NAJVIŠI ČOVEK NA SVETU UMESTO CIPELA NOSI NATIKAČE OD AUTOMOBILSKIH GUMA: Iako mnoge zabavlja, njegova priča je PRETUŽNA

Sulejman Abdul Samed visok je skoro 3 metra i preti da obori rekord najvišeg čoveka na svetu.

Lifestyle
17:52h Autor:
NAJVIŠI ČOVEK NA SVETU UMESTO CIPELA NOSI NATIKAČE OD AUTOMOBILSKIH GUMA: Iako mnoge zabavlja, njegova priča je PRETUŽNA
Foto: Preentscreen/TikTok

Džin iz Gane, po imenu Avuče, ostavljao je sve zadivljene svojom pojavom, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Nedavno, tokom rutinskog pregleda u lokalnoj bolnici u severnoj Gani, 29-godišnji Sulemani Abdul Samedu iznenadio je medicinsko osoblje svojom izuzetnom visinom od čak 2,89 metara.

Ovim merenjem postao je najviši čovek na svetu, ali do takvog saznanja nije se moglo lako doći. Seoska klinika u kojoj je bio nije mogla da bude sigurna da li je zapravo to njegova visina, obzirom na to da nisu imali odgovarajuće instrumente za merenje.

Pre nekoliko godina mu je dijagnsotikovan ''gigantski rast'', te je mladić otišao da utvrdi koje ga komplikacije čekaju u životu džina, sa kojim će morati da živi. Kada su ga zamolili da stane uspravno uz mernu šipku, šokirana medicinska sestra mu je rekla:

- Porastao si više od skale! - prenosi BBC.

Svima poznatiji po nadimku Avuče, što u prevodu znači ''Idemo'', bio je zapanjen reakcijama koje je prouzrokovao. Osoblje klinike nije bilo spremno za ovakav scenario, pa su se dežurne sestre i medicinski radnici okupili, ne bi li rešili misteriju njegove visine. Neko je predložio, da pronađu motku i da je koriste kao produžetak iznad mernog štapa, da bi izmerili njegovu visinu. Ta ideja se pokazala kao uspešna, te su tako su došli do procene.

- Način na koji me mere, ne mogu da kažem da je sve savršeno - priznao je Avuče.

Ovaj džin, na stopalima nosi natikače, specijalno pravljene za njega - od automobilskih guma i proheftane od strane lokalnog majstora, jer nije mogao da nađe odgovarajući broj cipela. Kada je ponovno izmeren, uz pomoć merne trake, i čoveka koji se popeo na stolicu, došlo se do mere od 9 stopa i 6 inča (što je ekvivaletno visini od 289 cm). Rekord u visini za sada drži 40-godišnji Sultan Kosen, koji živi u Turskoj, koji je jedva za jednu stopu viši od Avučea.

- Još uvek rastem. Ko zna, možda ću jednog dana i ja doći do te visine. Svaka tri meseca, od četiri, rastem...ako me niste videli tri ili četiri meseca, a vidite me, shvatili biste da sam se već povećao - objašnjava on.

Avuče je radio u mesari, kako bi uštedeo novac da bi pohađao časove u atuo-školi. Jednog jutra probudio se zbunjen:

- Shvatio sam da mi se jezik proširio u ustima do te mere, da nisam mogao pravilno da dišem, priča on.

Zatim je posetio lokalnu apoteku da uzme lekove, međutim nekoliko dana kasnije shvatio je da su i drugi delovi tela počeli da rastu. Kada bi porodica i prijatelji iz njegovog sela došli u posetu, svi bi primetili neverovatnu promenu u visini, te su postepeno shvatili da se pretvara u diva.

Kada je počeo da se nadvija nad svima, potražio je stručnu pomoć, jer je rast doneo i druge komplikacije. Avuče ima abdominalno zakrivljenu kičmu, jedan od specifičnih simptoma njegovog stanja, takozvani Marfanov sindrom, genetski poremećaj koji utiče na vezivno tkivo tela. To rezultira abnormalno dugim udovima.

Ozbiljnije komplikacije uključuju srčane mane. Doktori kažu da mu je potrebna hirurška procedura na mozgu, kako bi se zaustavio dalji rast.

Prioritet ovog čoveka- diva, je prikupljanje novca za lečenje i zdravstveno osiguranje, jer ono koje ima u Gani to ne može pokriti. Njegovi zdrastveni problemi su ga naterali da se vrati u rodno selo iz grada, i odustane od snova da postane vozač.

- Planirao sam da idem u auto-školu, ali čak i kada pomerim sedište unazad, ne mogu da držim volan...ne mogu da ispružim nogu, jer će mi koleno udarati u volan.

Ipak, Avuče ne dozvoljava da mu sve ovo slomi duh. On uživa veliku popularnost ljudi u selu, te često prilaze u želji da se slikaju sa njim. Odbija da klone duhom, pa kaže da bi jednog dana voleo da se oženi i ima decu, ali za sada želi prvo da se skoncentriše na svoje zdravlje.

Iako trenutni rekord drži Turčin koji je visok 247 centimetara, Sulejman ne haje i kaže da se nada da će ga jednog dana prestići.

"Još uvek rastem. Ko zna, možda ću i ja jednog dana dostići tu visinu. Na svaka tri do četiri meseca vidi se pomak u mojoj visini", kaže on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs