OTAC DANIJEL JE ODLUČIO DA ISTERA ĐAVOLA IZ IRINE: Nakon 5 dana EGZORCIZMA stigla je HITNA POMOĆ, evo šta su zatekli

2005. godine otac Danijel Petar Korogean i četiri pravoslavne monahinje optužene su da su izvršile ubistvo nakon egzorcizma nad Maričicom Irinom Kroniči

Lifestyle
OTAC DANIJEL JE ODLUČIO DA ISTERA ĐAVOLA IZ IRINE: Nakon 5 dana EGZORCIZMA stigla je HITNA POMOĆ, evo šta su zatekli
Foto: RADU ANECULAESI / AFP / Profimedia

Tanaku egzorcizam bio je slučaj u kojem je monahinja Irina Korniči ubijena. Sve se desilo 2005. godine kada je mlada Irina, koja je bila iskušnica rumunskog manastira Tanaku preminula nakon što je izvršeno "isterivanje đavola" iz mlade devojke, predvođeno ocom Danijelom Petrom Korogeanom i četiri monahinje.

Nakon dugog suđenja, pomenuti sveštenik je osuđen na 7 godina, jedna monahinja na 6 godina, a ostale tri monahinje na po pet godina zatvora.

Ipak, i dalje većina stanovnika ovog manastira i samog mesta Tanaku veruju da je Irina bila opsednuta demonima. Čak je i mrtvozornik tvrdio da je Irina preminula od prevelike doze adrenalina datog u kolima hitne pomoći, koja je došla nakon što je Irina bila u veoma kritičnom stanju nakon egzorcizma u pomenutom manastiru.

Otac Danijel
foto: RADU ANECULAESI / AFP / Profimedia

Kako je došlo do toga da nad monahinjom od 23 godine bude sproveden egzorcizam?

U januaru 2005. godine, tada 23-godišnja Irina Korniči preselila se u manastir Korniči nakon što je godinama bila u sirotištu, a potom i u hraniteljskim porodicama.

Rođena u uništenoj porodici, nakon samubistva oca, ona i njen brat su bili primorani da žive u sirotištu. Kada je imala 19 godina Irina odlazi u Nemačku gde radi kao dadilja, a potom se seli u Banat. Kada se njena drugarica iz sirotišta zamonašila u manastir Tanaku, ohrabrila je Irinu da i ona učini isto.

Irina je ubrzo na službama počela da se kikoće, a njeno mentalno stanje je počelo naglo da propada. Lekari u psihijatrijskoj ustanovi su joj dijagnostikovali šizofreniju. Posle dve nedelje lečenja, Irina je vraćena u manastir. Međutim, njeni prijatelji i brat su izjavili da ona nikad nije imala psihičke probleme ili mentalne bolesti. Šta više, njen brat je tvrdio da Satana ulazi u nju te da je njegova sestra opsednuta demonima.

irina Kroniči
foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Treba napomenuti da je Irina do ove dobi bila opasno izložena seksualnom nasilju od strane muškaraca i dečaka iz sirotišta i hraniteljske porodice.

U to vreme u manastiru Tanaku glavni sveštenik je bio 29godišnji Danijel Petar, koji je 10 godina ranije bio fudbaler u svom rodnom gradu. Danijel je hteo da studira u Bukureštu sport ili pravo. Jedan biznismen ga regrutuje da pomogne u izgradnji manastira u brdima. Danijel je bio hipnotisan episkopom koji ga je u neku ruku nagovorio da svoj život posveti vođenju manastira Tanaku.

Godine 2003. otac Danijel je imao neke sporove sa eparhijom. Kada je episkop došao da mu pročita kanonsko pravo, on je tvrdio da su pravila „inovacije iz 19. veka“ koja su prilagođena. Prvobitna zajednica monaha se raspala kada su otišli ​​da postanu sveštenici i umesto toga, Danijel je organizovao zajednicu monahinja, koje su mu, po svemu sudeći, bile "potpuno pobožne i podane".

Kada je video šta se dešava Irini, otac Danijel je tvrdio kako đavo ne može da se "izbaci pilulama" te da je egzorcizam neophodan.

irina Kroniči
foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Tako je počeo egzorcizam nad Irinom

Da bi sprečile da se brani, monahinje su Irini vezale ruke i noge, zaključale je u sobu nakon čega su otišle na liturgiju. Nekoliko dana kasnije su je okovale na krst i raširenih ruku odnele u crkvu da bi je pomazali.

Sestra Nikoleta je svedočila kako je Irina bila vezana kao svi drugi koji su bili opsednuti demonima. Tvrdila je "da Irina nije bila vezana, ubila bi ili sebe ili nekog drugog".

"Irina je znala da je opsednuta zlim duhovima jer nas je molila da je vežemo i pomognemo joj," govorila je sestra Nikoleta.

Kada su je spustili u crkvu tako zavezanu na krstu, pomazali su joj noge i ruke osveštanim uljem i tako je držali u crkvi još tri dana. Stavili su joj peškir na usta da bi sprečili psovke, a povremeno su joj kvasili usta svetom vodom.

Nakon toga Irina je prebačena u sobu i odvezana. Ona je prema rečima oca Danijela bila "izlečena".

irina Kroniči
foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Kasnije su joj dali hleb i čaj, da bi se Irina onesvestila posle jela. Monasi nisu mogli da je probude, puls joj je bio slab, pa su pozvali hitnu pomoć. Dok je bila u kolima hitne pomoći dato joj je šest doza adrenalina. Kada je stigla u bolnicu bila je mrtva.

Lekari su obavestili policiju jer su na Irininim rukama videli tragove vezivanja, a autopsija je pokazala da je monahinja umrla od dehidracije, iscrpljenosti i nedostatka kiseonika.

Otac Danijel i četiri monahinje koje su mu pomogle optuženi su za ubistvo. Iako je tražena maksimalna kazna, otac Danijel je dobio samo 14 godina zatvora, ali mu je kazna kasnije smanjena na 7 godina. 2011. godine otac Danijel je pušten na slobodu.

Dok je Irina spuštana u grob tokom sahrane, čuli su se udarci grmljavine i gromova, što je oca Danijela navelo da zaključi da je "volja Božija izvršena".

Rumunska pravoslavna crkva je zatvorila ovaj manastir i oduzela čin ocu Danijelu.

irina Kroniči
foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

2014. godine je mrtvozornik Dan Georgiu rekao:"Bio sam deo tima koji je vodio obdukciju monahinje.. Zaključeno je da je Irina umrla od prevelike doze adrenalina. Ne pitajte me, ja ne znam zašto sudije nisu to uzele u obzir."

Otac Danijel je rekao: "Moja najveća greška je bila što sam pozvao hitnu pomoć kada sam video da se ne kreće. Mislim da je umrla jer su joj lekari dali previše adrenalina. Da nisam pozvao hitnu pomoć, ona bi bila dobro."

U mestu Tanaku ljudi i danas veruju da je Irina bila opsednuta demonima i da je otac Danijel pokušao da joj pomogne.

"Nije da su je oni stvarno ubili ili je izboli. Živu su je odveli u bolnicu," rekla je jedna stanovnica ovog sela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs