Sa 12 godina prodavao drogu da bi postao najmoćniji bos Meksika: Kontrolisao vladu, a skončao na JEZIV način

Ovo je priča o najmoćnijem narko-bosu Meksika, koji je zaveo mnoge porodice u crnom. Bio je toliko moćan da je kontrolisao državne zvaničnike, a skončao je na nepromišljen način.

Lifestyle
Autor:
Sa 12 godina prodavao drogu da bi postao najmoćniji bos Meksika: Kontrolisao vladu, a skončao na JEZIV način
Foto: HO / AFP / Profimedia

Kako legenda kaže, Amado Kariljo Fuentes napustio je svoje malo selo oko 12. godine, govoreći ljudima: "Neću se vratiti dok se ne obogatim". Održao je reč. Kariljo je nastavio da gradi imperiju od više milijardi dolara i postao najmoćniji meksički trgovac drogom.

Šef kartela Huarez, Kariljo, dobio je nadimak "Gospodar neba" jer je koristio privatne avione za šverc kokaina. Napunio je džepove meksičkih zvaničnika kako bi ih naterao da gledaju na drugu stranu i iskoristio pretnju nasiljem da zadrži ljude u redu.

Kako je njegova moć rasla, međutim, rasla je i kontrola meksičkih i američkih zvaničnika. Kariljo je sudbonosno odlučio da se podvrgne plastičnoj operaciji kako bi izbegao otkrivanje.

Uspon moćnog "Gospodara neba"

Rođen u malom selu Guamučilito u Sinaloi u Meksiku, 17. decembra 1956. godine, Amado Kariljo Fuentes je odrastao okružen poljoprivredom i drogom. Iako je njegov otac bio skroman zemljoposednik, njegov ujak, Ernesto Fonseka Kariljo, vodio je kartel Gvadalahare.

Oko 12. godine, Kariljo je objavio da napušta roditelje i desetoro braće i sestara da bi se obogatio. Otputovao je u Čivavu samo sa obrazovanjem šestog razreda i počeo je da uči sve detalje o trgovini drogom od svog ujaka. Ernesto je na kraju postavio svog nećaka da nadgleda isporuke droge.

Odatle, počinje Kariljov uspon. Učvrstio je svoju moć 1993. godine ubistvom svog prijatelja i bivšeg šefa Rafaela Agilara Gvaharda. Pošto je Agilar mrtav, Kariljo je preuzeo njegov kartel Huarez. Ubrzo je dobio nadimak "Gospodar neba" jer je iznajmio avione za šverc kokaina iz Kolumbije do granice između SAD i Meksika.

Uglavnom, međutim, Kariljo je pazio da ne bude u centru pažnje, čak i kada su njegova moć i bogatstvo rasli. Nakon njegove smrti, "Vašington post" nazvao je Karilja jednim od "najmisterioznijih ljudi Meksika".

"Živeo je diskretno, bez divljih pucnjava, bez noćnog skakanja u diskoteku“, piše list. "Malo njegovih slika pojavilo se u novinama ili na televiziji. On je bio inova garda, voleli su da kažu iz američke Uprave za borbu protiv droga, niskog profila, koji se ponašao kao biznismen."

Čini se da je Amado Kariljo Fuentes na trgovinu drogom gledao upravo kao na to, na posao. Svešteniku koji ga je ohrabrio da napusti svoj zločinački život, Kariljo je odbrusio. "Ne mogu da se povučem. Moram da nastavim. Moram da izdržavam hiljade porodica."

Međutim, iza kulisa, Kariljo je bio veliki narko-bos. Sakupio je neto vrednost od 25 milijardi dolara(bogatstvo drugo po redu posle Pabla Eskobara) naručio je oko 400 ubistava i uživao u mučenju svojih žrtava.

Kariljo je takođe imao uticaj na zvaničnike meksičke vlade, kojima je platio da zažmure na njegove aktivnosti i da uklone njegove rivale. Ciljajući njegovu konkurenciju, mogli bi da tvrde da su protiv droge, a da Gospodara neba ostavljaju na miru. Čak je i najviši meksički zvaničnik za borbu protiv droge bio u Kariljovom džepu.

Bez obzira na to, njegova aktivnost je privukla pažnju policije. Godine 1997. jedva je izbegao hapšenje kada su meksički agenti upali na venčanje njegove sestre. Gospodar neba je porastao, prema rečima visokog američkog zvaničnika za drogu "prevelik, previše ozloglašen."

Svestan sopstvene ozloglašenosti, Amado Kariljo Fuentes odlučio je da preduzme drastičan korak. Dok je razmišljao o preseljenju operacije u Čile, Kariljo je odlučio da se podvrgne teškoj plastičnoj operaciji kako bi promenio svoj izgled.

Operacija koja je ubila Amada Karilja Fuentesa

Amado Kariljo Fuentes
foto: OMAR TORRES / AFP / Profimedia

Godine 1997. Amado Kariljo Fuentes, prijavio se u privatnu kliniku u Meksiko Sitiju pod lažnim imenom Antonio Flores Montes. Osam sati je bio podvrgnut operaciji da drastično promeni lice i ukloni masti sa tela.

U početku se činilo da je procedura prošla bez problema. Medicinske sestre su te večeri odvezle Karila u sobu 407 u bolnici u Santa Moniki i ostavile ga da se oporavi. Ali doktor koji je obavio obilazak rano sledećeg jutra pronašao je Karilja mrtvog u krevetu. Narkobos je imao 42 godine.

Nakon potvrđivanja Kariljovog identiteta putem otisaka prstiju, američka vlada je objavila da je Amado Kariljo Fuentes preminuo od srčanog udara. Njihovo saopštenje izazvalo je talas šoka i neverice. Mnogi su verovali da je Kariljo lažirao svoju smrt i da je otišao negde daleko.

Da bi se suprotstavili ovoj ideji, zvaničnici su objavili jezivu fotografiju leša Amada Karilja Fuentesa na njegovoj sahrani. Ali umesto da ukroti glasine da je lažirao svoju smrt, fotografija ih je rasplamsala.

Američki agenti su žestoko negirali da im je Kariljo izmakao kroz prste. "Glasine imaju kredibilitet koliko i milioni viđenja pokojnog Elvisa Preslija“, navodi se u saopštenju.

Zaista, saveznici Amada Karilja Fuentesa nisu se ponašali kao da je jednostavno lažirao svoju smrt. Četiri meseca nakon njegove smrti, tri lekara odgovorna za njegovu operaciju pronađena su u čeličnim buradima pored autoputa.

Bili su delimično obloženi cementom pre nego što im je neko iščupao nokte, spalio ih i ubio. Dva lekara su još uvek imala kablove omotane oko vrata, treći je bio upucan.

Dalje zamućenje vode, doktori su kasnije optuženi za ubistvo. Marijano Eran Salvati, šef meksičke agencije za borbu protiv droge, rekao je tada da su lekari "zlobno i sa namerom da oduzmu život... primenili kombinaciju lekova koja je dovela do smrti trgovca ljudima."

Možda je izbegao "zemaljsku pravdu", primetio je D.E.A. administrator Tomas A. Konstantin, ali on je "siguran da postoji posebno mesto u paklu za one poput njega koji su uništili bezbroj života i opustošili porodice sa obe strane granice."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs