SA OVE 3 REČENICE UVEK POBEĐUJETE U RASPRAVI: Ne svađajte se s glupim ljudima, spustiće vas na svoj nivo, a onda...

Pogrešnom komunikacijom mi često pozajmljujemo moć manipulatoru, ali sa ove 3 rečenice više nikada nećemo biti njihova žrtva

Lifestyle
11:20h Autor:
SA OVE 3 REČENICE UVEK POBEĐUJETE U RASPRAVI: Ne svađajte se s glupim ljudima, spustiće vas na svoj nivo, a onda...
Foto: Shutterstock

Manipulativna osoba je kao obučeni profesionalac, sa njim nije poželjno ulaziti u bilo kakve diskusije.

"Ne raspravljaj se sa glupim ljudima, spustiće te na svoj nivo, a onda će te pobediti na iskustvo", to su reči Marka Tvena koje svako treba da ima na umu pre nego što uđe u bilo kakav vid rasprave.

Kada se desi da u raspravi izgubimo svoj mir, time bivamo pobeđeni i izmanipulisani.

Manipulator, Svađa
foto: Shuterstock

Ukoliko se nađete u situaciji da ste žrtva manipulatora ili da je nužno da se sa njim raspravljate, možete da koristite ove 3 rečenice koje će vam pomoći da sačuvate mir.

1. Žao mi je što se tako osećaš

Kada je manipulator ostrašćen, kada ne može da se suzdrži od užasnih rečenica, kada galami ili kada nam preti, "Ti si kriv, znam ja zašto si to rekao...". Kada na takvu njegovu rekaciju odgovorimo sa "Žao mi je što se tako osećaš", mi smo tim potvrdili da vidimo da se on oseća loše, ali smo mu u prevodu rekli da su njegova osećanja njegova odgovornost, a ne naša.

Manipulator napada jer želi da se branimo, i da se napaja našim prekomernim reakcijama. A mi ovom rečenicom odgovaramo, ali ne reagujemo i ponašamo se sasvim kulturno, lepo i mirno.

manipulator
foto: Shuterstock

2. Ja mogu da prihvatim tvoje pogrešno mišljenje o meni

Ovom rečenicom, kao mačem, sečemo raspravu koja ide u pogrešnom smeru po nas. Tako mu saopštavamo da je njegovo mišljenje njegova stvar i da je to njegov problem, a ne naš. Svako od nas treba da zna ko je i šta je, šta smo rekli ili uradili, a to što manipulator misli je njegova stvar.

Time smo opet pokazali da ga poštujemo, da poštujemo njegovo mišljenje iako je pogrešno.

Mi svoju vrednost ne treba da baziramo na tuđem mišljenju i ovom rečenicom i sagovorniku to jasno stavljamo doznanja. Ničije mišljenje ne može da nam naškodi ukoliko mi to ne dopustimo.

svađa, par se svađa
foto: Shutterstock

3. Tvoj bes je tvoja odgovornost

Manipulatori prepoznaju empate i osećajne ljude i takvi su najbolji njihov plen, oni ih osete i na njih se najčešće "nakače". Takođe, osetljivi ljudi se privlače sa manipulatorom i idu kao ruka i rukavica. Manipulatori nas svojim besnim reakcijama vrlo lako kontrolišu. Kada osvestimo da je njegova bes njegova stvar, a ne naša, mi se time oslobađamo.

Ako odbijemo da uđemo u raspravu sa manipulatorom, mi izlazimo kao pobednici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs