KARL JUNG JE ČVRSTO VEROVAO DA SREĆA LEŽI U OVIH 5 STVARI: Slušajte čoveka koji je znao tajnu ljudske duše

Karl Gustav Jung bio je specijalista na polju ljudskih emocija, fantazija, potreba. Ovo su njegovi zaključci o sreći

Lifestyle
KARL JUNG JE ČVRSTO VEROVAO DA SREĆA LEŽI U OVIH 5 STVARI: Slušajte čoveka koji je znao tajnu ljudske duše
Foto: Profimedia

Karl Gustav Jung je smatrao da ovih 5 stvari čine čoveka srećnim:

1. Jako fizičko i mentalno zdravlje

Jung nije verovao da je glavni cilj psihologije lečenje mentalnih poremećaja, već je na nju gledao kao na instrument samoprepoznavanja, jasnu definiciju sopstvenih ciljeva i znanja. Za njega je isti ključ sreće bio i fizičko zdravlje. Kod njega su ova dva koncepta nerazdvojiva.

2. Zdrave veze

Živeti izolovano od drugih ljudi je pogrešno. Svakome je potrebna pažnja, prijateljstvo, sigurnost i ljubav. Morate sa nekim da komunicirate, delite, širite vidike, brinete o nekome i da neko brine o vama... Bez toga nema sreće.

Porodica, Dete, Ćerka, Baka
foto: Shutterstock

3. Sposobnost da opažate lepotu umetnosti i prirode

Kreativne osobe stavjaju svoje emocije, kreativnost, ideale, inovacije i veštine u stvari koje nastaju iz njihove mašte, i to je ono što Jung naziva kolektivnim nesvesnim. Morate biti sposobni da cenite sve što vas ushićuje, donosi zadovoljstvo i čini srećnim. Isto važi za sposobnost da cenite prirodu. Svi smo mi deca prirode. Svako stvorenje i mesto na planeti može nam dati važno znanje, samo morate da znate gde da gledate.

4. Verujte u nešto

Prema Karlu Jungu, sreća je nemoguća bez duhovne ispunjenosti. Nije važno da li je u pitanju religija ili filozofija, već to da vera u nešto može da bdue osnova za vaše dobro stanje. Vera daje značenje i produbljuje svako iskustvo, a vaše postojanje ispunjava smislom i svrhom.

Molitva, Devojka, Žena
foto: Shutterstock

5. Zanimljiv posao

Jung je puno pričao o tome kako je u detinjstvu želeo da bude arheolog. Život ga je ipak odveo ka medicini, a zatim se odlučio za psihijatriju. U duši je uvek ostao antrolopolog, pa je uvek "kopao" što dublje po duši čoveka.

Koliko će vam posao biti zanimljiv ne zavisi uvek od vas, ali ako napravite prave odluke u karijeri koji vas vode ka vašim ciljevima, onda će vam pronalaženje posla koji volite biti lako.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs