OSTAVIO SVE I OTIŠAO NA JUŽNI POL DA RADI NA -76 STEPENI ZA 80.000 $: Stalno je napolju, a njegov život tamo FASCINIRA

Džef je odbarao život na Južnom polu na temperatuti od -60 u proseku i nikada se nije pokajao.

Lifestyle
10:24h Autor:
OSTAVIO SVE I OTIŠAO NA JUŽNI POL DA RADI NA -76 STEPENI ZA 80.000 $: Stalno je napolju, a njegov život tamo FASCINIRA
Džef Kaps, Foto: Printscreen Instagram / thejeffcapps

Automehaničar iz Kolorada Džef Kaps (33) odlučio je da napusti posao u prodavnici automobila u Sjedinjenim Državama radi neobične avanture na Južnom polu! Naime, odlučio je da se preseli 2019. godine na najhladnije mesto na svetu zbog odlične ponude posao na pozicji mehaničara u istraživačkoj stanici Amundsen-Scott South Pole, koja mu omogućuje zaradu 80.000 dolara za 6 meseci. Iako dane provodi u potpunom mraku, nikada se nije pokajao zbog odluke.

„Jednog dana je došao je moj dobar prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sankama na Južnom polu – pomislio sam: "Prijavi me odmah!“, rekao je Kaps.

Ovaj netipičan posao uporedio je sa angažovanjem na brodu zbog njegove izolovanosti od spoljašnjeg sveta - najbliža pordavnica je udaljena nekih 2.000 milja.

- Mi to zovemo naš svemirski brod, jer je 700 milja od sledeće najbliže istraživačke stanice. Potpuno smo izolovani od svega." Ali isto tako kao i život na brodu, 43 osobe koje žive i rade u samoodrživoj stanici imaju sve što im je potrebno u objektu, uključujući kuvare koji im spremaju obroke - otkriva mehaničar i dodaje:

- Ako ne otvorite vrata – samo izgleda kao da ste u lepom hotelu“, rekao je Kaps. „Imamo sjajan tim kuvara. Unutra je sobna temperatura i možete samo da šetate u majici.

Žive bez mnogo interakcije sa strancima.

- Gradite izuzetno blisku zajednicu, jer viđate iste ljude svaki dan, sve je prilično lepo dok ne otvorite vrata napolju – onda se sve menja. Temperature u blizini stanice Južnog pola — koju NOAA opisuje kao „najhladnije, najsuvlje i najvetrovitije mesto na Zemlji“ — zimi u proseku iznosi negativnih 60 stepeni - objašnjava.

Kaps često radi napolju da popravi kamione i motorne sanke koje koristi posada. Živa je jednom pala na šokantnih negativnih 76 stepeni kada je mehaničar radi napolju.

- Pomislili biste da ćete se odmah smrznuti, ali to je suva prehlada, tako da zapravo i nije tako loše kao što zvuči. Najgore je ako vam hladnoća pogodi bilo koji deo kože koji je nepokriven, osetite oštro peckanje – osećaj kao da vam kožu bodu nožem. Još jedan ekstremni vremenski element na Južnom polu je nedostatak sunčeve svetlosti. Nema sunca šest meseci u godini i potpune dnevne svetlosti. Zimi sunce nikad ne izlazi, a leti nikad ne zalazi - opisuje Kaps.

Fascinantne prizore ima priliku da vidi svakodnevno.

- Viđamo auroru borealis skoro svaki dan – dobar je posao ako možete da je da dođete do njega.

Džef ubraja društveni život na poslu kao jedan od njegovih najboljih aspekata. On je žurke u stanici nazvao „legendarnim“. Tamo je čak upoznao pre dve godine i svoju partneru Mišel, sa kojom sada želi da stane i na ludi kamen.

Tokom šest meseci pauze Mišel i Kaps obilaze svet i do sada su posetili: Novi Zeland, Australiju, Tursku, Dubai, UAE, Jemen i trenutno su u Omanu. Planiraju da se vrate na posao na Antarktik sledeće godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs