OVIH 5 PRAVILA HRIŠĆANI TREBA DA SE PRIDRŽAVAJU PRE PRIČEŠĆA? Jedno je rigorozno, a često ga zanemarujemo

Pored toga što je najduži i trajaće punih 48 dana, Vaskršnji post se smatra i najstrožim, a ovo su pravila kojih treba da se pridržavamo pre pričešća

Lifestyle
15:33h Autor:
OVIH 5 PRAVILA HRIŠĆANI TREBA DA SE PRIDRŽAVAJU PRE PRIČEŠĆA? Jedno je rigorozno, a često ga zanemarujemo
Foto: preentscreen/Youtube

Otac Gojko ističe važnost oslobođenja od poriva za hranom, što nas vodi ka introspekciji i fokusu na duhovni rast. Pored minimalizacije unosa hrane, podstiče nas da se okrenemo bogosluženju i čitanju Božje reči, kako bismo pronašli unutrašnji mir i saosećanje prema drugima.

"Jedan isti sveštenik kod kojeg se ispovedate on može da vam da savet, da vas uputi kako da se pričestite i šta da radite."

Post je jedan od najvažnijih podviga u hrišćanstvu. Podrazumeva pročišćenje od telesnih i duhovnih nečistoća uzdržavanjem od mrsne hrane i loših i grešnih misli i svakog zla.

Otac Gojko Perović
foto: Printscreen/Facebook/ Gospod Isus Hrist

Mnogi misle da ako ne jedu određenu hranu izvršavaju ovaj važan podvig, ali ne shvataju da je od fizičkog mnogo važnije duhovno pročišćenje - odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Pošto telo zajedno sa dušom učestvuje u grehu, treba zajedno sa njom da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina.

Na žalost, mnogi ne shvataju pravu suštinu posta - duhovno pročišćenje, te se opterećuju samo telesnom stranom. Zato umesto da se zanimaju na koji način da obuzdaju strasti i porive, mnogi pitaju samo šta sme da se jede, kada se posti na vodi, a kada na ulju, sme li da se jedu biljne verzije mrsnih proizvoda i slično.

Ipak, jedno od najučestalijih pitanja, za koje ćete sigurno na prvu poslisliti da znate odgovor, evo šta je važno da znamo pre pričešća.

Evo šta sveštenik kaže o tome ko sme da se pričesti:

  • Ko je kršten
  • Ko je postio
  • Ko se ispovedio
  • Ko nije ni sa kim u svađi
  • Da od ponoći se ništa ne jede i ne pije, ništa se u usta ne stalja, jer čim oči otvorimo treba da primimo je svetinja Gospodnja.

"Idi da se izmiriš ako neko ima nešto protiv tebe. Ne vi protiv njega, nego on protiv vas. A on ako kaže Neću da se pomirim, to je već njegova stvar. Ne treba sa svima da budete u najboljim odnosima, to bi bilo nepravedno. Ali ne treba da gajite mržnju i bes."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs