DIANA JE S 64 GODINE PREPLIVALA 166 Km: Nakon 53 sata plivanja počela je da halucinira, a tek na šta joj je ličilo lice

Filmska priča ove neverovatne žene dokazuje da nikad nije kasno za ostvarenje svojih snova, kao i to da su godine zaista smo broj

Lifestyle
DIANA JE S 64 GODINE PREPLIVALA 166 Km: Nakon 53 sata plivanja počela je da halucinira, a tek na šta joj je ličilo lice
Foto: Charley Gallay / Getty images / Profimedia

U trenutku kada je preplivala opasnu deonicu od Havane na Kubi do Key Westa na Floridi imala je 64 godine i to je bio njen peti pokušaj.

Nikad ne odustaj od snova, nikad nisi prestar da ostvariš svoje snove i plivanje možda izgleda kao usamljeni sport, ali potreban je tim da bi ostvario svoj cilj, prve su riječi koje je Diana Niad izgovorila nakon što je ostvarila naizgled nemoguće – preplivala je Floridski prolaz. Plivanje od Havane do Key Westa prožeto je brojnim izazovima. Ne samo da je reč o ruti dugoj 166 kilometara sa snažnim morskim strujama koje iziskuje neverovatnu fizičku spremu, već je reč i o komadu otvorenog mora gde su krvožedne ajkule i smrtonosne meduze svakodnevna pojava. Ne čudi stoga što je ovaj poduhvat pre nje pošao za rukom tek nekolicini. Jedina žena koja je pre nje preplivala istu deonicu odjednom – ali u zaštitnom kavezu – bila je australijska maratonka Suzan Džejn Maroni kada je imala 23 godine.

Diana Niad
foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Diana Niad svoj zacrtani cilj ostvarila je 2. septembra 2013. godine u 65. godini života za šta je joj bilo potrebno oko 53 sata neprekidnog plivanja. Provela je više od dva dana u okeanu i progutala mnogo vode zbog čega joj je natekao jezik, kao i celo lice. Od izuzetnog napora, pak, počela je halucinirati. Na ovom putu pratio ju je tim od 35 osoba u nekoliko brodova. Plivačica je delom puta koristila zaštitno odelo protiv meduza, ali i elektronske uređaje za teranje ajkula. Svakih dva sata trenerica Boni Stol dobacila bi joj nešto za pojesti i popiti. Hranila se, uglavnom, razređenim smutijem napravljenim od usitnjenih banana, putera od kikirikija i meda. "Pre to nikad ne bih rekla, ali sada kada znam ono što znam i ispalo je onako kako je ispalo, drago mi je što nisam uspela preplivati ovu rutu iz prvog puta", reći će kasnije Diana.

Diana je rođena je 22. avgusta 1949. godine u Nju Jorku. Njen otac Viliam bio je trgovac deonicama, a majka Lusi bila je dama iz uticajnih američkih krugova – praunuka izumiteljice popularnog sirupa "Mrs. Winslow Soothing Syrup" koja je stvorila veliko bogatstvo. Dianini roditelji razveli su se kad je devojčica imala tek tri godine – njena majka udala se za čoveka poznatog po imenu Aristotel Z. Niad, koji ju je usvojio i dao joj svoje prezime. Prezime Niad ili u prevodu s grčkog vodena nimfa, znatno je obeležilo njen život. U sedmom razredu osnovne škole otkrila je da je sjajna plivačica te se počela ozbiljnije baviti ovim sportom.

Diana Niad
foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Nastavila je plivati i u privatnoj srednjoj školi Pine Crest sredinom šezdesetih godina prošlog veka pod vođstvom olimpijca Jeka Nelsona. Iako je mnogo naučila o plivanju te osvojila tri državna srednjoškolska prvenstva u leđnom plivanju pod njegovim mentorstvom, ispostavilo se da ju je Nelson seksualno zlostavljao tokom celog srednjoškolskog obrazovanja.

Sanjala je i o plivanju na Letnjim olimpijskim igrama 1968. godine, ali je zbog infekcije srca morala odustati od tog cilja. Kada je shvatila da je zbog bolesti izgubila brzinu, fokusirala se na daljinsko plivanje. Diplomirala je engleski i francuski jezik na koledžu Lake Forest 1973. godine, a potom upisala doktorske studije komparativne književnosti na Univerzitetu u Nju Jorku paralelno gradeći karijeru maratonske plivačice. Privukla je pažnju američkih medija 1975. godine kada je preplivala vode oko Menhetna u rekordnom vremenu. Ovaj poduhvat dug 45 kilometara završila je za sedam sati i 57 minuta. S 28 godina prvi put je pokušala preplivati od Havane do Key Westa, no zbog jakih vetrova nije uspela u tom naumu. Na 30. rođendan postavila je rekord u plivanju u dalj na otvorenom moru – preplivavši 164 kilometara od ostrva Nort Bimini na Bahamima do Juno Beach na Floridi. Pogodni vetrovi olakšali su joj posao, a ovu morsku avanturu završila je za 27,5 sati.

U tridesetima je prestala da se takmičarski bavi plivanjem. Umesto toga, započela je novu karijeru – onu sportske komentatorke na televiziji, novinarke i autorke. Napisala je pet knjiga – "Duge obale", "Diana Niad - osnovni trening za žene, "Moj šef - priča Kejšon Jonson", "Nađi put" i "Plivač - priča Diane Niad". Njen privatni život, pak, oduvek je bio prožet misterijom. Iako je u intervjuu s Larijem Kingom priznala da se deklarisala kao lezbejka u 21 godini, u knjizi "Nađi put" iz 2015. godine otkriva da je izlazila i s muškarcima i sa ženama. Prie pet godina, pak, udala se za televizijskog producenta Barta Springtimea o kojem se zna vrlo malo informacija. Poriv da prepliva Floridski prolaz, ponovo je osetila nakon što je oduvala 60 svećica na rođendanskoj torti. Dvaput je pokušala 2011. godine – prvi put je bila prisiljena prestati plivati zbog napada astme, a drugi put zbog opasnog uboda meduze. Velika oluja osujetila je njen četvrti pokušaj u avgustu 2012. godine, nakon što je provela oko 60 sati u vodi.

Dianina priča ovih dana ponovo se našla u središtu medijske pažnje zahvaljujući filmu "Niad" redatelja Jimija Čina i Elizabet Čai Vaserheli, a koji je snimljen za Netflix prema knjizi slavne plivačice.

Diana Niad
foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Dianinu prijateljicu i trenerku Boni Stol glumi Džodi Foster, a u ulozi Diane Niad našla se Anet Bening. Obe glumice ove su godine nominovane za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najbolje sporedne, odnosno najbolje glavne glumice. "Scenarijo je bio zapanjujući. Neverojatan. Dirnuo me. Diana mi se učinila zanimljiva i kompleksna, a zapravo nisam znala puno toga o njoj", otkrila je Anete Bening. Uloga Diane Niad je Anete Bening donela petu nominaciju za nagradu Oscar. Bila je nominovala za najbolju sporednu glumicu u filmu "Prevaranti" , te za najbolju glavnu glumicu za filmove "Vrtlog života", "Biti Julia" i "Deca su dobro". Hoće li napokon dobiti ovu prestižnu nagradu, saznaćemo za koji dan, 11. marta 2024. godine na 96. po redu dodeli nagrade Oskar.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs