Pročitajte

Ne možete se rukovati pesnicom: Najbolji citati Indire Gandi!

Mnogi su je optuživali da autoritativno, beskompromisno i bez milosti vodi zemlju što je dovelo i do atentata na nju 1984. godine u Nju Delhiju
Lifestyle
10:28h
Ne možete se rukovati pesnicom: Najbolji citati Indire Gandi!
Foto: Wikipedia

Kada je BBC News sproveo 1999. godine opsežnu anketu sa pitanjem ko je najveća žena poslednjeg milenijuma, pobedu je odnela, na iznenađenje svih, sudbonosna i kontroverzna žena Indije, Indira Gandi.

Ceo svoj život podredila je politici. Jedna je od vodećih figura Pokreta nesvrstanih i jedina žena premijer u Indiji. U periodu od 1966. do 1977. godine, i između 1980. i 1984. godine bila je prva osoba u indijskoj vladi. Mnogi su je optuživali da autoritativno, beskompromisno i bez milosti vodi zemlju što je dovelo i do atentata na nju 1984. godine u Nju Delhiju.

Ovako su poznati postideli protivnike: 10 najboljih dosetki!

Sa druge strane, odobravali su njeno zalaganje za mir, odbranu nezavisnosti i neutralnosti Indije. O njenom privatnom životu malo se toga zna. Živela je vrlo povučeno i jednostavno. I o njenom nesrećnom braku malo se govorilo u medijima. Smrt svoga sina smatrala je svojim najvećim neuspehom. Bila je vrlo usamljena i znala je da traži utočište u muzici "duši života", u knjigama i u svom kućnom ljubimcu, leopardu.

Jednostavno se oblačila u pamučne sarije (umetnički izrađen plašt koji pokriva i glavu, nose ga Indijke) pastelnih boja, a na nogama je nosila drvene sandale.

Pročitajte neke od njenih najupečatljivijih citata:

Mahatma Gandi otkrio još u 20. veku: Ovih 7 stvari će nas uništiti!

"Ljudi imaju naviku da zaboravljaju svoje dužnosti, ali se sećaju svojih prava".

"Ne možete se rukovati pesnicom".

"Mučeništvo nije kraj nečega. Ono je tek početak".

"Oprost je vrlina hrabrih".

"Sve moje igre su bile političke igre, bila sam kao Jovanka Orleanka, neprestano spaljivana na lomači".

"Ne ceni novac ni više ni manje nego što vredi. Novac je dobar sluga, ali loš gospodar".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs