zatrpani svakog dana, obećavajući sebi da ćemo sutra sigurno znati kako da se bolje organizujemo, da ranije ustanemo kako bismo bez žurbe stigli sve.

Ali, ujutro ustajemo u isto vreme, jer smo zaboravili da navijemo sat da zvoni ranije i tako u krug uvek s izgovorom da će od sutra sve biti drugačije. Tako nam prolazi dan za danom. Jutra i večeri boje naše raspoloženje neveselim bojama i prekrivaju nam lice senkom hroničnog umora i nezadovoljstva.

Duševne bolesti: 4 horoskopska znaka su u najvećem riziku!

U jednom trenutku, u moru takvih, beznadežnih misli možda nam iznenada sine istina – pa ja sam zaboravio sebe, gde sam ja u svom životu i čemu ja ovakav težim? Jesam li zaboravio svoje prioritete i jesam li ih ikada i imao? Jesam li ja najpre, samom sebi, taj prioritet? Ovakva pitanja, nažalost, sebi postavljamo tek onda kada se razbolimo, kada postajemo duboko nesrećni, kada nam sudbina na neki način "okreće leđa" ili kada se našoj deci nešto loše dogodi.

Možemo da primetimo, osetimo da se sve ovo događa negde duboko u nama, da postoji uvek razlog zašto nam se nešto događa, da postoji "kvar" koji treba da otklonimo. Duboko u sebi osećamo da za svaki problem postoji rešenje. Mi to tako jako osećamo da to stvarno nije potrebno da nam bilo ko kaže.

Znakovi su svuda oko nas, a najviše u nama samima. Ipak, kao da nemamo vremena da pogledamo. Nazirete već da je duša ta koja skladiše bezbroj naših emocija, strahova, nezadovoljstava, strepnji, sećanja. To naše skladište još niko nije istražio. Ipak, osećamo ga stvarnije nego bilo šta drugo na svetu. Ono nas štiti, upozorava, usmerava, voli, usrećuje. To je suptilna, ali jaka, neuništiva, najmoćnija sila koju poznajemo.

Karmičko čišćenje: Kako da oslobodite dušu svih negativnosti!

Kada u svojoj sobi, u svom intimnom kutku zaronimo u sebe (kada nađemo malo vremena) može da se pojavi tanani osećaj, može da se čuje glas koji nam daje odgovore na sva naša pitanja, jer duša sve zna. Taj glas možemo doslovno da čujemo ili samo da dobijemo informaciju koja će da dođe kao iznenadna misao za koju znamo da nije proizvod našeg mozga, ili možemo da je dobijemo kao znak putem nekog događaja, osobe, sna. Putevi duše da nam pritekne u pomoć su zaista neograničeni, samo ako želimo da je čujemo.

Ipak, mi smo prečesto u gužvi života i ne čujemo je. Zaboravili smo na nju i ne čujemo njene glasove. To nekada nije bilo tako. Velika bolest ovog veka je "gubitak" (zanemarivanje) duše i ona nas napada nemilosrdno, i kao pojedince i kao društvo u celini. Kada je duša zanemarena, ona kao da nestaje i pojavljuje se samo kao gubitak svrhe, kao nezadovoljstvo, nasilje, beznadežnost.

Nesreća i problemi vas stalno prate? Ovo može da vam pomogne!

Teško je rečima definisati šta je duša. Naš um to ne može da razume, a srce nam je još uvek malo da oseti njenu silinu, njenu moć. Ali, intuitivno znamo da je ona u svojoj suštini vezana za duboku iskrenost i veru, pa zato i kažemo kada sretnemo nekog iskrenog čoveka da taj čovek ima dušu ili taj prostor ima dušu ili ova muzika ima dušu ili ova slika ima dušu ili ova knjiga ima dušu. Primećujemo da je ona u vezi sa životom, sa svim istinskim lepotama koje on nosi.

Duša može da se vidi tamo gde je više ljudi povezano nekim dobrim ciljem, naklonošću, ljubavlju. Ali i u samoći, kada se povučemo u svoj kutak da bismo došli u vezu sa sobom i povezali unutar sebe neke pokidane niti, da se vratimo svojoj suštini, da nađemo ljubav u sebi.

Privlače bolest, nesreću i neuspeh: Ovo su najgora mesta za krevet!

Ispunjenost, kvalitetne veze, lična moć i oslobođenje od teskobe – sve su to pokloni duše kada na nju obraćamo pažnju. Oni su, ipak, nedokučivi u ovom veku jurenja za udobnim životom. Ne verujemo u dušu i njene blagodeti i ni ne pada nam na pamet da bi ona trebalo i da zaslužuje prvo mesto u hijerarhiji naših vrednosti kojima žurno poklanjamo energiju i pažnju. Zakoračili smo u vreme kada primetimo da ona možda i postoji onda kada se ona očigledno žali, kada se nezadovoljno pobuni, kada nas natera da osetimo njen bol.

Često vezani za materijalno, mi razdvajamo materijalno i duhovno, ne vidimo očigledne veze između ta dva fenomena, kao i između uma i tela. Ne vidimo celinu i to je naš najveći problem. Rascepljeni, poklanjamo pažnju ili samo duhu ili samo telu i dušu zanemarujemo. Gde je rešenje?

Rešenje je u duši, ona zna sve naše potrebe, ona ima recepte kako funkcionišemo kao jedna skladna celina koja odiše zdravljem i zadovoljstvom.

Srećno vam bilo: Vodič za izbegavanje baksuznih prilika i dana!

Ovo možemo i sami da proverimo: često vidimo da um vodi na svoju stranu tako da izgleda da nije ni od kakvog značaja za fizički svet. Istovremeno, materijalistički život može da nas tako obuzme da zaboravimo na duhovnost koja zajedno drži um i telo, ideje i život, duhovnost i svet. Da bismo psihički bili zdravi, zaista je potreban neki vid duhovnosti. Jer duša je ta koja zna šta je za nas dobro, a šta loše, to ne zna ni um, ni telo.

Postoje mnogobrojni problemi s kojima se terapeuti svakodnevno susreću kod klijenata, a to su uglavnom: glad za duhovnošću, gubitak smisla života, manjak samopouzdanja, strah da nismo dovoljno dobri, potreba da kontrolišemo sebe i druge, nervoza, strah od budućnosti, uhvaćenost u energije prošlosti, strah od napuštanja, vezanosti za ideale, različita uverenja koja nam određuju tok i način života itd.

Svi ovi simptomi pokazuju gubitak duše, tj. veze s njom i pokazuju nam za čim duša čezne. Žudimo za zabavom, materijanim dobrima, seksualnim uzbuđenjima i često mislimo da ćemo do toga doći pomoću terapeuta, crkve, posla. Poznata nam je rečenica: "Ma samo da se zaposlim i ja sam rešio probleme!"

10 kradljivaca sreće: Prepoznajte ih na vreme!

Ipak, bez duše, šta god da se nađe, biće nedovoljno i nezadovoljavajuće, jer je duša ono za čim, ustvari, istinski čeznemo u svakom od ovih područja. Zato, u nedostatku duševnosti, trudimo se da steknemo i nakupimo sva zadovoljstava misleći da će nam taj kvantitet doneti uspeh i sreću u životu i nadomestiti kvalitet.

Ličnost ispunjena dušom je složena, oblikovana je i bolom i veseljem i porazom i uspehom. Međutim, duševnost nas ne izbavlja iz tame potpuno i odmah. Život u duši i sa dušom je put koji će nas dovesti brže do savršenstva našeg karaktera i koji će da unapredi naše sudbine i da nas ispuniti svetlošću čistoće. Samo ta nega duše nije ni malo lak put. Ali ko kaže da se do najboljih stvari dolazi lako?

Niko vam ne može reći kako da živite svoj život. Terapijama možemo da nađemo izgubljenu nit sa samima sobom, da dobijemo uvide koji mogu da nam pomognu samo na vlastitom putu samospoznaje i neophodne promene, koja će konačno da nas dovede do onog večno traženog, kroz vekove najvećeg bogatstva, mira u duši, za kojim svako od nas neumorno traga, a da toga često nismo svesni.

Loša karma donosi bolesti: Radite ovo nedelju dana, izbegnite zlo!

Apulej, pisac iz anitčkog Rima je jednom rekao: "Svako bi trebalo da zna da ne može da živi na bilo koji drugi način, nego da gaji svoju dušu!"

Nega duše nije rešavanje slagalice života, naprotiv, ona je razumevanje paradoksalnih mišljena koja ukrštaju svetlost i tamu u grandioznost onoga što ljudski životi i kultura mogu da budu. Budite u skladu sa samim sobom, čistite, negujte svoju dušu pažljivim, svakodnevnim nadzorom. Punite je neizrecivom količinom ljubavi i svetlosti i tada će vam dati sve što je jedino potrebno za kompletnu, istinsku sreću jednog ljudskog bića, a to je mir sa samim sobom. Budimo u skladu s novim energijama u ovom novom dobu korenitih promena, u kome nam je svakako neophodno prilagođavanje kako bismo preživeli.

Donose nesreću i izvlače život iz vas: 5 stvari koje odmah treba da izbacite iz kuće!

To ćemo postići isključivo jednim holističkim načinom brige o sebi, negujući duh (čitajući različitu duhovnu literaturu i oplemenjujući se kulturno i intelektualno), negujući telo (svakodnevnom rekreacijom, higijenom i pravilnom ishranom) i negujući dušu (svakodnevnom molitvom, meditacijom, služeći drugima ili na neki drugi način koji mi sami izaberemo).

Samo tako možemo pravilno i zdravo da prođemo kroz ovaj život sakupljajući različita bezbrojna iskustva na što lakši i bezbolniji način, težeći svetlosti, istini, bogu.

5 verovanja koja vam uništavaju život: Zbog ovoga nikada nećete biti srećni!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs