GODINAMA SE PRIČALO DA SU PORODICI POSLALI MRTVO TELO BEZ MOZGA, A MIRA TVRDILA DA JE UBIJEN: Kako je Milošević umro?

Već 18 godina vodi se polemika oko toga kako je umro Slobodan Milošević.

Lifestyle
09:58h
GODINAMA SE PRIČALO DA SU PORODICI POSLALI MRTVO TELO BEZ MOZGA, A MIRA TVRDILA DA JE UBIJEN: Kako je Milošević umro?
Foto: Profimedia

Uskoro se navršava 18 godina od smrti jednog od osnivača, prvog predsednika Socijalističke partije Srbije, ali pre svega predsednika Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije koji je i do danas ostao jedna od najosporavanijih političkih figura s kraja prošlog veka.

Slobodan Milošević preminuo je 11. marta 2006. godine, a o njegovoj smrti pokrenule su se brojne kontroverze. Naime, mnogi su tvrdili da je Milošević otrovan u Hagu, kao i da se vremenske odrednice nisu poklapale. Saopšteno je da je Milošević preminuo između 7 i 9 časova ujutru, a da je stražar u 10 časova i 5 minuta utvrdio da je telo nepomično. Međutim, Zdenko Tomanović je 17. marta na televiziji B92 izjavio da je u 9:30 dobio telefonom obaveštenje da je Slobodan Milošević u šetnji.

Slobodan Milošević
foto: Profimedia

To je bilo dovoljno za pokretanje bronjih spekulacija i kontroverzi. Zanimljivo je da se godinama pričalo da je njegovo telo isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu. Naime, njegovo telo je, u okviru istrage koju je paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji. Toksikološke analize mozga rade se duže, te je navodno to bio razlog ostanka njegovog mozga na Institutu.

Kako je umro Slobodan Milošević?

Nakon što je Milošević mrtav pronađen u svojoj ćeliji, njegovo telo prevezeno je u Holandski forenzički institut, koji pripade jednoj od najuglednijih institucija te vrste u svetu.

Patološkim veštačenjem navodno je utvrđeno da je smrt nastupila usled srčanog udara, prouzrokovanog dugogodišnjom hipertenzijom i zadebljanjem srčanog mišića leve komore.

Slobodan Milošević
foto: Profimedia

Toksikološkom analizom pronađeni su tragovi preparata za snižavanje pritiska koji su Miloševiću bili prepisani, ali i nekih drugih lekova - uglavnom sedativa - koje je, kako piše u izveštaju, uzimao na svoju ruku.

Ništa od toga, međutim, nije moglo da izazove srčani udar, tako da je konačan zaključak da je smrt bila prirodna.

"Nikakav otrov, niti bilo koja hemijska supstanca koja bi mogla da dovede do smrti nisu nađeni u telu... Nisu uočeni ni tragovi nasilja", rečeno je u izveštaju, na strani 12.

"Milošević je ubijen u Hagu"

Nekadašnja prva dama Srbije Mira Marković tvrdila da je Milošević ubijen u Hagu, a od te tvrdnje nije odustala do svoje smrti.

Mira Marković
foto: Profimedia

- Slobodan je u Hagu ubijen. U Hag je došao bolestan od srca. Nije lečen, osim što ga je povremeno pregledao lekar opšte prakse, zaposlen u zatvoru, i davao mu kao terapiju lek protiv gripa. Vremenom se osećao sve gore. Dva puta je bio na pregledu u bolnici u Hagu na svoj zahtev. Na odgovor za zahteve da ode tamo dugo je čekao, a zatim je još duže čekao na izveštaj iz bolnice - dijagnozu i moguću terapiju. U međuvremenu je bio sve više bolestan, ali se i dalje pripremao za suđenje i svakodnevno odlazio na sud kao da je najzdraviji na svetu - ispričala je Mira za domaće medije, a prenosi Blic.

Slobodan Milošević je sahranjen 18. marta 2006. ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs