HTEO JE DA SE OSVETI NJENOM OCU I UBIO IVANU NA KUĆNOM PRAGU "Umesto da mi bude kuma, držala sam joj govor na sahrani"

Pre tačno 14 godina na današnji dan 6. oktobra 2008. godine u Zagrebu je ubijena mlada advokatica Ivana Hodak

Lifestyle
21:53h Autor:
HTEO JE DA SE OSVETI NJENOM OCU I UBIO IVANU NA KUĆNOM PRAGU "Umesto da mi bude kuma, držala sam joj govor na sahrani"
Foto: preentscreen/Youtube

Pre 16 godina, 6. oktobra 2008. godine, u Zagrebu je ubijena mlada advokatica Ivana Hodak, ćerka bivše ministarke Ljerke Mintas Hodak i poznatog zagrebačkog advokata Zvonimira Hodaka.

Za njeno ubistvo osuđen je Mladen Šlogar Žila na 30 godina zatvora. Mlada dvadesetšestogodišnja advokatica u usponu ubijena je u ulazu zgrade u Zagrebu, kada ju je Šlogar upucao iz pištolja bereta.

Informacije o tome da je upravo Šlogar ubio Ivanu Hodak postale su poznate tek nekoliko meseci kasnije, u februaru 2009. godine, kada je uhapšen. Posle ubistva, Šlogar se povukao u Zaprešić gde je živeo u napuštenom selu.

U decembru 2008. godine uhapšen je zbog drugih razloga, a prilikom hapšenja kod njega je pronađen pištolj. Oružje je poslato na veštačenje, a Šlogar je proveo mesec dana u zatvoru.

Šok je usledio kada su stigli rezultati veštačenja, koji su pokazali da je upravo iz njegovog pištolja ubijena Ivana Hodak. Pokrenuta je potraga za Šlogarom, a kada je uhapšen, priznao je svoj zločin.

Pred policijom i istražnim sudijom tvrdio je da je Ivanu Hodak ubio kao osvetu njenom ocu, koga je godinama ranije ponizio slanjem plate s pršutom i sirom na terene Mladosti, gde je Šlogar radio kao plac-majstor.

Ivanina majka Ljerka Mintas Hodak iznela je svoje viđenje događaja.

"Danas mi je mnogo manje strašno proći tim stepeništem nego onda. Ali svaki put kad sam na stepenicama pazim ide li neko za mnom i ko. Neverovatno kako čoveku te neke stvari ostanu kao uslovni refleks. Taj koji je uhapšen verovatno ju je ubio, ali bitno je ko je njenog ubistva naručio. To je bilo klasično ubistvo stila eliminacije. Nikada se to nije saznalo niti će se ikada saznati. Nisam insistirala na traženju pravog naručioca tog ubistva jer mislim da to ne bi ništa promenilo. Bio to ovaj ili onaj, Ivane nema. A taj ko je to naručio ionako će jednog dana odgovarati na večnom sudu. Neka njeno ubistvo nosi na vlastitoj savesti," rekla je Ljerka Mintas Hodak u intervjuu za 24 sata pre dve godine.

Ivanina majka Ljerka ranije je govorila o smrti svoje ćerke.

"Dan kad sam je zauvek izgubila najgori je i najteži dan mog života. A počeo je sasvim normalno. Bila sam toliko šokirana da se prvo vreme uopšte nisam mogla priviknuti na činjenicu da joj se to dogodilo, da je više nema. Ali kad sam je mrtvu držala na rukama, kao da mi se ukazala slika Majke Božje kako ispod krsta na rukama drži Isusa. Prošaptala sam joj: 'Majko, evo predajem ti je, nadam se da ćeš je ti nadalje čuvati umesto mene', ispričala je za 24sata. Godinu dana nakon kćerkine smrti osnovali su fondaciju koja nosi njeno ime za stipendiranje dece iz domova, udomiteljskih i siromašnih porodica. Ivana je u trenutku smrti bila u vezi s advokatom Ljubom Pavasovićem Viskovićem. Šuškalo se da je bila trudna kad su je ubili, no to nikada nije potvrđeno. Ranije je bila u gotovo trogodišnjoj vezi s preduzetnikom Ivorom Vucelićem, a navodno je zbog Ljube ostavila Ivora.

Glumica Jelena Perčin bila je jedna od najboljih prijateljica Ivane Hodak.

"Bile smo mlade i pune idealizma i mislile smo da svet čeka samo na nas", reči su kojima je Jelena opisala svoje prijateljstvo s pokojnom Ivanom Hodak.

Bile su najbolje prijateljice, upoznale su se u srednjoj školi, trebale su biti venčane kume, a u isto vreme su bile i trudne. Na dan Ivaninog ubistva, trebale su se naći na kafi u centru Zagreba, ali ju je Jelena odložila jer nikako nije mogla stići.

Kasnije je saznala tragičnu vest - da joj je prijateljica ubijena na stepeništu zgrade gde je živela sa svojom majkom i ocem.

"Upoznale smo se u srednjoj školi. Imale smo specifično upoznavanje. Ja sam došla iz Dubrovnika i upisala sam se u zagrebačku gimnaziju, prvu Privatnu gimnaziju. Malo sam bila 'autsajder' jer sam došla obrijane glave odevena sva u crno, a Ivana je bila miljenica škole. Najzabavnija, najzgodnija. Išli smo na izlet u Rim i mene je svako u školi gledao onako, nije baš bilo milo družiti se sa mnom, a ni meni s njima, onako, bila sam baš u otporu. Ona je došla do mene i pitala me: 'Hoćeš li da idemo zajedno po gradu po dućanima?'. A u mojoj glavi je bilo: 'U koji isti dućan bi nas dve mogle ući?', prisetila se Jelena njihovog upoznavanja, a prenosi RTL.

Jelena se u "Dosjeu Jarak" setila kobnog dana.

"Bilo je jako lep jesenji dan. Trebale smo to jutro popiti kafu u Umjetničkom paviljonu. Imale smo dogovor jer je Ivana trebala biti moja venčana kuma. Umesto toga držala sam joj govor na sprovodu. Zapravo smo trebale ići malo gledati časopise gde bismo tražile ideje za venčanice. Zadržala sam se i nazvala je da neću stići na kafu. Morala sam na snimanje, te smo se dogovorile da se svakako vidimo posle mog snimanja predveče. Ona se vratila u stan po neke stvari i zapravo nije nikad došla do stana...", rekla je Jelena.

Ona je bila i ta koja je držala govor na sprovodu. "To mi je bilo jedno od najgorih iskustava u životu", dodala je.

"Bile smo zajedno trudne. To je još jedna dodatna težina te tragedije koja se dogodila", rekla je i dodala kako su zajedno trebale gurati kolica...

Jutarnji.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs