ZA NEKOLIKO SATI NAM STIŽE ZIMSKI SOLSTICIJ: Dan koji ima snažno duhovno značenje, razneće nas energijom

U ezoteričnom smislu, Sunčev ciklus predstavlja rast svesti i prosvetljenost duše na današnji dan

Lifestyle
15:46h Autor:
ZA NEKOLIKO SATI NAM STIŽE ZIMSKI SOLSTICIJ: Dan koji ima snažno duhovno značenje, razneće nas energijom
Foto: Shutterstock

Zimski solsticij (22.12. u 04:27) je vreme kada će Sunce dostići najnižu tačku na nebu i pružiti nam najmanje svetla u godini. Ovaj dan ima snažno duhovno značenje i posebnu energiju. Svi običaji vezani za ovaj period u svim kulturama širom sveta slave dolazak na svet nečega što je sudbina da izmeni svet na bolje. Na tačku života, zima je vreme odmora i predstavlja pripremu za ponovni život. Razne tajne škole takođe su slavile promenu godišnjih doba u skladu sa raznim astrološkim znacima koji padaju na prolećni i jesenji ekvinocij, kao i na letnji i zimski solsticij. U ezoteričnom smislu, Sunčev ciklus predstavlja rast svesti i prosvetljenost duše.

Zamislite da je proleće rođenje vaše duše. Kada dočekate leto, vaša duša napušta svoj duhovni dom i utelovljuje se na ovom planetu. Kako dani postaju kraći početkom letnjeg solsticija, smanjenje Sunca predstavlja veo zaborava, ne sećamo se zašto smo došli i koja je naša svrha.

Zima, Sunce, Sneg
foto: Shutterstock

Početkom zimskog solsticija, vaša duša se oslobađa svoje fizičke prisutnosti i uzdiže se nazad u svoj duhovni dom. Na tačku života, zima je vreme odmora i predstavlja pripremu za ponovni život, slično hibernaciji nekih životinja.

Takođe je poznato kao vreme klijanja – proleće donosi procvat biljnog života nakon čega sledi letnji proces sazrevanja; Jesen nam daje useve (zajedno s novim semenom) i vraćamo se u zimu kako bismo dovršili puni krug i pripremili se za ponovni život.

Od četiri sveta smera i glavnih boja, zima predstavlja sever i plavu boju, što na Cherokee jeziku, doslovno znači "hladno". Godišnja doba nas podučavaju o procesu rađanja, života, smrti i ponovnog rađanja. Postoji alkemijski izraz: "Kako je gore, tako je dole". Razmislite, između redova, kako smo došli ovde i kako moramo napustiti ovaj brod.

Žena, Zima, Island
foto: Shutterstock

Nakon što seme oplodi jajnu stanicu, prolazimo kroz proces sazrevanja do rođenja, koji je jednak tačnom broju dana sazrevanja kukuruza iz semena. Dete putuje kroz matericu (tunel), iz mraka prelazi u svetlo. Kao što je potvrđeno "iskustvom blizu smrti", kada napuštamo fizičko telo prolazimo isti proces prolaska kroz tunel, sledeći svetlost.

Ovaj ciklus se ponavlja kroz godišnja doba i u ličnim životima od rođenja do smrti, dokazujući kako je naš materijalni život jednostavno samo fraktal svemira i na kraju – izvora.

Zimski solsticij je pod znakom Jarca, što predstavlja materijalizam i ego. U astroteologiji, ovo je vreme kada Isus (Sunce) prelazi u materijalni svet (Jarac) nakon izlaska iz očeve kuće. To je ujedno i vreme kada Isus (Sunce) umire 3 dana na krstu, samo da bi se opet ponovno rodio (kao što dani postaju duži nakon tog perioda od 3 dana).

Religija nas nije uspela podučiti ezoteričnom i okultnom značenju ekvinocija i solsticija. Sledeći odlomak iz "Ezoterične astrologije" najbolje objašnjava taj proces:

"Sve priroda reaguje na te struje. To je samo ljudska vrsta zaboravila, jer više ne može videti unutrašnje strane stvarnosti. Svetlosne snage kreću ili prema Zemlji ili van nje. To je ono što stvara naše doba. Put Sunca je zamršeno uključen u kretanje svetlih struja koje padaju na Zemlju.

Žena, Devojka, Jesen
foto: Shutterstock

Tokom jesenjeg ekvinocija, Sunčevo svetlo prodire kroz vanjske slojeve atmosfere Zemlje. Na zimski solsticij, svetlost prodire u srž našeg sveta. Iz daljine, izvan našeg Sunčevog sistema, Zemlja izgleda kao vatrena kugla koja se vrti na nebu.

Tokom prolećne ravnodnevnice, svetlo je ponovno na periferiji Zemlje, a na letnji solsticij, svetlo je visoko na nebu. Imajte na umu da je svetlo duboko u jezgru Zemlje tokom zime i visoko na nebu tokom leta. To je i metafora i stvarnost na unutrašnjim nivoima.

Možemo se poslužiti našom ličnom psihologijom, ukoliko smo se uskladili s uticajem blještavog svetla koje pada na Zemlju svakog meseca, tokom solsticija i ekvinocija. Svetlosni talasi koji se spuštaju do Zemlje i koji isijavaju iz nje napolje su okultna činjenica, što znači da većina ne vidi unutrašnju stvarnost.

Mi želimo potpunije zajedništvo s duhovnim silama koje moraju doći, u inteligentnom smislu, u dodir s ovom stvarnošću, jer kretanje tih promenjivih struja svetlosti koje se izlivaju na Zemlju nam pružaju evolutivni rast. Ovi udari snage podižu sva kraljevstava na Zemlji, podižu kičmenu duhovnu vatru iz tela u centar srca i glave, te osvetljavaju put onima koji su pripremili inteligenciju i nameru za učešće.

zima
foto: Shutterstock

Zimski solsticij je istorijsko vreme rođenja mnogih velikih učitelja Zemlje. Budući da je vreme za novo svetlo za planetu, učitelji biraju ovo posebno vreme kako bi se utelovili jer uvek sa sobom donose novu pouku. Ovo učenje je novo stanje prosvetljenja za ljude na Zemlji.

U vreme zimskog solsticija struje svetla potopljene u jezgru Zemlje preokrenuće i promeniti tok, baš poput Sunca, koje iz smera juga kreće prema severu.

Obrnuto kretanje bilo kojeg planetarnog tela stvara moćnu silu sve dok se novi put ne stabilizira. Dakle, od 22. decembra do jutra 25. decembra, postoji snažno polje sile svetlosti i zračenja koje obavija Zemlju.

Sneg, Beograd, Zima
foto: Shutterstock

Zimski solsticij i praznici

Čak i danas, u različitim kulturama i religijama, vreme solsticija poklapa se s praznicima. Kod Indijanaca, to je praznik Chumash, u Iranu Yalda, u Kini Dong Zhi (dolazak zime), kod Židova Hanukkah (festival svetla), a u kršćanstvu Božić.

Iako je danas opšte poznato da su svi važniji svetski običaji i simboli Božića preuzeti iz raznih starijih evropskih običaja vezanih za proslavu suncostaja, nismo ni svesni koliko slavenskih izvora ima u samim hrvatskim običajima i nazivima.

Na primer, sama etimologija naziva Božića: iako se smatra logičnim da je to tek naziv za malog Boga, dakle Isusa, stručnjaci se slažu da je to slavensko nasleđe: Božićem su oni nazivali maleno, tek rođeno Sunce.

Stil/ yoga-in-daily-life.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs