FILOZOF KONFUČIJE JE SVU MUDROST OVOG SVETA STAVIO U JEDNU REČENICU: U nastupu besa mudar čovek je strpljiv, a budala...

Konfučije je bio kineski filozof čije su misli i izreke mnogima zvezda vodilja i dan danas

Lifestyle
Autor:
FILOZOF KONFUČIJE JE SVU MUDROST OVOG SVETA STAVIO U JEDNU REČENICU: U nastupu besa mudar čovek je strpljiv, a budala...
Foto: Shutterstock

Samo nastavi da ideš

"Nije bitno kojom brzinom ideš ka svom cilju, najvažnije je da se ne zaustavljaš."

Ako nastaviš da ideš pravim putem, na kraju ćeš stići do željenog odredišta. Naporan rad treba dosledno sprovoditi. Čovek koji je uspeo je onaj ko je bio posvećen ideji i uprkos okolnostima išao ka svom cilju.

Konfučije
foto: Shuterstock

Tvoji prijatelji su važni

"Nikada ne sklapaj prijateljstvo s čovekom koji nije bolji od tebe."

Tvoji prijatelji su proroci tvoje budućnosti. Ti se krećeš tamo gde su oni već. Ovo je dobar razlog da nađeš prijatelje koji dele isti smer koji si izabrao. Zato se okruži ljudima sa žarom u srcu!

Za dobro treba platiti

"Lako je mrzeti, a teško je voleti. Na tome su utemeljene mnoge stvari u našem životu. Sve što je dobro teško je postići, mnogo je lakše dobiti nešto loše."

To objašnjava mnogo. Lakše je mrzeti, lakše je ispoljavati negativnost, lakše je naći izgovor. Ljubav, oproštaj i velikodušnost zahtevaju veliko srce, veliki um i veliki trud.

Prvo, pripremi svoj alat

"Životna očekivanja zavise od revnosti i marljivosti. Majstor, koji želi da usavrši svoj rad prvo mora da naoštri svoj alat."

Konfučije je govorio: "Uspeh zavisi od prethodne pripreme, i bez pripreme obavezno će se desiti neuspeh.". Sa čim god da se baviš u životu, ako želiš da uspeš, prvo se pripremi. Čak i neuspeh tada može da ubrza put ka uspehu.

Konfučije
foto: Shuterstock

Ne pamti nepravde

"Nanesena nepravda ne znači ništa ako je ne pamtiš."

Ne brini zbog sitnica, da ne bi nepravda postala velika uvreda. Ne dozvoli da ti nepravda drugih pokvari dan. Ne dozvoli da negativnost zavlada tvojim mislima. Nanesena nepravda ne znači ništa!

Razmisli o posledicama

"U besu razmišljaj o posledicama. Strpljiv čovek je bolji od junaka, a onaj koji vlada sobom, bolji je od osvajača grada. Samo budala reaguje na prvu, dok ne razmisli". Uvek imaj na umu da treba sačuvati pribranost i razmišljati o posledicama.

Prilagodi svoje postupke

"Ako je očigledno da ciljevi ne mogu biti dostignuti, ne koriguj ciljeve - koriguj postupke."

Ako ti se čini da tvoji ciljevi neće biti ostvareni ove godine, onda je sada najbolje vreme da prilagodiš svoje planove za njihovo ostvarenje. Ne prihvataj neuspeh kao opciju, prilagodi svoja jedra za uspeh i sigurno plovi ka svom cilju.

Konfučije
foto: Profimedia / Ilustracija

Možeš učiti od svakoga

"Ako hodam sa dvojicom ljudi, svaki od njih će imati ulogu mog učitelja. Ja ću prihvatiti dobre osobine jednog od njih i oponašati ih, a ispravljati mane drugog kod sebe."

Možeš i trebaš učiti od svakoga, bilo da je prevarant ili svetac. Svaki život - je priča puna lekcija, zrela za čitanje.

Sve ili ništa

"Gde god da ideš, idi svim svojim srcem."

Sve što radiš, radi sa punim angažmanom, ili uopšte nemoj raditi. Da bi postigao uspeh u životu, od tebe se traži da pružiš najbolje od sebe, i tada ćeš živeti bez kajanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs