NAJVEĆE ŽIVOTNE MUDROSTI MONAHA ŠAOLINA: Ako usvojite ovih 10 pravila više ništa neće biti isto, cvetaćete od sreće

10 najvećih životnih mudrosti monaha Šaolina

Lifestyle
19:17h Autor:
NAJVEĆE ŽIVOTNE MUDROSTI MONAHA ŠAOLINA: Ako usvojite ovih 10 pravila više ništa neće biti isto, cvetaćete od sreće
Foto: Shutterstock

Prva misao koja vam padne na pamet kad čujete Šaolin je vešto baratanje Kung Fuom njegovih sveštenika?

Ali to je nešto mnogo više od toga

Ako tražite proveren recept za zdravlje, mir i dugovečnost, potražite ga od iskusnih, onih koji stotinama, tačnije, blizu dve hiljade godina pronalaze načine da žive u skladu sa sobom i s prirodom. Iako ih zapadni svet povezuje samo s Kung Fu, Tai Chi ili Qi Gong borilačkim veštinama, sveštenici Šaolina o životu znaju mnogo više.

Šaolinski samostan ili Šaolinski hram, je osnovan je 5. veku i odavno je stekao slavu zbog svoje povezanosti s kineskim borilaškim veštinama a posebno s Kung Fuom. Zbog toga se smatra najpoznatijim ‚‚Mahayana" budističkim samostanom u zapadnom svetu.

Tibetanski monasi, Monasi
foto: Shutterstock

Zna se da sveštenici Šaolina jako dugo i zdravo žive, da su vitalni i smireni, a njihovo učenje je spoj učenja i verovanja budizma i taoizma. Preciznije rečeno, oni veruju u jedan put svakog od nas, veruju da svako u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora doći i to određenim tehikama (borilačkim veštinama, meditacijom).

Šaolin veštine ne mogu stvarnost učiniti lepšom jer stvarnost zavisi samo od toga kako svako vidi sebe i svoj odnos sa svetom.

Qi Gong
foto: Shutterstock

10 mudrosti sveštenika Šaolina:

1. Ne razmišljajte previše

Nemojte puno razmišljati, brinuti, analizirati, vrteti u glavi hiljade misli (često negativnih). Takvo razmišljanje troši puno energije. Od toga starite puno, puno pre vremena.

2. Malo pričajte, a puno radite

Većina ljudi se može svrstati u dve grupe - u one koji više rade i one koji više pričaju. Bolje je puno raditi, a manje pričati. To donosi duševni mir.

3. Radite, pa se odmorite

Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo šta, narušavate vid, unutrašnje organe i unutrašnji mir.

4. Kontrolišoite osećaj sreće

Kada ste srećni, kontrolišite taj osjećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

5. Ne brinite previše i ne ljutite se

Nemojte se previše brinuti ili se ljutiti, jer tako kvarite energiju jetre i creva.

6. Ne prejedajte se

Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezine. Jedite malo kad osetite malu glad.

Žena, Tibet
foto: Profimedia

7. Ne žurite

Kad nešto radite, ne žurite, idite polako. Idite polako i pre ćete stići.

8. Praktikujte Qi gong, ne gubite Yin

Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Qi gong (vežbe disanja, fokusa…), postaćete vrlo nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom telu, izgubićete Yin (ženski princip – zlo, tama, mržnja, koji s Yang principom održava sklad).

9. Bavite se fizičkom aktivnošću

Ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Yang energije (muški princip – duh, ljubav, svetlo, dobro).

10. Dajte telu ono što mu treba

Šaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Yin i Yanga. Nije bitno koliko sati vežbate. Telu treba dati ono što mu treba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs